Návrat do školního kolotoče: Jak připravit děti na úspěšný návrat do školy | Blog
21.08.2023
DarčekyOdSrdca
2023-08-21 Návrat do školního kolotoče: Jak připravit děti na úspěšný návrat do školy      Délka čtení: 3 min.

Návrat do školního kolotoče: Jak připravit děti na úspěšný návrat do školy

Jak připravit děti na návrat do školy a co všechno je dětem potřeba před začátkem školního roku zabezpečit? Každý rodič ví, že příprava na nový školní rok může být stresující nejen pro něj, ale i pro jeho děti. Jak tedy ulehčit toto období? Jaké jsou ty nejlepší produkty a postupy, které pomůžou Vašim dětem plynule se vrátit do školního režimu? Tyto otázky budeme řešit v následujících řádcích našeho článku. Vzpomeneme i důležitost zavedení správných nývyků u dětí před začátkem školního roku, ale i personalizované produkty, které dětem zpříjemní přechod od prázdnin ke školním povinnostem.

Příprava na návrat do školy a potřebné nákupy

Příprava na návrat do školy může být pro rodiče skutečnou výzvou, a to hlavně když jde o nákupy s tím spojené. Asi všichni rodiče poznají ten pocit, když se snaží obstarat vše potřebné, aby byly děti co nejlépe připraveny na nový školní rok. Je to jako maraton – od běhu po sešity a pera, přes hledání správné školní tašky, či pytlíku na přezůvky, až po vybírání vhodného trička na tělesnou výchovu. Nezapomeňte si však předem určit, co skutečně Vaše děti potřebují. Nejde jen o materiální věci – pracovní sešity, pouzdra, pera a další, ale i o neméně důležitou emoční přípravu na návrat do školy po dlouhých letních prázdninách. Takže předtím než se vrhnete do bláznivého nakupování s cílem "obstarat všechno", vzpomeňte si na to najdůležitější – zabezpečit dětem klidný a bezproblémový start do nového školního roku.

školní potřeby

Nakupování potřeb pro nový školní rok: Kdy začít?

Na nakupování školních potřeb nikdy není brzo. Ostatně, kdo by i chtěl vědomě čelit shonu a stresu těsně před začátkem školního roku? Určitě se oplatí už koncem července pomalu začít orientovat v cenách sešitů, pouzder, či batohů. Díky čemuž možná objevíte letní výprodeje nebo akce, se kterými můžete ušetřit. I u Vás potom bude platit tvrzení: připravený rodič = spokejný rodič. Na začátku školního roku při přípravě věcí oceníte nejen klasické školní pomůcky, ale i produkty, kterými označíte věci Vašich dětí. Pomůže Vám to eliminovat jejich ztráty, případně nedorozumění, koho je dané pouzdro, či sešit. Při označování věcí Vašich dětí Vám může pomoci například razítko se jménem dítěte, nálepky s jeho jménem, či obyčejný nesmívatelný fix, kterým věci označíte.

Personalizované produkty, které potěší každé dítě

Kromě tradičních školních potřeb můžete Vašim dětem obstarat i méně klasické personalizované školní potřeby, na které jim natiskneme jméno, či vlastní fotografii. Díky čemuž jim ještě více zpříjemníte návrat do školního roku. Můžou být dárkem nejen pro žáka, ale i pro studentaInspirujte se našimy tipy – vybrat si můžete například:

batoh nebo ruksak s vlastním potiskem

Změna dětských návyků před začátkem školy

Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat před návratem dětí do školy, je pomoct jim změnit jejich prázdninové návyky ještě předtím, než škola vůbec stihne začít. Přes letní prázdniny jsou děti zvyklé na dlouhé letní dny plné her a lenošení. Se začátkem školního roku se budou muset dostat nazpět do režimu ranního buzení a poobědních domácích úloh. S naběhnutím na nový režim začněte postupně, již několik týdnů před začátkem školy. Dosáhněte toho, aby Vaše dítě šlo dříve spát a také o něco dříve ráno vstávalo. Zabezpečte to pozitivní motivací a ne omezením. Vytvořte mu nové návyky spojené s něčím pozitivním. Pokud například Vaše dítě miluje číst knihy před spaním nebo si ráno rádo kreslí, můžete tyto aktivity zařadit do nových ranních, či večerních rutin. I malá změna každý den může udělat velký rozdíl. S trochou trpělivosti a lásky může být přechod z prázdninového módu do školního hladší pro Vás, ale i vaše dětičky.

děti se hlásí ve škole

Jak zavést efektivní školní režim po letních prázdninách

Zavést skutečně efektivní školní režim po letních prázdninách je výzva, se kterou se setkávají mnozí rodiče. Klíčové je nastavení pravidelného denního programu už pár dní před začátkem školy. Zvykat děti na brzké vstávání a postupně snižovat čas strávený při oblíbené hře nebo sledování televize. Začněte buzením o něco dříve. Děti si tak zvyknou na dřívější vstávání a nebudou mít problém přizpůsobit se novému režimu. Zároveň postupně ukončujte aktivity už dříve poobědě, aby mělo dítě dostatek času na oddych před spaním.

Důležitou součástí návratu do školy je také pravidelné stravování. Po celodenním hrabání se v písku nebo plávání v bazénu, bude pro děti těžké vrátit se k tradiční stravě třikrát denně. Proto je důležité zajistit, aby Vaše dítě mělo dostatečnou energii na udržení koncentrace během celého školního dne. Mírné upravení rutiny a vytrvalost může pomoci i těm nejmladším připravit se na nástup do školy bez stresu a slz.

Nakupovat personalizované školní potřeby