Poznáte netradiční vánoční zvyky ve světě? Mše na bruslích či kus syrové velryby na večeři Vás dostanou | Blog
17.12.2021
DarčekyOdSrdca
2021-12-17 Poznáte netradiční vánoční zvyky ve světě? Mše na bruslích či kus syrové velryby na večeři Vás dostanou      Délka čtení: 3 min.

Poznáte netradiční vánoční zvyky ve světě? Mše na bruslích či kus syrové velryby na večeři Vás dostanou

I v rámci naší malé republiky je pestrost vánočních zvyků a tradicí skutečně rozmanitá. Mysleli jste si, že házení ořechů do koutů pokojů nebo schovávání šupiny z kapra nic nepřekoná? V tom případě si docela určitě přečtěte seznam zajímavých a tak trochu bizarních vánočních zvyků a tradicí, který jsme pro Vás připravili. Nakonec, možná se inspirujete a na letošní vánoční dárky si počkáte až do Třech králů…

rodina pri vianočnom stromčeku

 

Netradiční vánoční večeře alá fast food nebo velryba v syrovém stavu

Japonci mají svoje tradice a zvyky, které jsou skutečně pozoruhodné. V případě štědrovečerní večeře se jejich obyčeje takzvaně vymykají z normálu. Svou roli v tom sehrává částečně i fakt, že se méně než jedno procento Japonců hlásí ke křesťanství. Avšak, i přes to je zarážející, že u většiny Japonců se tento sváteční večer podává jídlo z fast foodu. A to konkrétně z oblíbeného KFC, kterého zaměstnanci po celé krajině, na Štědrý večer nevědí, kam dřív skočit. Smaží a servírují totiž pro své krajany tradiční „vánoční kuře“, jako vystřihnuté z reklamy na Kentucky for Christmas! z roku 1974.

Na paty v bizarním vánočním menu jim však šlapou obyvatelé Grónska, kteří na Štědrý večer servírují kousky velrybí kůže v syrovém, neupraveném stavu. Hmm… i vy se tak těšíte na kapra a salát?

 

Netradiční bohoslužba – ve venezuelském Caracasu se na svátky jezdí na bruslích

Už v půlce prosince se v hlavním městě Venezuely uzavírají hlavní cesty z jednoho jediného důvodu. Na ranní bohoslužby se totiž jezdí trochu netradičně – na kole či na kolečkových bruslích. Aby se mohli věřící bezpečně dopravit do chrámu božího, během celých vánočních svátků je doprava ve městě omezena tak, aby tento zvyk nezpůsobil újmu na zdraví věřících. A ti si to patřičně užívají. Podobně, jako monumentální ohňostroje a pestrobarevnou výzdobu na venezuelských domech.

vianočná omša vo Venezuele na korčuliach
Zdroj: metro.co.uk

 

Netradiční ozdoba na ukrajinském vánočním stromečku

Zatímco v našich končinách zdobí vánoční stromky třpytivé vánočné koule, svíčky, šišky, dřevěné ozdoby, sněhové vločky, květy či drobné figurky vánočních postaviček, ukrajinské domácnosti mají často na stromečku jednu zvláštnost. Na umělé pavučině tam totiž odpočívá pavouk. Ten by měl rodině podle tradice přinést štěstí. Kdysi dávno totiž jedna chudá ukrajinská žena neměla tolik peněz, aby si mohla dovolit krásné vánoční ozdoby, a tak jí vánoční stromeček pavouk během noci zahalil do zářivé zlaté sítě.

 

Netradiční, ale krásný vánoční zvyk na Islandu spojuje celou rodinu

Islandské rodiny spojuje během Štědrého večera jedna krásná tradice. Souvisí totiž přímo s dárky, které si pod stromečkem členové domácnosti najdou. Při jejich výběru se totiž nemusí trápit například nad tím, jaký dárek by potěšil rodiče či prarodiče. Je ním totiž tradičně kniha. Podle tradice „Jolabokaflod“ si následně všichni navzájem čtou ze svých knižních dárků. Tyto zvyky se vážou k historii z doby, kdy se svět zmítal v nedostatku způsobeném válkou a kniha byla skutečně hodnotným darem.

 

Netradiční součást betlému – katalánský rolník tam, kam i král chodí pěšky

V našich končinách jsme zvyklí na postavičky, které v betlému připomínají výjev narození Ježíše Krista. Ve Španělsku, konkrétně v Katalánsku, však kromě novorozeňátka, Marie, Josefa a čtyřnohých obyvatel stáje, najdeme i tak trochu netradiční součást. Ne, anděl zvěstující světu novinku o narození nového krále to skutečně není. Kde se vzal, tu se vzal, někde v rohu dřepí rolník – Cagner, se stáhnutými kalhotami, který právě vykonává potřebu.

Dospělí jej schovávají do vzdálenějších částí, aby nezneuctili tradiční výjev v betlému, děti ho pak s radostí hledají. Nic vulgárního však za touto tradicí není potřeba hledat. I když není známý přesný původ, vysvětlit přítomnost rolníka je možné jako symbol úrodné půdy a blahobytu v katalánských rodinách.

 

Vánoční polínko přináší dětem dárky tak trochu netradičně

Ve Španělsku ještě chvíli zůstaneme. Tradice okolo Tió de Nadal – vánočního polínka, začíná už osmého prosince a trvá až do Štědrého večera. Polínko s dutinou uprostřed těla a ozdobenou tvářičkou dostane na pomyslnou hlavu červenou čepici a čestné místo v obývacím pokoji.  Dítě má za úlohu se každý den o polínko patřičně starat – nakrmit ho, napojit a na večer přikrýt, aby mu nebyla zima. Zvrat nastane 25. prosince, kdy se osud polínka zpečetí. Děti se z něj pomocí klacíků snaží dostat sladkosti. Když polínko vykoná velkou potřebu a spokojené děti získají sladkou odměnu, polínko spálí v krbu. Na vánoční dárky si však musí počkat do Třech králů.

španielske vianočné polienko

Líbí se Vám některé netradiční vánoční zvyky z našeho výběru? Věříme, že jste si při jejich čtení zpříjemnili čekání na nejkrásnější svátky v roce. A už jste stihli vyřešit všechny dárky, kterými plánujete udělat radost svým blízkým pod vánočním stromečkem? Pokud Vám nějaké chybí a nechcete, podobně jako Katalánci, čekat až do Třech králů, originální vánoční dárky najdete v naší nabídce.

Zobrazit nabídku dárečků