Přípravy na Vánoce? Takhle to jde i bez stresu | Blog
08.12.2021
DarčekyOdSrdca
2021-12-08 Přípravy na Vánoce? Takhle to jde i bez stresu      Délka čtení: 4 min.

Přípravy na Vánoce? Takhle to jde i bez stresu

O Vánocích, jako o svátcích stresu, se toho napsalo už hodně. Dotýká se předvánoční shon či stres i Vás? Nebo Vám ty každoroční svátky „radosti“ trochu přerostly přes hlavu a cítíte k nim negativní emoci? V tom případě to zkuste tento rok tak trochu jinak.

Například s našimi deseti tipy, díky kterým se do Vánoc opět zamilujete.

Vianočné ozdoby zavesené na vetvičkách ihličnatého stromčeka

Jak zvládnout předvánoční data v kalendáři

V první řadě je potřebné uvědomit si, že si většinu shonu okolo vánočních svátků způsobujeme sami. Zřejmě si rádi zabrblete, že Vánoce už nejsou tím, čím bývaly. S konzumní dobou okolo nás však toho bohužel moc nenaděláme. O tom, jaké hodnoty však vyznáváme u vlastního vánočního stromečku nebo u štědrovečerní večeře, rozhodujeme sami. A také o tom, jakou optikou se na celé to „haló“ okolo svátků klidu budeme dívat.

K tomu však nutně nepotřebujeme růžové brýle a dokonale nalinkovaný průběh s nepřirozeně umělými úsměvy všude okolo. Postačí, když se budete držet některých našich tipů a Vánoce můžou být i u Vás doma šťastné a veselé celkem přirozeně.

 

Deset skutečně dobrých předvánočních rad

Nebuďte perfekcionistka

I když se to nezdá, nemusí být všechno dokonalé. Mnohé nedostatky, jako například méně slaná polévka, chybějící dekorace u dveří domu, či rozdílný příbor na štědrovečerním stole v podstatě nikoho nezajímají. To, že o nich víte vy, může klidně zůstat Vaším malým tajemstvím, které by Vás za žádnou cenu nemělo rozhodit.

Plánujte, plánujte, plánujte

Že věci na poslední chvíli nakonec dopadnou nejlépe? To nevylučujeme. Ne vždy je to však pravidlem, hlavně v případě vánočních dárků. Co Vám vlastně brání, mít otevřený seznam s nápady na dárky během celého roku, jako poznámku v kalendáři? Jejich nakupování pak jde jako po másle.

Delegujte

Nejste na všechno sama. A to hlavně během vánočních příprav. Co můžete, klidně přesuňte na ostatní členy rodiny. Kromě toho, že si trochu odlehčíte, zapojit své blízké do předvánočních příprav může být docela příjemné. Pečení perníčků s dětmi, nebo zdobení vánočního stromečku s partnerem se rychle zařadí k momentům, na které budete všichni rádi vzpomínat.

Určete si priority

Ne vždy se dá všechno stihnout. Pečete každoročně 5 druhů suchého pečiva, ale tento rok byste rádi přidali ještě dva druhy? Nebuďte smutní, pokud Vám to náhodou nevyjde. Důležitější je přece, že si to vánoční pečivo můžete se svými blízkými dopřát v teple domova a v příjemné atmosféře.

Vianočné koláčiky a čajové pečivo pekne poukladané na tácke

Důležitá je cesta, ne cíl

Dívat se na datum v kalendáři 24.12. jako na jediný bod, ke kterému směřují několikatýdenní přípravy je skutečně omezující. Zkuste si užít nejen těch pár momentů od štědrovečerní večeře. Nasávejte atmosféru vánočních trhů, klidné zimní večery s teplou deko, či balení vánočních dárků. Vánoční večer je jen příjemnou tečkou na závěr, na kterou se můžete pozitivně nastavit tak, že si vychutnáte i to, co jí předchází.

Vyzkoušejte něco nové

Tradice jsou tradice, to je známý fakt. Pokud však víte, že Vás u stolu čeká několik znuděných tváří, nebo opravdu podléháte negativní emoci vy sami, zkuste si Vánoce tento rok trochu ozvláštnit. Zaveďte novou tradici, vyzkoušejte nový chod, nebo rozšiřte osazenstvo během Štědrého večera.

Načerpejte energii

Jak a kde, to je jen na Vás. Když předem víte, že z Vás přípravy na Vánoce vysají i tu poslední kapku energie, naplánujte si i to, jak ji doplníte. Masáž celého těla, setkání s přáteli nebo dobrý film a romantická večeře ve dvojici, Vás dokáží nabít natolik, že začnete předvánoční čas vnímat bez stresu a spěchu.

Nastavte se na tu správnou vlnu

Všechno okolo nás jasně naznačuje, že čas splněných dětských přání je na dosah. Co už je na tom, že prodejci posílají vánoční nabídky už od konce října, plní své výklady a z každé strany na nás vyskakuje dotíravá vánoční reklama? Když opět nahodíte tu správnou optiku, u uklízení si pustíte oblíbené vánoční koledy a znovu si přečtete začátek této rady o splněných dětských přáních, ta správná vánoční nálada Vás nemůže minout.

Určete si svůj rozpočet

O tom, že Vánoce a rozruch okolo nich jdou do peněz, víme zřejmě všichni svoje. Opět je ale rozhodnutí na Vás. Vánoce nemusí automaticky znamenat vybělení rodinného rozpočtu. Vyzdobit si dům dokážete pomocí ručně vyrobených dekorací za pár korun. A nakonec, když u dárků pro blízké použijete trochu nápaditosti a originality, určitě budete mít úspěch. Obecně platí, tři zlatá pravidla.

  1. Milovanou osobu potěší dárek, jehož výběru věnujete pozornost nebo si u jeho výroby dáte osobně záležet.

  2. Menší děti nerozeznávají hodnotu a velikost.

  3. Prarodiče zaručeně a opět potěší kalendář s fotkami vnoučat na příští rok.

 

NÁŠ TIP: O tom, jako fotky můžete použít na personalizované dárky, jakými je kalendář či hrneček s potiskem, se dočtete v článku na našem blogu.

Ženské ruky balia vianočný darček v hnedom papieri

Stačí se tedy poohlédnout ve složce s fotkami, které se Vám díky rodinným událostem, letní dovolené nebo i všedním dnům nasbírali a dárek s osobní přidanou hodnotou tak můžete pohodlně obstarat z pohodlí domova a bez zbytečného stresu.

Chci kalendář s vlastními fotkami