Jak se starat o trička s potiskem, aby dlouho vydržela? | Blog
20.08.2021
DarčekyOdSrdca
2021-08-20 Jak se starat o trička s potiskem, aby dlouho vydržela?      Délka čtení: 3 min.

Jak se starat o trička s potiskem, aby dlouho vydržela?

Vlastníte i Vy doma pár originálních triček s potiskem nebo podobný textil, ze kterého se Vás usmívá oblíbená fotka, motto či grafika? V tom případě zbystřete pozornost. Připravili jsme pro Vás krátký návod s cennými radami, jak se starat o trička s potiskem, aby Vám jedinečný design vydržel co nejdéle v plné kráse a kvalitě.

mladá žena v tričku s potlačou

Být hrrr se nevyplácí. Dříve, než si tričko s potiskem oblečete, přesvědčte se, že jsou barvy zafixované

Ve většině případů se řídíme tím, že nové oblečení automaticky před prvním oblečením hodíme do koše na špinavé prádlo a oblečeme si ho až v momentě, kdy je vyprané a vyžehlené. Už tu můžeme vidět rozdíl, jak se starat o potisknutá trička. Dříve, než se do prvního praní pustíte, ověřte si, kolik času přešlo od potisku trička, mikiny či jiného textilu. Ve všeobecnosti platí, že barva potisku potřebuje v průměru 2 až 3 dny, než dozraje a ztvrdne.

Nedočkavci můžou tento proces urychlit pomocí přežehlení trička, které barvy dobře zafixuje. Tričko je však potřebné obrátit naruby a z vnitřní strany, mezi potisknutou oblast a druhou vrstvu trička, vložit papír na pečení. Ten zabezpečí, že se potisk neotiskne na druhou stranu trička. Na žehlení je potřebné zvolit šetrný program.

 

Praní, sušení a žehlení. 3 kroky, jak se starat o potisknutá trička správně

Praní je klíčovým procesem, který rozhoduje o životnosti trička s potiskem

Kdysi se trička s potiskem prala co nejšetrněji – ručně. Stále platí, že tento způsob narušuje potisk co nejméně, no díky rozvoji a dostupnosti moderních technologií je dnes můžeme s klidem vyprat i v pračce. Má to však svá pravidla.

  • obraťte tričko naruby (potiskem dovnitř)
  • zvolte nejšetrnější program (vlna, ruční praní a podobně)
  • perte na nejnižší teplotě – 30 °C
  • nepoužívejte bělící látky a chlor
  • vybírejte šetrný prací prostředek (v ideálním případě prací prášek pro děti a batolata)

 

Sušení v sušičce se v případě triček s potiskem nedoporučuje

Pokud vlastníte sušičku a napadlo Vás, že byste své originální tričko s potiskem vysušili v jejích útrobách zároveň s ostatním prádlem, jste o krok blíže k tomu, jak si tričko zničit. Textil s potiskem do sušičky nepatří.

Jak však tričko zbavit přebytečné vody v případě ručního praní? Místo tradičního ždímání a stláčení zvolte raději program odstředění v pračce. Tričko pak vysušte úplně klasicky, na věšáku či zavěšené na prádelní šňůře. Opět však doporučujeme převrátit jej tak, aby potisk směřoval dovnitř. Pokud na uchycení používáte kolíčky na prádlo, dejte pozor, abyste je nepřipevnili právě v místě, kde je umístěný potisk.

žehlička na žehliacej doske

Potisknutá trička žehlete nanejvýš na 110 °C, s párou či bez páry

Nízké teploty se doporučují při starostlivosti o textil s potiskem i v tomto kroku. Na žehličkách, kde je možné si zvolit program, nastavte ten, kde je název „bavlna“ nebo „šetrné žehlení“. Zásada o obráceném tričku naruby platí i v tomto případě. Máte tak jistotu, že se originální design poškodí co nejméně.

Věříme, že se Vám díky našim radám podařilo rozlousknout oříšek s názvem „jak se starat o trička s potiskem“ do poslední tečky. Trička a oděvy s kvalitním potiskem se tak díky správné starostlivosti můžou těšit dlouhému pobytu ve Vašem šatníku či ve skříni. Pokud se Vám však náhodou stalo, že jste kvůli nešetrnému zacházení o své oblíbené tričko přišli, rádi Vám pomůžeme s výrobou nového, přesně podle Vašich představ. Inspiraci na vtipné citáty najdete v našem nedávném příspěvku 15 nejlepších vtipných citátů na trička s vlastním potiskem.

 

Objednat tričko s vlastním potiskem