Jak zabavit děti přes prázdniny? 10 aktivit, které musíte vyzkoušet | Blog
19.07.2022
DarčekyOdSrdca
2022-07-19 Jak zabavit děti přes prázdniny? 10 aktivit, které musíte vyzkoušet      Délka čtení: 4 min.

Jak zabavit děti přes prázdniny? 10 aktivit, které musíte vyzkoušet

I když tvoří školní rok většinu roku, vždy uběhne velice rychle. Ať už máte doma dítě školkou povinné, nebo už školáka, se stoupajícími teplotami nastává čas zamyslet se nad tím, jak ho zabavit během prázdnin. Možností na trávení společných chvil je od různých letních sportů, přes aktivity ve vodě, až po hraní společenských her, jako například Pexesa, velké množství. Inspirujte se tipy na 10 nejzajímavějších aktivit, jak zabavit děti a obstarat jim tak nezapomenutelné vzpomínky na letní prázdniny.

mladá rodina na pláži u moře

Vyrazit k vodě je nejlepší způsob, jak zabavit děti v létě

Vyrazit na koupaliště nebo k jezeru je bezpochyby ta nejlepší volba na trávení volného času s Vašimi dětmi během prázdnin. Kromě plavání a bláznění ve vodě, se Vám nabízí nespočetné množství aktivit a možností, jak zabavit děti po celý den strávený u vody. Menší děti si vystačí s konvičkou, kyblíkem a lopatkou. Pokud jsou Vaše děti starší a mají již zvládnuté základy plavání a potápění se, půjčte si paddleboard, který se v posledních letech stal jednou z nejoblíbenějších forem trávení času ve vodě. Oblíbenými jsou však i různé hry s míčem, které dokáží zabavit všechny věkové kategorie.

 

Oddych u vody s originálními hrami

Pobyt u vody během horkých slunečních dnů si vyžaduje i chvilky oddychu strávené v chládku. Proto je vhodné myslet i na to, jak zabavit děti během oddychu, aby stihli načerpat další síly na bláznění ve vodě. Do batohu kromě dobrot na doplnění energie přibalte i balík sedmových karet s potiskem, se kterými se dokáží kromě dětí různých věkových skupin zabavti i dospělí. Jaké karetní hry jsou pro Vaše dítě vhodné podle jeho věku? To se dočtete ve článu o nejlepších karetních hrách, kde najdete i krátské shrnutí pravidel.

 

Sportovní aktivity vhodné na léto pro malé i velké

Nezávisle od věku Vašich dětí je pro jejich zdraví a správný vývoj důležité vést je ke sportu. Léti a prázdniny jsou na to ideálním obdobím. Vyběhněte s nimi do parku, nebo na hřiště a můžete se jen tak kopat nebo házet míčem. Starší děti ocení, když je vezmete zahrát si například i tenis nebo basketbal. Nejoblíbenějším letním sportem  je jízda na kole, kterou můžete využít i na přesun za menším výlete nebo místem na koupání. Pokud máte doma prvňáčka, skvělým tipem na dárek za první vysvědčení jsou kolečkové brusle. Možností na sportování v létě je nepřeberné množstvá a vyřešíte tím nejen otázku, jak zabavit děti, ale zároveň to bude mít i přínos pro jejich zdraví.

 

Pokud už máte slunce dost, vydejte se do lesa

Les je ideální místo na schlazení se během horkých letních dnů. Proto si do svých letních plánů zařaďte alespoň jednu krátkou procházku lesem. Nemusí jít zrovna o náročnou turistiku. Existuje mnoho krásných turistických tras, které směřují k nějakému zajímavému cíli. Dejte dětem do ruky turistickou mapu a dalekohled. Uvidíte, že i taková aktivita může být dobrý řešením, jak zabavit děti a dopřát jim trochu poznání z procházky naší krásnou přírodou.

 

Výlet za poznáním je super tip, jak zabavit děti i dospělé

Součástí každých prázdnin by měl být jednoznačně výlet za poznáním něčeho nového a zajímavého. Menší děti se vždy potěší výletu za zvířátky. Ať už navštívíte ZOO, nebo se vyberete na menší farmu s domácími zvířaty, děti si jistě odnesou spoustu zážitků. Školáky, kterým už něco říká i historie a umění, zaujmete návštěvou hradu, zámku nebo muzea. Kromě fascinujících staveb bude pro ně zajímavé i poznání, jak se kdysi v těchto obrovských stavbách žilo, panovalo a bojovalo. Takové výlety navíc můžete absolvovat i v chladnějším letním počasí.

děvčátko v ZOO

Jak zabavit děti, které by chtěly strávit večer s kamarády?

Pokud už máte doma starší dítě, které zažívá první období silného kamarádského pouta, odloučení od spolužáků na celé prázdniny je pro něj nepředstavitelné. Udělejte mu radost a pozvěte jeho kamarády na filmový večer k Vám domů. Velká místa popcornu, dobrý film a možnost strávit dlouhý večer s kamarády, bude pro něj určitě velkým zážitkem. U děvčat se takový večer těší oblibě ve stylu pyžamové párty.

 

Jak zabavit děti během sychravého počasí?

I když je léto většinou plné horkých dnů, počasí nám dopřeje i občasné schlazení se. Jak zabavit děti, když venku prší? Na řadu přicházejí společenské hry. Děti je milují a i Vy dospělí určitě přivítáte takovou formu zábavy se svými dětmi. Malé děti se potěší hře pexeso s vlastními fotkami, nebo jednoduchým karetním hrám. Pro školáky jsou dostupné mnohé společenské hry, které je dokáží zabavit i na několik hodin.

 

Zkuste plavbu lodí nebo splav

Lákavým zážitkem může být i plavba lodí. Na našich řekách se organizuje mnoho plaveb, takže si určitě máte z čeho vybírat. Pokud rádi zkoušíte něco neobvyklé, s mírnou dávkou adrenalinu, vezměte své děti na splav. Můžete si vybrat z více možností a podle Vašich představ splavovat několik hodin nebo i dnů ve spojení se stanovačkou.

 

Piknik – možnost, jak zabavit děti během celého dopoledne

K vydařenému pikniku stačí málo. Vytipujte si předem vhodné místo a počasí, abyste na pikniku nezmokli. Základem úspěšného pikniku je veká deka a spousta jídla a pití. Nemusí to být nic speciálního. Právě Vy nejlépe poznáte, co mají Vaše děti nejraději. Kromě toho přibalte míč, balík oblíbených karet, badmintonové rakety s košíkem a můžete vyrazit.

 

Dobrodružství pod stanem

Ještě jste nebyli s Vašimi dětmi stanovat? Určitě to musíte napravit. Pokud nejste právě vyznavačem dobrodružství, dopřejte jim alespoň jednu noc ve stanu v kempu, kterých je u nás poměrně dostatek. Pokud si kladete otázku, jak zabavit děti na stanovačce, určitě to nebude problém. Založit oheň, opíkat špekáčky, hrát karty u západu slunce, nebo pozorovat hvězdy. Tyto a mnoho dalších aktivit jednoznačně patří ke dním a nocím stráveným pod stanem, na které budeou děti rádi vzpomínat.

rodina ve stanu

Atmosféra letního kina

Promítání filmů v letních měsících je ve většine měst organizované v letním kině - amfiteátru. Zařaďte tento nápad, jak zabavit děti během léta, do svého programu. Shlédnout zábavnou pohádku pod holým nebem na čersvém vzduchu s miskou popcornu je pro děti, které už vydrží déle vzhůru, jedna z "povinných letních jízd".

Věříme, že si z našich tipů, jak zabavit děti během prázdnin, ať už za pěkného, nebo sychravého počasí, některé vyberete. Děti si určitě užijí nezapomenutelné léto plné zážitků a spolu s nimi můžete objevit nové možnosti zábavy i Vy, dospělí. Stačí si zvolit vhodnou aktivitu, naplánovat ji a zabezpečit si vše potřebné, včetně originálních personalizovaných her.

Vybrat dětem personalizovanou hru