Potřebujete zahřát? Připravte si netradiční podzimní nápoj | Blog
06.10.2021
DarčekyOdSrdca
2021-10-06 Potřebujete zahřát? Připravte si netradiční podzimní nápoj      Délka čtení: 4 min.

Potřebujete zahřát? Připravte si netradiční podzimní nápoj

O tom, že podzim má své kouzlo, není pochyb. Na samém vrcholu umění, které příroda právě předvádí, jsou nádherné soumraky. V tu chvíli máte sto chutí zastavit na moment čas, schoulit se pod deku a trošku se zahřát…

Například i teplým nápojem, který si doma vykouzlíte za několik minut. Co byste tentokrát řekli na nějaký netradiční horký nápoj? Prosím, zde je malá inspirace.

Originální nápoje v originálním hrnečku

Když si nápoj připravíte do hrnečku či šálku, která k němu neodmyslitelně patří, můžete si dokonce navodit i tu správnou atmosféru.

Bylinkový čaj v milovaném obrovském šálku od babičky, horké jablko s kousky ovoce v poháru z hrubého skla, nebo teplé kakao z ikonického bílého hrnku s červenými puntíky ... To zní skutečně lákavě.

Pokud se však nebojíte experimentovat, jsou naše tipy na netradiční teplé drinky přesně pro Vás. A vychutnat si je můžete úplně podle svého gusta, například v originálním hrnečku s potiskem, který si sami nadizajnujete.

Tipy na netradiční teplé nápoje

Teplý jablečný nápoj

Rooibosovo-jablečné zahřátí

Máte rádi horké jablíčko? Tento nápoj si našel v sychravém počasí cestu i do našich barů a kaváren. Co tak si ho dopřát spolu s osvěžujícím a zdraví prospěšným čajem rooibos u Vás doma?

 

Ingredience:

1 a ½ šálku jablečné šťávy nebo džusu

¾ šálku vody

citronová šťáva z půlky citronu

1 celá skořice

5-6 plátků čerstvého zázvoru

1 špetka soli + trošku koření

2 čajové pytlíky rooibos čaje, nebo sypaný čaj rooibos

1 lžička mletého kajenského koření

2 lžíce whiskey

1-2 lžíce kokosového cukru, nebo javorového sirupu (dle chuti)

Postup:

V hrnci ohřejete jablečnou šťávu, vodu, citronovou šťávu, skořici, čerstvý zázvor, sůl a trochu koření. Až směs přejde varem, odstavte ji a přidejte čajové pytlíky nebo sypaný čaj. Nechte luhovat 10-12 minut. Přidejte kajenské koření a whiskey a doslaďte vybraným sladidlem dle chuti.

Hrnek plný horké čokolády a marshmallow

Karamelové pohlazení

Kdo by neměl rád karamel? V horkém nápoji dokáže zvednout laťku hodně vysoko. Tento recept sice patří k trochu náročnějším, ale určitě stojí za vyzkoušení. Hlavně, když chcete udělat dojem na blízkou osobu nebo si dopřát něco skutečně lahodné.

 

Ingredience:

1 šálek ohřáté smetany

¼ šálku ohřáté jablečné šťávy

2 šálky cukru

2 lžičky másla

3 šálky nízkotučného mléka

Postup:

Ohřejete smetanu. V hrnci s dvojitým dnem rozpusťte všechen cukr. Ve chvíli, kdy se začne rozpouštět, ho pomalu šlehejte ručním šlehačem nebo metličkou. Jakmile se všechen cukr promění na karamel, můžete velmi pomalu přidávat teplou jablečnou šťávu. Až směs přejde varem a s pojí se, snižte teplotu a přidejte teplou smetanu. Opět zašlehejte, přiveďte do bodu varu. Následně přidejte 2 lžičky másla. Až se máslo rozpustí, dejte do hrnce i nízkotučné mléko.

Horká tmavá čokoláda s marshmallow

Zdravá horká čokoláda

Horkou čokoládu nemůžeme v našem seznamu v žádném případě vynechat. Jako první přichází její verze pro každého vyznavače zdravého životního stylu. Žádné přidané sladidla, umělá aromata a palmový olej. Když použijete kvalitní suroviny, očekávejte kvalitní horký nápoj, plný chuti.

 

Ingredience:

4 a ½ šálku mandlového mléka

½ šálku pravého holandského kakaa

1/3 šálku javorového sirupu

½ 70% nebo více % rozpuštěné čokolády

1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

V hrnci ohřejete mandlové mléko a v momentu, kdy z něj začne stoupat pára, přidejte do hrnce kakao, javorový sirup a čokoládu nalámanou na kousky. Všechny suroviny míchejte až do momentu, kdy se spojí a nakonec přidejte vanilkový extrakt. Na závěr nápoj nalijte do vhodného šálku nebo poháru a vychutnávejte v příjemné společnosti, u dobrého filmu, nebo u knihy.

Horká čokoláda v bílém hrnečku

Pálivá pálivá čokoláda

Ne, není to omyl. Skutečně Vás zahřeje až dvakrát. Kromě toho, že se jedná o teplý nápoj, tajná ingredience v podobě kajenského koření rozehřeje i Vaše vnitřní smysly a chuťové pohárky. Vyzkoušíte malý experiment?

 

Ingrediencie:

½ šálku plnotučného mléka

¼ šálku smetany na šlehání

½ čajové lžičky kajenského koření

200g nalámané kvalitní mléčné čokolády

Postup:

Všechny ingredience kromě čokolády dejte do hrnce a ohřejte. Když se vzájemně spojí, přidejte mléčnou čokoládu nalámanou na kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Na závěr stačí nalít do pohárů s hrubého skla a počkat, dokud nebude mít čokoláda vhodnou teplotu k pití.

Zelený horký matcha čokoládový nápoj

Matcha čokoládové pokušení

Do třetice a naposledy, zas a znova, horká čokoláda. Tentokrát však v bílém provedení a s netradiční ingrediencí – čajem matcha. Pokud tento čaj a jeho blahodárné účinky ještě nepoznáte, nastala ta správná chvíle, jak se s ním seznámit. Na první pohled opravdu netradiční kombinace, ale skutečně vyjimečný výsledek!

 

Ingredience:

1 plechovka kokosového mléka

1 šálek mléka

2 polévkové lžíce medu

450 gramů nasekané bílé čokolády

2 čajové lžičky mletého matcha čaje

1 čajová lžička vanilkového extraktu

¼ čajové lžičky soli

Postup:

I když jsou ingredience na tento horký nápoj tak trochu netradiční, postup jeho přípravy není složitý. V hrnci, za stálého míchání na mírném ohni, spojte kokosové mléko, klasické mléko, med, bílou čokoládu, čaj matcha v podobě prášku a sůl. Míchejte až do momentu, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Na závěr přidejte vanilkový extrakt a odstavte z ohně. Podávejte při teplotě, která je na pití příjemná.

Inspirovali jsme Vás? Pokud Vás čeká sychravý víkend nebo jednoduše potřebujete načerpat energii a rádi zkoušíte nové věci, určitě vyzkoušejte jeden z našich podzimních netradičních tipů na voňavou čokoládu, nebo jablečné variace. Pomalu se tak můžete připravit na nadcházející zimní dary.

Náš TIP: Nezapomeňte na servírování v tom správném hrnečku nebo šálku. Například v takovém RETRO plecháčku.

sada plechových hrnečků s motivem

 

Chci takový plecháček