Sezonní podzimní recepty, na kterých si pochutnáte | Blog
24.10.2023
DarčekyOdSrdca
2023-10-24 Sezonní podzimní recepty, na kterých si pochutnáte      Délka čtení: 3 min.

Sezonní podzimní recepty, na kterých si pochutnáte

Pokud jste milovníkem podzimu, podzimních jídel a receptů, jste tu správně. Podzim není jen o barevných listech a svetrech, ale i o útulném domově a s láskou připravených bohatých podzimních voňavých jídlech. Jak si vytvořit svoji osobní foto kuchařku plnou těch nejoblíbenějších podzimních receptů? My Vám to ukážeme, stejně tak Vám dáme tipy i na skvělé podzimní recepty, neopomeneme ani nákupy podzimních sezonních surovin. Inspirací Vám můžou být i tipy na pozdzimní pečení pomocí hrnečku, které ještě více povýší Váš vlastní hrneček s potiskem podle sebe

Nakupování a výběr nejlepších podzimních sezonních surovin

Jak vybírat sezonní podzimní suroviny? Zaměřte se hlavně na ovoce a zeleninu, které jsou na podzim dostupné. Oblíbené v tomto období jsou hlavně dýně, řepa, zelí, jablka, hrušky, hrozny, ořechy či jedlé kaštany, které koupíte klidně i v potravinách. Platí, že čerstvé sezonní ovoce a zelenina jsou tou správnou volbou. Netřeba zapomínat ani na trhy plné sezonních podzimních dobrot, mezi které patří například kysané zelí, čalamáda, či suroviny vhodné na uskladnění jako je mák, sušená fazole a hrách. Právě tyto suroviny jsou v podzimní sezoně nejoblíbenější a navíc obsahují množství vitamínů a minerálů, které Vaše tělo v chladném podzimu potřebuje doplnit.   

Použitím sezonních lokálních surovin dosáhnete nejen čerstvost a kvalitu pokrmů, ale také podpoříte místní pěstitele a prodejce. Kupováním sezonní stravy děláte dobrý skutek i životnímu prostředí, jelikož tyto suroviny nepotřebují být přepravovány na dlouhé vzdálenosti.    

Kromě trhu a obchodu, nezapomeňte navštívit i místní lesy, kde najdete sezonní houby, které se Vám budou také hodit do podzimních receptů. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou – pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní suroviny, kterých původ a kvalitu si zabezpečíte nejlépe Vy sami. 

Nakupování podzimních surovin na trhu

Originální podzimní jídla a sezonní podzimní recepty

Neexistuje nic příjemnější, jak si během dlouhých podzimních chladných večerů vychutnat teplou večeři v kruhu nejbližších. Právě nyní je ideální čas na to, abyste i Vy vyzkoušeli některé nové oblíbené podzimní recepty. Co tak se zaměřit na Dýňovou polévku, slaďoučké Jablka pečené s karamelem nebo oblíbenou ověřenou klasiku Jablkovo-makový štrúdl? Nemusíte se bát, že podzimní jídla jsou těžká a plná kalorií, protože pokud znáte správné sezonní suroviny, podzimní jídla budou skutečně chutná a zdravá.

Recept na Krémovou dýňovou polévku

Na oblíbenou podzimní Krémovou dýňovou polévku budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 ks dýně Hokkaido
  • 1 ks středně velká cibule
  • 2 stroučky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • 3 hrnečky zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • Sůl a mleté černé koření podle chuti
  • Opražená dýňová semínka na posypání v talíři

Rychlý postup na přípravu Krémové dýňové polévky: Umytou vyčistěnou dýni nakrájíme na kostky. V hrnci rozpálíme olivový olej, na ktorém restujeme do zlatova pokrájanou cibulku a následně přidáme protlačený česnek. Dále přidáme nakrájenou dýni a vše spolu restujeme. Všechno zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme přibližně 20 minut dokud nebude dýně měká. Následně všechno rozmixujeme ponorným mixérem. Přilijeme smetanu na vaření, dochutíme solí a mletým černým kořením a ještě krátce převaříme. 

Hokaido krémová podzimní polévka recept

Náš TIP: Fotosešit plný vlastních fotek a podzimních receptů

Víte co Vám pomůže příští rok na podzim při tématické přípravě ve Vaší kuchyni a domácnosti? No přece fotosešit nebo klidně i Vaše profesonální fotokniha, či obyčejný denník. Vytvořte si své kulinářské dílo, svůj vlastní fotosešit s podzimní tématikou, který může obsahovat např. Vaše oblíbené podzimní recepty, kde si klidně můžete umístit i vlastní fotografie Vašich podzimních jídel. Případně si do fotosešitu můžete zaznačit i DIY – udělej si sám nápady na kreativní podzimní dekorace, které můžete opět další rok zrealizovat a vyzdobit si s nimi domácnost. Díky fotosešitu budete mít své oblíbené recepty vždy po ruce, můžete je tak dělat opakovaně a ladit v nich detaily.

 

Hrnečkové vaření a podzimní recepty

Recepty vhodné na podzim jsou chutné a navíc je snadné je připravit, hlavně když se rozhodnete pro vaření „hrnečkovou metodou“. Skvělým příkladem může být Hrnečkový koláč s jablky. Přesně tento koláč bude důvodem, proč budete ještě více milovat podzim.       

Recept na Hrnečkový koláč s jablky

Na rychlý a chutný Hrnečkový koláč s jablky budete potřebovat následující ingredience:

  • 6 nahrubo nastrouhaných jablek
  • 3 hrnečky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnečku hnědého cukru
  • 1 hrneček polotučného mléka
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balíček skořicového cukru
  • půl hrnečku oleje
  • 1 vejce
  • Práškový cukr na dozdobení

Rychlý postup na přípravu Hrnečkového jablkového koláče: Všechny tekuté suroviny spolu smícháme, přidáme do nich předem promíchané sypké suroviny suroviny, všechno spolu smícháme a vylejeme na plech vystlaný papírem na pečení. Hrnečkový koláč s jablky pečeme přibližně 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. 

Nezapomínejte na to, že recept je jen notami, hlavní ingrediencí by měla být Vaše představa o výsledku. Když si ti tento recept zamilujete, nezapomeňte si jej nechat vytisknout do Vašeho fotosešitu plného oblíbených receptů.

Podzimní recepty podzimní stolování

Vaření s hrnečkem s vlastním potiskem

Hrneček, se kterým budete vařit, můžete mít potisknutý Vaší vlastní fotografií nebo textem, například: Sofiin oblíbený hrneček na vaření/pečení. Hrneček s vlastním potiskem skutečně originálně dotvoří Vaše okamžiky v kuchyni. Je praktický a díky vlastnímu potisku bude vypadat přesně podle Vašich představ a vkusu. Až s hrnečkem s vlastním obrázkem se vaření a pečení stává skutečným zážitkem. 

Inspirovali jsme Vás? Podzim není jen o pečených dýních a jablcích. Zkuste něco nové, experimentujte se sezonními ingredienciemi a hlavně si užívejte tu nádhernou podzimní atmosféru, kterou dokáže vytvořit pouze chutné domácí jídlo. A přitom nezáleží na tom, či jste ostřílený šéfkuchař, cukrářka nebo jen začínáte objavovat krásy podzimní kuchyně, tyto rady a návody Vám pomůžou naplno využít toto roční období. Překvapte své chuťové pohárky a objevte rozmanitost podzimních chutí i Vy. Nezapomeňte si všechno zaznamenat do Vašeho jedinečného fotosešitu.

Vytvořit si hrneček s vlastním potiskem