Na pěkný kalendář jsou potřebné pěkné fotky | Blog
23.11.2021
DarčekyOdSrdca
2021-11-23 Na pěkný kalendář jsou potřebné pěkné fotky      Délka čtení: 3 min.

Na pěkný kalendář jsou potřebné pěkné fotky

Nemusíte být profesionálním fotografem na to, abyste dokázali udělat pěknou fotku. Máme pro Vás krátký návod, jak to zvládnete i bez zrcadlovky, klidně jen s mobilem.

fotenie mobilom

Mít na stěně kalendář z vlastních fotografií je milým oživením interiéru. Na to, aby však kalendář opravdu vynikl a zaujal, jsou potřebné hezké fotky. Nejste profesionální fotograf? To vůbec nevadí. Máme pro Vás pár tipů, díky kterým uděláte hezkou fotku i v případě, že jste v ruce zrcadlovku ještě nikdy nedrželi.

1. Jen krajinka nestačí, zaměřte se na detaily

Až příliš velké množství lidí fotí oku lahodící scenérie, které budou snad dobře vypadat i jako obraz na stěně. Tento typ fotografie je však docela nudným záběrem. A to i v případě, že se Vám opravdu podaří.

Zaměřte se raději na detaily. Je na krajině či náměstí, které vidíte před sebou, něco výjimečné? Nějaký originální detail? Cokoliv, co dodá jinak strnulému obrazu nějaký příběh? Zaměřte se na něj! Ať je ta krásná krajinka jen doplňujícím elementem fotografie.

Uvidíte, že jen chladné (i když pěkné) budovy nebo pohlednicové krajinky Vás po čase omrzí. Příběh je to, co Vás k fotce znovu a znovu přitáhne. Čím navazujeme na další bod…

2. Bez lidí to nejde. Ale bez zoomu ano

A co na fotografii vytvoří příběh? Lidé. Nefoťte však ze vzdálenosti několika metrů. Zoomování Vaši fotografii rozostří a rozmaže. Přibližte se k objektu, který fotíte co nejblíže, ať vyplní většinu Vaší fotografie. Ostatní nechte, ať už domaluje příroda nebo jiná městská scenérie.

Zhotovte si obraz s fotkami rodiny

 

 

muž v rozkvitnutej lúke

3. Dobrou fotku dělá světlo, ale ne blesk

Netvrdíme, že máte na blesk úplně zanevřít. Neberte ho však při focení jako automatický doplněk. Hlavně, pokud fotíte s mobilním telefonem. Mobily často nemají dostatečně silný blesk na to, aby osvětlil kvalitně celou fotografii. Zpravidla Vám osvětlí jen to, co je v popředí a zbytek je tmavý. Zkuste to napřed bez blesku.

Dalo by se říct, že světlo dělá základ dobré fotografie. Naučit se s ním pracovat je však otázkou cviku a času. Všeobecné pravidlo tvrdí, že nejkrásnější fotku zhotovíte za asistence měkkého světla. To je jemné světlo, které nevytváří žádné ostré stíny a nepálí Vás z něho oči. Možná se Vám dokonce zdá, že místnost zaplněná jen měkkým světlem je příliš tmavá na dobrou fotku. Omyl! Je to ideální místo.

Proto ty nejkrásnější fotografie vznikají za soumraku, úsvitu nebo tehdy, když slunce nesvítí nejostřeji. To, že fotit proti slunci není nejlepší nápad, snad není pro nikoho novinkou. Pokud tedy nechcete vyfotit tmavou siluetu. V případě, že je Váš záměr takový, tak focení proti slunci je tou správnou volbou.

Skalka

4. Dva asistenti dobré fotografie

Pokud fotka nevychází, světla je málo a blesk osvětlí místo celé místnosti jen předmět, který je Vám nejblíže, můžete zkusit zvýšit hladinu ISO. Tato tři písmenka jsou ve většině aplikací mobilních telefonů, které Vám mají pomoci při zhotovení fotografií.

Stejně je to i se zkratkou WB (whitebalance). Tento pomocník se stará o to, aby se barvy na Vaší fotografii zobrazily přirozeně. Při whitebalance však zkuste vypnout automatický režim a raději manuálně zvolte, či je okolo Vás denní světlo, nebo umělé osvětlení (žárovka), svit měsíce atd.

ZZákladem je také nezapomínat na fakt, že pokud chcete, aby se Vaše fotky vyjímaly na stěně, musíte dbát i na dostatečné rozlišení a ostrost záběru. My doporučujeme rozlišení aspoň 5 pixelů na 1 mm. Ne každá fotografie, hlavně s nedostatečným rozlišením, je vhodná na fotokalendář.

O tom, jak zhotovit dobrou fotku, by se daly psát knihy. Závisí i na tom, co je podle Vás dobrá, pěkná fotka. Každý máme jiný vkus. Pokud se však budete držet těchto 4 tipů, Vaše fotografie budou určitě vydařené. Nebudete se za ně muset stydět ani tehdy, když Vám budou viset na stěně jako kalendář s fotografiemi.

 

Chci vytvořit fotokalendář