Káva jako z kavárny? S našimi recepty to zvládnete i doma | Blog
02.07.2021
DarčekyOdSrdca
2021-07-02 Káva jako z kavárny? S našimi recepty to zvládnete i doma      Délka čtení: 4 min.

Káva jako z kavárny? S našimi recepty to zvládnete i doma

I vy z času na čas dostanete neuvěřitelnou chuť na svůj oblíbený kávový nápoj z kavárny za rohem, no právě v té chvíli si ho nemůžete dopřát? Podobnou situaci mnozí z nás zažili během pandemie, kdy jsme se chtě nechtě museli uspokojit s domácím kávovarem a originálními hrnečky z naší kuchyně. Bohužel, káva není koláč a recept jen těžko nalistujeme v kuchařce.

muž leje mlieko do kávy

Co však můžeme v takovém případě udělat, je nastudovat si o přípravě svého oblíbeného cappuccina či latte více a pokusit se o jeho přípravu doma. Přinášíme Vám několik receptů, jak zvládnout kávové nápoje v domácích podmínkách. Tak, aby se co nejvíce přiblížily k originálu z kavárny.

 

Není káva jako káva. Vyzkoušejte recept na domácí cappuccino či ledovou kávu

Někdo to rád horké. Druhý zase ledové. S našlehanou pěnou z mléka, lžící zmrzliny nebo v bezlaktózové verzi. Řeč je, samozřejmě, stále o kávě a jejích variantách. Pokud si však nemůžete pro svoji dávku kávového životabudiče odskočit do kavárny, zůstává jediná možnost. Připravit si oblíbený kávový nápoj doma.

Jak?

 

Domácí cappuccino – ideální volba ke snídani na terase

Pokud jste milovníkem tohoto kávového nápoje, zřejmě víte, že budete kromě kávy potřebovat i mléko (ideálně plnotučné, které napěníte bez větších problémů). Na začátek je potřebné si připravit espresso. Obvyklý objem je 25 ml. Pokud chcete cappuccino silnější, klidně si připravte dvojité espresso. Následně si ohřejte 85-100 ml mléka a napěňte pomocí trysky v kávovaru nebo automatického pěniče na mléko (v tomto případě nemusíte mléko ohřívat). Vzniklá pěna by měla mít hustou konzistenci bez větších bublin. Hotovou ji můžete nalít do připraveného šálku s espressem a případně s ním ještě zlehka zakroutit, aby se tekutější část spojila s kávou.

 

Milovníci čokolády a kávy ocení domácí moccacino

Jestli jste do teď nevěděli, z čeho a jak se moccacino vyrábí, možná budete nadšení. Při jeho přípravě se totiž neobejdete bez čokoládového sirupu. Podobnost s názvem cappuccina není náhodná, také budete muset proměnit tekuté mléko na nadýchanou hustou pěnu. Jak na domácí moccacino krok za krokem? Základ tvoří, jak jinak, káva. Espresso, ideálně z kávovaru, v klasickém objemu 25 ml smíchejte v poměru 1:2 s čokoládovým sirupem (cca 50 ml čokoládového sirupu). Nakonec přidejte bohatou pěnu z mléka. Její objem by měl být stejný, jako vzniklé množství kávy a sirupu, tzn. cca 80 ml. I Vy už cítíte tu lákavou vůni s omamným čokoládovým akcentem?

ľadová káva

Osvěžení a povzbuzení v jednom? Vyzkoušejte recept na domácí ledovou kávu

Když Vám na návštěvě někdo nabídne ledovou kávu, je těžké odhadnout, co Vám skutečně naservíruje. Pod pojmem ledová káva si totiž téměř každý představuje něco jiného. Aspoň že ta káva je společným jmenovatelem. Pokud si však chcete připravit klasickou ledovou kávu jako z kavárny, platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Žádná zmrzlina, napěněné mléko nebo šlehačka… Na ledovou kávu Vám postačí led, 200ml mléka a 25 ml klasického espressa z kávovaru. Jednoduchý je i postup. Do většího poháru si vložte led (cca třetinu objemu), zalejte ho mlékem a na závěr pomalu nalejte kávu. A skvělý tip na osvěžující letní nápoj máte hotový za pár minut.

 

Tajemství skvěle vypadajícího latte? Skrývá ho kvalitně napěněné mléko

Zbožňujete latte, ale maximum, na které jste se zatím zmohli, je smíchat mléko s espressem? Pokud si chcete dopřát vizuální potěšení i v případě své obvyklé denní dávky kofeinu, neztrácejte naději. I když může latte na první pohled vypadat skutečně komplikovaně, oddělit jednotlivé vrstvy (kávu, mléko a mléčnou pěnu) není až tak složité. Když se Vám podaří správně napěnit mléko (měla by vzniknout krémová, hustá, bílá pěna, bez větších bublinek), tři čtvrtě úspěchu máte zvládnutého. Následně ho i s pěnou přelijte do vysokého průhledného poháru nebo originálního hrnečku na latte s potiskem, několikrát bouchněte pohárem o stůl tak, aby se tekutina a pěna oddělili a nakonec dolijte espresso. K dosáhnutí co nejlepšího trojvrstvého efektu vyzkoušejte kávu nalévat pomalu po stěně poháru. I když se Vám to možná na poprvé nepodaří, nezapomínejte, že tréning dělá mistra.

 

Zajíc v pytli? Vyzkoušejte chai latte… bez kávy

Možná jste se někdy v nápojovém lístku pozastavili nad názvem chai latte. A možná Vás napadlo i to, že nevíte, kam ho vlastně zařadit. Chai latte vlastně ke kávovým nápojům nepatří. Účinek čaje, který je v tomto drinku použitý, může být však stejně povzbudivý jako káva. Chtěli byste si jeho přípravu vyzkoušet doma? V tom případě si připravte směs koření (kardamon, zázvor, skořice a anýz), kterou rozmělněte a v menším hrnci jemně na sucho osmažte. Následně přilijte cca 200 ml vody a přisypte čaj (ideálně černý). Vařte zhruba 5 minut a následně přidejte 200 ml mléka. Zakrátko odstavte, přidejte cukr podle chuti a můžete vychutnávat. Pokud chcete dosáhnout latte efektu oddělených vrstev, můžete mléko před smícháním s části napěnit.

chai latte

Už jste stihli zapnout kávovar? Jak se zdá, dopřát si cappuccino, latte nebo moccacino jako z kavárny, není až tak nereálné. Se správnou výbavou a trochou tréningu si svůj oblíbený kávový nápoj můžete vychutnat i doma. A navíc s přidanou hodnotou – Vaším oblíbeným šálkem či hrnečkem. Že takový nemáte?

Ať už máte v oblibě skleněný hrneček, plecháček, nebo hrnek na latte, v nabídce hrnečků s potiskem si zaručeně najdete svého favorita. Stačí doplnit některý z chytlavých či vtipných citátů o kávě a svůj oblíbený nápoj z kávy si už za pár dní můžete vychutnávat z originálního hrnečku doma. Nakonec se může stát i to, že si některý z těchto kávových receptů zamilujete natolik, že se místo návštěvy kavárny s radostí pustíte do jeho přípravy doma.

Objednat hrneček na kávu