Jak se starat o hrnečky, aby Vám vydržely roky? | Blog
02.06.2021
DarčekyOdSrdca
2021-06-02 Jak se starat o hrnečky, aby Vám vydržely roky?      Délka čtení: 3 min.

Jak se starat o hrnečky, aby Vám vydržely roky?

Hrnečky, hlavně ty, které běžně nekoupíte v jakémkoliv obchodě, jsou našemu srdci blízké. Či už nějaký opatrujete jako vzácnou vzpomínku po babičce nebo dědečkovi, nebo byl hrneček originálním dárkem k svátku, určitě byste jej neradi viděli poškozený.

Jak tedy umývat a skladovat výjimečné hrnečky, o které nechcete přijít?

farebné šálky uložené na seba

Podle toho, z čeho a jak jsou hrnečky vyrobeny, zvolte i způsob péče

Kdysi měla téměř každá hospodyňka talíře a hrnečky z jedné sady. Dnes už kuchyňské skříňky, sekretáře či vitríny ukrývají velké množství hrnečků z různých materiálů. Přispěl k tomu i vývoj technologií, díky kterým dnes není problém vytvořit si jakýkoliv potisk na hrnek nebo jiné dárkové předměty za pár minut. Víte však, jak se o Vaši sbírku hrnečků, které se Vám chtě nechtě doma nasbírali, i patřičně postarat?

 

Talíře a hrnečky koupené v obchodě mají návod ukrytý v symbolech na spodní straně

V případě, že si koupíte klasické šálky v obchodě, je důležité řídit se podle pokynů výrobce. Často stačí pohled na spodní stranu hrnečku a pomocí jasných symbolů zjistíte, jestli můžete hrneček vložit do myčky nebo v případě potřeby použít mikrovlnou troubu. Kromě mechanického poškození jsou právě toto dva nejčastější způsoby, jak je možno hrneček, hlavně jeho design, poškodit.

 

S ručně vyráběnou keramikou a handmade hrnečkem opatrně

Pokud však mluvíme o originálních kouscích, které jsou již na první pohled odlišné od klasických keramických hrnečků z obchodu, je potřebné mít se na pozoru. Handmade keramiku, případně jiné ručně vyráběné hrnečky, nedoporučujeme mýt v myčce nádobí, v ideálním případě ani vkládat do mikrovlnky.

Vysoká teplota či náhodný oděr, by lehce způsobili jejich poškození, a v horším případě by následky mohlo pocítit i samotné zařízení, do kterého jste hrneček vložili. Pokud však máte kontakt na výrobce, určitě Vám doporučí, jak s jeho výrobky šetrně zacházet a starat se o jejich čistotu bez toho, aby se poškodily.

 

Originální hrnečky s potiskem jsou odolné, ne každý však můžete vložit do mikrovlnky

Kromě způsobu potisku, rozhoduje o starostlivosti také materiál, ze kterého je hrneček vyhotovený. I když nápoje v klasických keramických nebo skleněných hrnečcích můžete klidně ohřát v mikrovlnné troubě, v případě plechového hrnečku se to nedoporučuje. Podobně je na tom i hrneček s melodií, který Vám po zdvihnutí zahraje známou narozeninovou melodii nebo nostalgický svatební pochod.

placháčik - plechový hrnček

V případě umývání můžete z času na čas vložit klasický keramický hrnek s potiskem do myčky. Pokud si však chcete jeho barevnost užít co nejdéle, lepší volbou je ruční umývání. Stačí použít teplou vodu s trochou saponátu a Váš oblíbený hrneček je znovu připravený uhasit Vaši žízeň. V případě plecháčku se mytí v myčce na nádobí nedoporučuje vůbec.

Starostlivost o hrnečky, které mají svoje místo nejen v naší kuchyni, ale i v našich srdcích, v podstatě není komplikovaná. Stačí dodržovat pokyny výrobce a v případě hrnečků s povrchovou úpravou spíše sáhnout po houbičce na nádobí, než je vystavit vyšší teplotě a tlaku vody v myčce na nádobí. Šetrným zacházením totiž prodlužujeme život nejen hrnečku, ale i designu, který si nás získal.

Rádi byste si vyrobili hrneček podle svých představ? Nebo stále hledáte svého favorita na ranní kávu? Dřív, než si vyberete z naší široké nabídky hrnečků na potisk, inspirujte se citáty o kávě, které se na Vašem šálku budou vyjímat. Svůj nový hrneček do sbírky si můžete v Dárečcích od srdce nadizajnovat a pohodlně objednat za pár minut. A díky té správné starostlivosti Vám budou přinášet radost roky.

Chci si objednat originální hrneček