Jak si správně vybrat fotoobraz? Inspirujte se s námi | Blog
09.07.2021
DarčekyOdSrdca
2021-07-09 Jak si správně vybrat fotoobraz? Inspirujte se s námi      Délka čtení: 3 min.

Jak si správně vybrat fotoobraz? Inspirujte se s námi

Pokud zařizujete nové bydlení, renovujete interiér nebo jednoduše hledáte něco, čím byste si zpestřili svůj domov, možná právě přemýšlíte nad tím, jak si vybrat fotoobraz. Nejčastějším místem, které v bytě či domě chceme nástěnnou dekorací oživit, je obývací pokoj.

žena vešia obrazy na stenu

Přinášíme několik tipů, jak si vybrat vhodný obraz, nebo vytvořit fotoobraz, který zapadne jako chybějící dílek puzzle a vnese do Vašeho příbytku pozitivní atmosféru.

 

Jak vybrat obraz, který nebude působit jako pěst na oko?

Při hledání toho správného dekoračního prvku, který bude zdobit stěny Vašeho obýváku, je vždy potřebné zvážit několik důležitých faktorů. Kupovat totiž dekoraci nebo obraz jen tak na slepo, může dopadnout docela nešťastně. V nejhorším případě i tak, že se nakonec rozhodnete obraz na stěnu nezavěsit.

Čeho byste si měli všímat dříve, než si obraz vyberete?

 

Využijte prostor, kam chcete obraz zavěsit co nejefektivněji

Konkrétněji máme na mysli jeho rozměry. Ty jsou právě rozhodujícím parametrem pro velikost obrazu. Na jedné straně Vás volná plocha nepustí nad svoje limity, ale na té druhé není nikde napsáno, že by ji měl obraz celou vyplnit. I menší nástěnná dekorace nebo nápaditý obraz dokáží hezky vyniknout, pokud okolo něj necháte dostatek volného místa. Pro lepší představivost si vystřihněte z tvrdšího kartonu „maketu“ s přesnými rozměry, případně si jich připravte více, a přesvědčte se, jak bude obraz na stěně v různých rozměrech působit.

 

Barva stěny, nábytku a dominantních prvků v interiéru je důležitá

Pokud nejsou stěny, na které plánujeme obraz umístit, bílé, vstupuje do hry ještě jeden významný faktor. A tím je, samozřejmě, barva podkladu (omítky, tapety, obkladu atd.). Obraz s vlčími máky na zelené stěně přece jen nebude působit příliš harmonicky. Nezapomínejme však i na převažující prvky ve Vašem pokoji, které je při výběru barevných tónů obrazu třeba zohlednit. Příkladem je dřevěný obklad, mozaika na stěně nebo případně schodiště v rodinném domě nebo mezonetu.

 

Obraz si vybírejte v souladu se stylem, v jakém se nese Váš interiér

Milujete starožitnosti a retro? V tom případě budete hledat něco v duchu let minulých. Interiér v jemných a naturálních odstínech doplní přírodní motivy obrazů a moderní nábytek snese bez problémů i avantgardní experiment. Ve všeobecnosti však platí, že v aktuálních trendech převládá minimalismus a variabilní pastelové barvy. Jejich sladěním dokážete vnést do pokoje nejen kousek umění, ale i harmonie.

čierne prázdne plátno na čiernej stene

 

Inspirace v případě, že nevíte najít nebo si vybrat obraz podle svých představ

Někdo možná přesně ví, co by si rád na stěnu bez váhání zavěsil. Mnozí však tápou. Pokud nemáte přesnou vizi, možná Vám pomůže několik tipů nejen k tomu, jak si obraz vybrat, ale i k tomu, co by na něm mohlo být.

 

Nekonečná studna inspirací – příroda

Říká se, že je tou nejlepší malířkou. Příroda v celé své kráse a specifikách v různých ročních obdobích, přináší skutečně nekonečné množství tipů na obraz. Nakonec, i mnozí známí umělci a světoví malíři zobrazovali motivy z přírody. Do Vašeho domu či bytu vnese takový obraz harmonii a rovnováhu.

 

Portrét na památku je studnou emocí

Vlastní podobizna nebo rodinný portrét jsou možnosti, jak si vytvořit skutečně originální obraz. Příjemné vzpomínky na dovolenou nebo určité životní období můžete navíc zakomponovat do neobyčejné koláže podle svých představ. Další skvělou možností je vytvořit koláž ze samotných obrazů. Aby spolu ladili, stačí je upravit s použitím stejného filtru (B&W, sépie atd.), který se navíc hodí k interiéru pokoje.

 

Pokud se Vám nelíbí fotka či obraz, vsaďte na text

Není pravidlem, aby na obraze byla výlučně grafika, fotografie nebo malba. Máte svůj oblíbený citát, který Vás provází během celého života, případně Vás vždy dokonale motivuje v těžkých životních okamžicích? V tom případě neváhejte a povzneste jej na úroveň dekorace v pokoji.

 

Personalizovaný fotoobraz je řešením vždy, když nevíte, jak si vybrat obraz

Když chtěl mít někdo dříve svůj portrét či rodinnou fotografii ve formě obrazu jako dekoraci na stěně, musel se nechat namalovat. Druhou alternativou bylo fotografii pracně zvětšovat na úkor její kvality, následně vytisknout a nechat zarámovat.

Fotoobraz položený na komode

Dnes se však tyto zdlouhavé a komplikované úkony dají obejít díky fotoobrazu. Jaké jsou jeho výhody?

  • je úplně variabilní – můžete si nechat vytisknout cokoliv, co se Vám líbí (fotografii, grafiku, text, koláž atd.)
  • nabízí různé možnosti rozměrů
  • je reprezentativní svým vkusným vyhotovením
  • můžete si vybrat prémiovější verzi s vyšším podílem bavlny, která je skvělým doplňkem do luxusního interiéru nebo netradiční verzi HEXA ve tvaru šestiúhelníku
  • je dostupný svojí cenou
  • jeho vyhotovení je rychlé a objednat si jej můžete z pohodlí svého domova

Věříme, že jste díky našemu článku našli inspiraci a nasměrování, podle čeho a jak si vybrat ten správný obraz. Pokud Vás přesvědčily výhody fotoobrazu a už si v hlavě promítáte, co byste si na něj dali, rádi Vám pomůžeme s jeho realizací. Nejčastější otázky, při objednávání fotoobrazu najdete v našem článku, případně nás neváhete kontaktovat na eshop@faxcopy.cz .

Objednat fotoobraz