Vytvořte si vlastní fotokalendář jako dárek – komu ho darovat a jak ho vytvořit? | Blog
03.08.2023
DarčekyOdSrdca
2023-08-03 Vytvořte si vlastní fotokalendář jako dárek – komu ho darovat a jak ho vytvořit?      Délka čtení: 3 min.

Vytvořte si vlastní fotokalendář jako dárek – komu ho darovat a jak ho vytvořit?

Jak vybrat ta nejlepšie témata a motívy pro fotokalendář? Pro koho je fotokalendář vhodný jak dárek? Jak si poradit s vytvořením grafického návrhu fotokalendáře? Jak vybrat vhodné fotografie do fotokalendáře a také jakou barevnost zvolit? Kdy si fotokalendář vytvořit a na jaké důležité termíny v něm nezapomenout? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete v našem článku. Ať i Vám přináší kalendář z vlastních fotek radost po celý rok a je skutečně praktickým dárečkem od srdce pro vaše blízké.

Volba vhodných témat a motivů pro dárkový fotokalendář

Přizpůsobení stylu fotokalendáře příjemcovi dárečku je důležité. Pokud se rozhodnete někomu připravit překvapení v podobě personalizovaného kalendáře s vlastními fotkami určitě neolitujete. Při výběru témat a motivů byste měli myslet na to, co Vás těší a inspiruje. Nejlepším způsobem je začít s fotkami z vlastního archivu – například fotkami z letní dovolené, rodinných oslav, nebo přírody okolo Vás. Aby byl kalendář z vlastních fotografií pestřejší, pokuste se obměňovat témata podle ročních období – jarní květy, letní pláže nebo podzimní listy, určitě potěší každé oko. Ideální je najít takové fotografie, které snadno spojíte s měsícem v kalendáři, ve kterém byly zaznamenané.  

nástěnný kalendář z vlastních fotek

Také nezapomeňte brát do úvahy i vkus a zájmy osoby, které chcete darovat fotokalendář jako dárek. Pokud víte například, že Váš přítel má v oblibě auta nebo Vaše kamarádka má ráda koťátka – proč jim nepřipravit kalendář s tímto obsahem a motivy? Milovníci historie určitě ocení fotografie historických památek, či fotky z Vašich společných výletů za těmito památkami. V takovém případě můžete použít i fotky z internetu, ale nezapomeňte na autorská práva k nim.

Jestli chcete být kreativnější a originálnější, můžete zkusit kombinovat různá témata nebo vytvářet koláže. Klidně spojte fotografie z rodinné oslavy a letní dovolené, nebo fotky domácích miláčků s jarními květy. Hranice utváří pouze Vaše představivost a důležité je, aby Vás bavilo nejen navrhování kalendáře, ale i jeho prohlížení během celého roku.

Výběr barev a ideálních fotografií do vlastního fotokalendáře

Netřeba zapomenout ani na barvenost a celkový vzhled Vašeho kalendáře. Je lepší vybrat barvy, které jsou příjemné pro oko a zároveň zodpovídají stylu a vkusu Vás nebo příjemce dárečku. Také se pokuste vyhnout použití velmi výrazných nebo kontrastních barev, pokud si nejste jistí preferencemi vašeho obdarovávaného blízkého. Při výběru fotografií se zaměřte i na to, či fotografie vyvolává pozitivní emoce, jelikož určitě chcete mít při pohledu na kalendář dobrý pocit.

Po technické stránce je ideální, pokud máte fotky ve vysoké kvalitě, které se budou nejlépe hodit i pro větší formáty kalendářů na stěnu. Při tvorbě náhledů kalendáře nezapomeňte sledovat i kompozici a barevnost jednotlivých měsíců, aby harmonicky zapadali do celkového designu kalendáře.

stolní kalendář z vlastních fotek

Fotokalendář jako dárek: pro koho je vhodný?

Kalendář z vlastních fotografií jako dárek, je skutečně výborný nápad. Pokud jste již přemýšleli, pro koho by byl takový osobní a originální dárek vhodný, tak pravda je taková, že potěší skutečně široké spektrum lidí. V první řadě však jde o Vaše nejbližší – rodinu a přátele, se kterými sdílíte společné fotografie a zážitky.

Představte si, jakou radost by měl například Váš partner nebo rodiče ze společných vzpomínek, které jsou zachyceny na fotografiích a nyní už i v kalendáři. Můžete vybrat ty nejlepší momenty strávené s Vašimi blízkými – z dovolené, oslavy narozenin nebo jen běžné chvíle plné lásky a radosti. Samozřejmě, nemusí to být pouze rodinné fotografie. Možná máte kamaráda či kolegy se zálibou v cestování nebo ve sportu. Proč mu tedy nedopřát kalendář plný fotografií jeho oblíbených míst nebo aktivit?

nástěnný kalendář z vlastních fotek

Fotokalendář jako dárek je vhodný pro každého – od blízkých osob, přes kolegy, až po známé se specifickými zájmy. V dnešní době technologií nemusíte být ani profesionálními grafiky na to, abyste vytvořili jedinečný a atraktivní produkt. Zkuste tedy překvapit Vaše blízké s něčím, co jim bude připomínat společně strávené chvíle po celý následující rok.

Jak vytvořit grafický návrh fotokalendáře?

Bojíte se zpracování návrhu grafického designu kalendáře? Nebojte, nemusíte být žádný profík, při vytváření fotokalendáře Vám pomůže náš online editor, do kterého si jednoduše nahrajete Vaše předem vybrané fotografie, rozmístíte si je do šablon jednotlivých měsíců a vyberete kalendárium – prostor kde se bude nacházet na straně kalendáře, také či bude obsahovat i jména nebo ne. Takto se Váš kalendář stane nejen praktickou pomůckou pro každodenní život, ale i krásným doplňkem do domácnosti či kanceláře.

Osobní data a události ve vlastním fotokalendáři

Osobní data a události ve fotokalendáři jsou skvělým způsobem, jak si připomenout významné okamžiky v životě. Umíte si představit tu radost, když si prolistujete mezi měsíci a narazíte na fotku z Vaší dovolené nebo rodinné oslavy? Při přípravě svého vlastního fotokalendáře, nemusíte dbát jen na pěkné fotografie, ale i na něco navíc – osobní data a události, které si můžete přidat jako popisky při jednotlivých datech. V první řadě je dobré myslet na důležité dny jakými jsou: narozeniny členů rodiny, výročí, svátky rodiny a kamarádů, svátky nebo jiné speciální datumy, které jsou pro Vás obzvlášť vyjímečné. Takto propracovaný vlastní kalendář je vhodný i jako originální dárek pro členy rodiny, se kterými máte společných spoustu důležitých datumů.

stolní kalendář z vlastních fotek

Při tvorbě fotokalendáře si dávejte pozor i na formát tisku a velikost jednotlivých políček kalendária pro jednotlivé dny, s volbou bez nebo se jmény v něm. Tyto políčka musí být dostatečně velká na to, abyste si do nich mohli pohodlně poznačit své plány a vyznačit důležité termíny.

Následně můžete k jednotlivým měsícům, ve kterých se tyto speciální události dějí, pohledat příznačné fotografie. Například k narozeninám maminky fotografii z její loňské oslavy, k svátku kamarádky Vaši společnou fotografii, kde se spolu smějete. A takto můžete pokračovat postupně po měsících, pro některý měsíc najdete jednu fotografii, pro jiné možná více, klidně tak můžete vytvořit i koláž těch nej fotografií.

Kdy si vytvořit vlastní fotokalendář? Kdykoliv během roku!

Nečekejte na poslední chvíli a začněte už nyní plánovat obsah svého jedinečného fotokalendáře – buď pro následující rok nebo si ho klidně vytvořte už od následujícího měsíce na dalších 12 měsíců. Právě toto je jednou z výhod vlastního kalendáře. Nemusíte čakat na leden následujícího roku. Fotokalendář je nejen praktickým pomocníkem na celých 12 měsíců během roku, či mezi roky, ale i skvělou dekorací Vašeho domova, či dárkem pro Vaše blízké, pro přátele, či kolegy.

A nezapomeňte: fantazii se meze nekladou – experimentujte s různými nápady a koncepty. Stojí to za to.

Vytvořit si svůj vlastní fotokalendář