Nápady a tipy, jak originálně zabalit dárky | Blog
29.10.2021
DarčekyOdSrdca
2021-10-29 Nápady a tipy, jak originálně zabalit dárky      Délka čtení: 4 min.

Nápady a tipy, jak originálně zabalit dárky

Pokud někoho plánujeme obdarovat, ve většině případů si lámeme hlavu nad tím, jaký dárek by byl nejvhodnější. Vyřešením tohoto rébusu ale často problém nekončí. Další dilema začíná v momentu, kdy už dárek držíme v ruce a nevíme, do čeho jej zabalit.

Pokud patříte k lidem, která dbají nejen o obsah, ale i o obal, jste na správné adrese. Přinášíme Vám několik skvělých nápadů, jak vytvořit originální a jedinečné dárkové či vánoční balíčky.

darček a kvetiny

 

Zapomeňte na tuctové dárkové tašky, zabalte vánoční a narozeninové dárky kreativně

Důvodů, proč automaticky nesáhnout po dárkové tašce z obchodu, je hned několik. Jeden z nejčastějších je, že jste jednoduše kreativní duše a rádi byste vnesli kousek jedinečnosti dokonce i do obalu, který bude dárek ukrývat. Druhou možností je, že nemáte právě po ruce vhodnou tašku či balicí papír. Případně má dárek specifické rozměry, takže mu obal musíte jednoduše vyrobit.

Ve všech případech platí jedno. Připravte si pomůcky na balení, kreativní potřeby a šikovné pomocníky na lepení, psaní či kreslení.

 

Etiketa, která to poví za Vás

Máte na srdci něco, co byste obdarovanému rádi vzkázali, ale z očí do očí se neodvážíte? Nebo byste chtěli dopsat osobní věnování „od Ježíška“ na vánoční dárky z Vaší dílny? Řešení je jednoduché. Vyrobte si kartičky, které můžete popsat vlastnoručně, ozdobnou fixou na silnější papír s ornamentem. Nebo si navrhněte a nechejte vytisknout své vlastní lepící etikety.

Tento způsob můžete využít i na výrobu originálních jmenovek. Ty pomůžou rychle najít balíčkům jejich adresáta, například pod vánočním stromečkem. Handmade dárkové etikety jsou dokonce i skvělou možností, jak odevzdat vzkaz pro novomanžele na svatebním daru.

 

Dárkové balení v naturálním stylu

Pokud nejste zrovna nadšencem klasických balících papírů s barevným potiskem, vsaďte na čistý minimalismus. Vše, co budete potřebovat, je balicí papír bez potisku, jutový špagát či lanko, a zapojit trochu kreativity. Dárkové balení v naturálním stylu můžete doplnit například o přírodní prvky, jako je větvička s jehličím v zimním vánočním motivu, kytice sušených lučních květů, nebo pestrobarevné podzimní listí. Takto zabalený dárek potěší všechny milovníky přírody a minimalismu.

 

Ručně malovaná dárková krabička

Pokud patříte k těm šikovnějším a troufáte si na kreslení či malování motivů přímo na krabičce, směle do toho. Taková krabička potom nepotřebuje už žádný další obal nebo výzdobu. Přemýšlíte právě nad tím, co byste mohli namalovat? Všechno závisí od příležitosti, při které dárek chcete věnovat a také od obdarovaného.

Na dárkové krabičky, do kterých plánujete vložit vánoční dárky, se jednoznačně hodí motivy spojené s Vánocemi. Pokud vytváříte handmade dárkovou krabičku na narozeninový dárek, popřemýšlejte, co by potěšilo adresáta dárku. Na druhou stranu, pokud jde o vyjimečný dárek z lásky, například k příležitosti výročí svatby, je skvělým zdrojem právě téma srdcových záležitostí.

Krabička však nemusí být jen malovaná či pokreslená. Zapojte fantazii a vyzkoušejte například koláž ze společných fotek, nebo celosvětový fenomén scrapbooking, kde hlavní roli ozdobných prvků sehrávají různobarevné pásky.

 

Recyklujte a zásobte se originálním papírem na balení

Vyznavači zero-waste životního stylu zřejmě už nějakou tu zásobu doma mají. Dnes platí, že čím méně odpadu dokážete vytvořit, tím je Váš způsob balení hodnotnější a navíc i trendy. Vše, co k tomu potřebujete, je odkládat si balicí papíry a materiál, který byste na zabalení dárků mohli opět použít. Ano, někdy postačí rozbalit svůj dárek opatrněji, balicí papír srolovat a v případě potřeby opět použít.

Druhou variantou je možnost použít méně tradiční materiály. Skvělým příkladem jsou noviny nebo časopisy, které jste neodevzdali do sběru. Do deníků větších formátů s přehledem zabalíte menší krabici s libovolným obsahem, nebo například knihu. Postačí výraznější barevná stuha nebo špagát, a pokud odebíráte deník v papírové formě dlouho, o balicí papír tohoto typu nebudete mít nikdy nouzi.

 

Originální balení do krabičky s 3D prvkem

Nemusíte vynikat v kreslení, malování nebo jakékoliv umělecké činnosti na to, abyste dokázali vytvořit jedinečné balení dárku. Dokonce takové, které bude obdarovanému líto i rozbalit a porušit. Skvělou zprávou je, že k tomu nepotřebujete ani velký rozpočet, postačí jedna procházka do přírody a nákup v oddělení balícího materiálu. To, co však budete hledat, je úplně obyčejný balicí papír v rolce, nevýrazné, přírodní barvy (hnědá, bílá atd.).

Punc originality dostane toto balení v okamžiku, kdy na něj přidáte nějaký prvek. Inspirací jsou dary přírody, které najdeme v každém ročním období. Zářivě červené šípky, větvička z jehličnanu, šiška, nebo nádherně zbarvené podzimní listí, vdechnou balení netradiční, ale velmi autentickou jiskru.

 

Místo krabiček vyzkoušejte praktické tašky

Nemáte chuť něco až tak precizně balit, nebo jste fanouškem dárkových tašek? Nemusíte zoufat, i v případě tohoto způsobu balení existuje možnost upravit ho podle svého gusta a doslova se kreativně vybláznit. Tentokrát budeme sice postrádat lepicí pásku a špagát, ale na své si přijdou nůžky, kvalitní lepidlo a opět – představivost.

Klasickou nepotisknutou papírovou tašku v potřebných rozměrech můžete vyzdobit například oblíbenými dětskými postavičkami v případě, že se chystáte na dětskou party. Nebo můžete do takových tašek, tentokrát ale s vánočním motivem, zabalit dárky pro všechny členy rodiny. V neposlední řadě je výroba takových tašek i skvělou činností pro starší děti, které už vědí, jak to na Vánoce vlastně chodí.

Během roku je skutečně mnoho příležitostí, kdy vytvořit originální balení či dárkovou tašku. Na své si kreativci přijdou hlavně na Vánoce. Pokud jste právě načerpali inspiraci na jedinečné tipy, jak zabalit dárek, zůstává už jen jediné. Porozhlédnout se po dárku, který budete moci zabalit :).

Koupit dárek, který potěší