Vytvořte si svůj vlastní fotokalendář: tipy na návrh a výběr fotek | Blog
03.07.2023
DarčekyOdSrdca
2023-07-03 Vytvořte si svůj vlastní fotokalendář: tipy na návrh a výběr fotek      Délka čtení: 3 min.

Vytvořte si svůj vlastní fotokalendář: tipy na návrh a výběr fotek

Už jste někdy přemýšleli nad tím, co byste mohli udělat ze svých nejoblíbenějších fotografií? Dárkový kalendář z fotografií je skvělá volba, která potěší nejen Vás, ale i vaše blízké. Inspirujte se několiky tipy a nápady na to, z jakých fotek by se mohl skládat váš vlastnoručně sestavený fotokalendář. Budeme se zaobírat otázkami ohledně návrhu kalendáře a poskytneme Vám užitečné rady na to, jak si poradit s touto tvořivou úlohou. Pusťme se do toho.

Volba vhodných fotografií pro dárkový kalendář

Volba vhodných fotografií pro dárkový kalendář může být na první pohled náročná úloha, ale když se budete řídit několika jednoduchými pravidly, určitě to zvládnete. Největší výzvou je vybrat ty správné fotografie, které budou nejen pěkné a kvalitní, ale i vhodně doplní celkovou atmosféru z prohlížení kalendáře. Jak tedy postupovat při jejich výběru?

Na začátek si třeba ujasnit, pro koho je dárkový fotokalendář určen. Je důležité vědět, či bude mít obdarovaná osoba radost například ze společných zážitků nebo raději upřednostní klidné přírodní scenérie.

Pokud máte možnost, prohlédněte si předcházející kalendáře obdarovávaného člověka a všímejte si jeho vkus – oblíbené barvy či motivy. Potom se pusťte do prohížení svých fotografií a klidně je později roztřiďte podle sezony nebo tématicky.

Při samotném výběru fotek myslete na to, že by měly pasovat do konkrétní měsíční témy – například květy k jaru nebo barevné stromy k podzimu. Co se týká kvality, snímky by měly mít dostatečné rozlišení a neobsahovat zbytečný šum či přeexponovaná místa.

kalendář z vlastních fotek

Jelikož jde o osobní dárek, je dobré do kalendáře zařadit i fotky s rodinou nebo přáteli. Pamatujte však na to, že fotografie dlhodobě potěší jen tehdy, když je pěkná a vkusná.

Rozložení fotek v návrhu kalendáře podle měsíců

Jak postupovat při rozložení fotek podle měsíců do vlastního fotokalendáře? Prvním krokem by měl být výběr 12 najlepších snímků, které budou reprezentovat každý měsíc samostatně. Můžete například vybrat fotografie s rodinou, motivem přírody nebo zábavných společenských aktivit.

Při rozdělování fotografií mezi jednotlivé měsíce byste měli brát do úvahy i to, jaké počasí dané období přináší. Pro leden může být ideálním motivem sníh nebo zimní idylka se skupinou přátel na lyžích. Naopak pro červenec si vyberte nějaký letní moment – například děti hrající se na pláži nebo rodinný piknik v přírodě.

Pokud se rozhodnete pro tematický kalendář, například se svými domácími mazlíčky, můžete být ještě kreativnější a zvolit jednu fotografii pro každý měsíc tak, aby ladila s aktuálním obdobím. Například fotografie vašeho pejska na Velikonoce s velikonočními vajíčkami, na Vánoce v prosinci fotografie vaší kočky s dárečky u vánočního stromečkuči na podzim všichni vaši domácí mazlíčci s barevným podzimním listím v parku.

stolní fotokalendář

Není však nutné držet se striktně jednoho motivu, či témy po celý rok. Fotografie můžete střídat podle toho, jaké události se konaly v daném čase nebo jak jste je zachytili na snímku. Důležité je hlavně to, aby byl kalendář osobitý a vyzařoval radost ze společně strávených chvil, například na fotografiích z dovolené. Takto navrhnutý kalendář bude skvělou památkou na rok, ale i úžasným dárkem pro vaše blízké.

Tipy na úpravu fotokalendáře pro ještě zajímavější vzhled

Jak dosáhnout zajímavější vzhled a udělat ze svých fotografií skutečně originální dárek v podobě fotokalendáře? Kromě výběru správných fotografií pro každý měsíc, či už podle ročního období, které v daném měsíci je, nebo podle období, kdy fotografie vznikly, jsou důležité i další maličkosti, které při výsledném efektu z prohížení si fotokalendáře vytvoří ten správný "wau" efekt.

nástěnný fotokalendář

Aby váš fotokalendář působil ještě atraktivněji a živěji, doporučujeme vám pracovat s kontrasty a barvami. Využijte různé filtry či efekty při úpravě vašich fotografií, které dokáží upoutat pozornost na detaily a zvýraznit působivé prvky na fotografiích. Úžasně vypadá například černo-bílá fotka s jedním barevným akcentem nebo hra světla a stínů v záběru.

Dále můžete experimentovat s formáty a uspořádáním fotografií. Proč se omezovat jen na klasickou velikost 4:3, když můžete zkusit i širokoúhlé snímky nebo koláže několika menších fotek pro jeden měsíc? Také se nebojte rozmístit víceré fotografie v rámci jedné stránky kalendáře nebo si individuálně přidat popisky, či grafické symboly k důležitým datům ve vašom kalendáři – například malou ikonku dortu so svíčkami k narozeninám vašeho blízkého s jeho jménem.

Při sestavování kalendáře nezapomeňte být aj hraví. Využijte humor, nostalgii, emoce – jednoduše cokoliv, co vyjadřuje vaši osobnost a odliší váš kalendář od tuctových verzí z obchodů. Fantazii se meze nekladou.

kalendář poster

Tak co povíte, jste připravení vytvořit svůj jedinečný fotokalendář a překvapit s ním své blízké? Věříme, že s těmito tipy na přípravu jedinečného fotokalendáře se vám to podaří. Jak vidíte, možností je skutečně spousta a je jen na vás, jak je využijete.

TIP na závěr: Ikdyž jde o dárek pro někoho jiného, nechte si jej vyrobit i pro sebe, ve svém vlastnoručně sestaveném kalendáři budete mít ještě větší pořádek.

Vytvořit fotokalendář