Je lepší merino nebo bavlna? Porovnali jsme je za Vás | Blog
05.04.2022
DarčekyOdSrdca
2022-04-05 Je lepší merino nebo bavlna? Porovnali jsme je za Vás      Délka čtení: 5 min.

Je lepší merino nebo bavlna? Porovnali jsme je za Vás

Dnešní doba nám při výběru oblečení nabízí rozmanitou škálu materiálů, ze kterých je oblečení vyrobeno. Kromě těch běžných, jakými jsou například „stará známá“ bavlna a různé syntetické materiály, se stále více setkáváme i s tkaninou, která nese název merino.

V čem je merino jiné? Odkud pochází? Kdy si zvolit tkaninu z tohoto hřejivého materiálu a kdy sáhnout raději po ověřené klasice – bavlně, která je stále nejoblíbenějším materiálem, například i při výrobě originálního textilu s potiskem?

vlna na pletení

 

Odkud merino a bavlna pocházejí?

Obnovitelné merino
 

Toto přírodní vlákno má živočišný původ. Přesněji, získáváme ho z vlny vyšlechtěných ovcí se stejnojmenným názvem. Věděli jste, že teploty, kterým dokáží merino ovce ve svých přirozených podmínkách odolávat, se pohybují v rozmezí - 20 °C až + 35 °C? Proto je jejich vlna předurčena k výrobě vysoce tepelně odolného materiálu. Z jedné ovce je možné získat průměrně 4,5 kilogramu vlny za rok. Jelikož ovce každý rok produkují nové rouno, merino vlákno se tak může pyšnit navíc i přívlastkem obnovitelné.

 

Bavlna pochází z rostliny
 

Bavlna je, stejně jako merino, vlna s přírodním vláknem. Tentokrát se za původem skrývá rostlina nazvaná bavlník. Plantáže bavlníků můžeme najít napříč celým světem. Na správné a výnosné pěstování je potřebné dopřát rostlině přiměřenou teplotu, průměrně nad 25 °C, a zároveň dostatek vody. Tato starostlivost trvá v průměru 200 dní. Keříky bavlníku se pěstovatelům následně odvděčí měkkými chomáčky, ze kterých se po zpracování vyrábějí pohodlné bavlněné oděvy.

 

Jak je to s využitím oděvů? Merino i bavlna mají své jasné postavení v textilním průmyslu

Určitě není velkým překvapením, že bavlna je nejdůležitější a nejčastěji používaná tkanina. Kdysi tvořila až neuvěřitelných 80 % produkce textilií. Nyní je to, hlavně z důvodu použití syntetických vláken, v průměru 40 – 50 %. Stále si však drží prvenství ve využití v textilním průmyslu.

Při výrobě oděvů se často kombinuje se syntetickými materiály. Avšak, oblíbenými a vyhledávanými na běžné nošení, jsou právě oděvy z čisté bavlny, ve kterých se cítí příjemně všichni bez ohledu na věk. Navíc, pomocí moderních technologií, je možné vytvořit si z bavlněných textilií originální trička, mikiny, či jiné oděvy s vlastním návrhem.

Merino vlna, a oblečení z ní vyrobené, nachází své využití hlavně v zimních měsících, díky své schopnosti zachytit teplo. Má výborné termoregulační schopnosti. Tomu napomáhá hlavně struktura vláken. V zimě vlhkost z těla tato vlákna kondenzují a následně je vrací v podobě tepla – ohřívají. Možná jste si u pojmu vlna vzpomněli na babiččin kousavý svetr. U merino vlny je to však jiné. Je měkká a příjemná na dotek.

Stále více si však merino oděvy získávají opodstatnění i v teple a velké oblibě se těší hlavně u sportovců. Jako pozitivum hodnotí její schopnost absorbovat vlhkost z těla a odpařit ji ven. Navíc, oděvy z merino vlny jsou v porovnání s jinými odolnější vůči zápachu.

 

Merino či bavlna? Výběr materiálu přizpůsobujeme vždy svým potřebám a očekáváním

Pokud si chcete své tělo obalit do přírodních materiálů, vlákna, na která jsme se zaměřili, jsou ideální volbou. Jak si však vybrat to správné? Je přirozené, že nadšená turistka, která se právě chystá na jeden ze svých náročných výstupů, sáhne po kvalitním outdoorovém tričku z merino vlny. Zatímco maminka miminka si raději vybere pro svého potomka pohodlné a odolné bavlněné body. Pokud si však stále nejste jisti, pro které se rozhodnout, přinášíme shrnutí jejich vlastností, na základě kterého se budete při výběru orientovat snadněji.

Bavlněné oděvy porovnání

Výhody bavlněných oděvů

  • pevnost – po namočení je bavlna ještě pevnější, proto je odolná vůči častému praní
  • bavlna je velmi příjemná na dotek – nedráždí pokožku, je vhodná i pro alergiky
  • bavlněné oděvy sa snadno udržují a mají delší životnost
  • správný poměr ceny a kvality

Nevýhody bavlněných oděvů

  • krčivost – bavlna je poměrně krčivá, žehlení je častokrát nutné
  • žmolky – u méně kvalitního zpracování se tvoří tzv. žmolky
  • saje vlhkost – nasaje vlhkost a zůstává mokrá, což je nevýhodou například u aktivního sportování
  • sráží se – bavlněná vlákna se působením vody a tepla můžou srážet, proto je potřebná vhodná starostlivost

květy bavlny

 

Oděvy z merino vlny porovnání

Výhody merino vlny

  • je hřejivá
  • termoregulační vlastnosti – využití v zimě i v teple
  • je měkká a příjemná – v porovnání s klasickou vlnou
  • je rychleschnoucí a nekrčivá
  • je odolná vůči zápachu – díky přirozeným antibakteriálním vlastnostem
  • chrání před UV zářením

Nevýhody merino vlny

  • velmi jemná – starostlivost o oděvy je náročnější
  • snadné opotřebování se – při častém používání a praní sa může zničit, vytvářejí se díry
  • cena – příliš vysoká cena ji předurčuje na ne běžné nošení

 

Starostlivost o merino a bavlnu – základem je štítek. Přečtěte si však i ověřené tipy

Existuje hodně druhů a způsobů zpracování a výroby tkanin. Návod na správnou starostlivost při čištění a sušení se proto nedá popsat přesně. Základem pro správný postup je řídit se symboly na štítku, a to bez ohledu na druh vlákna. Posbírali jsme pro Vás však i několik cenných tipů.

Praní přírodních materiálů

Při praní se v první řadě zaměřte na správný prací prostředek. Zatímco u bavlněných oděvů můžete sáhnout po jakékoliv formě pracích prostředků, u těch z merino vlny se doporučuje používat tekutý prášek na praní. Skvělým tipem v případě, že používáte ten práškový, je rozpustit jej napřed ve vodě. Také je vhodné použít prostředek na jemné tkaniny, resp. v případě outdoorového oblečení prostředek určený na tento druh oděvů. Na merino vlnu niky nepoužívejte změkčovače. Narušili by vlákna a tím i její termoregulační schopnosti.

Co se týká samotného praní v pračce, s bavlnou to bude jednodušší. V zásadě je bavlněné textilie možné prát až na 95 °C, což se ale nedoporučuje u těch barevných. Teplotu tedy volte podle druhu, barvy a znečištění bavlněných textilií. Zpozornět byste měli, pokud je oděv vyroben s příměsí jiné tkaniny a také u triček s potiskem. Ty před vložením do pračky obraťte naruby a snižte teplotu.

NÁŠ TIP: Více o starostlivosti o trička s potiskem se dočtete na našem blogu v článku Jak se starat o trička s potiskem, aby dlouho vydržela?

Jak je to v případě merina? Merino vlna nesnese teplotu vyšší jak 30 °C. ideální je použít program vlna, resp. jemné praní. Pokud na štítku najdete symbol ruční praní, je potřebné použít teplou vodu a mýdlo. Neperte však příliš dlouho, pracujte jemně a zaručeně neždímejte.

Sušička v případě merino vlny a bavlny. Ano či ne?

Tak jako u praní, i při sušení oděvů a textilií bude nejlepším pomocníkem štítek. Bavlněné oděvy jsou většinou vhodné na sušení v sušičce prádla. Někdy se však při vysokých teplotách sušení můžou srážet, čemuž zabrání sušení při nižší teplotě. Oděvy z merino vlny nikdy do sušičky nedávejte! Také není vhodné, vystavit je přímému slunečnímu světlu a teplu, například radiátoru. Zavěšením mokrého oděvu na věšák zase hrozí jeho natáhnutí. Abyste zachovali tvar oděvu i vlastnosti, ideální je sušit ho na rovném povrchu, kde můžete jako podklad použít například ručník.

Žehlička není vždy potřebná. Hlavně, když jde o merino vlnu

I Vy pravidelně odkládáte žehlení až do poslední chvíle? Nebojte se, nejste v tom sami. V tomto má jednoznačně navrch merino. Jelikož je nekrčivé, po správném vysušení není téměř vůbec potřebné oděvy z něho žehlit. Samozřejmě, pokud je to potřebné, můžete žehličku použít. Nastavením nízké teploty a rychlým tahem je možné látku jednoduše vyrovnat.

žehlička a prádlo

Naopak, bavlněné oděvy si zásah žehličky vyžadují poměrně často. Žehlení je však vhodné i na vysokých teplotách a s použitím funkce napařování, které je už běžnou výbavou žehličky. Ověřený tip pro ulehčení žehlení bavlněných oděvů je vybrat prádlo ze sušičky, resp. sušáku ne úplně prosušené a žehlit co nejdříve.

 

Zajímavost na závěr. Bavlna je zero waste

Věděli jste, že při zpracování bavlny nevzniká prakticky žádný odpad? Ceký bavlník je využitý. Semena už zpracovaného bavlníku se použijí jako krmivo pro zvířata nebo na výrobu bavlníkového oleje. Stonky se potom zapracují opět do půdy. Pokud tedy chcete myslet ekologicky, skvělým tipem na textil, u kterého nevzniká žádný odpad, je docela určitě bavlněné tričko. Originální design si navíc můžete vytvořit podle svých představ a tričko s vlastním potiskem si nechat pohodlně vyrobit.

Vytvořit si tričko s potiskem