Jak ochránit dům před odchodem na dovolenou | Blog
30.06.2023
DarčekyOdSrdca
2023-06-30 Jak ochránit dům před odchodem na dovolenou      Délka čtení: 2 min.

Jak ochránit dům před odchodem na dovolenou

Léto se blíží a s ním přichází i čas dovolených, výletů a objevování nových míst. Chystáte se i Vy za teplem nebo Vás čeká delší služební cesta, během které zůstane Vaše domácnost opuštěná? V tom případě jsou následující rady určené právě pro Vás. Hlavně, když nechcete ze svého domu udělat lehký terč pro zloděje.

Lupič prichytený pri čine priamo pred domom aj s lupom v ruke

Zabezpečení domu před odchodem na dovolenou může být pro mnohé majitele domů stresující. Avšak existuje několik jednoduchých kroků, které můžete podniknout, abyste ochránili svůj dům a mohli se na dovolené cítit klidně a bezpečně.

5 tipů, jak zabezpečit domácnost před vloupání během Vaší dovolené

Zřejmě Vás automaticky napadne – alarm. Spolehlivý zabezpečovací systém dnes často patří k základní výbavě každé domácnosti. Jeho napojením na pult ochrany, místní policii nebo bezpečnostní službu určitě neuděláte krok vedle. Existuje však ještě několik možností, jak snížit riziko potenciálního zájmu lupičů nebo vandalů. Zajímá Vás, které jsou to?

1. Dojem obývaného domu

Kdysi to tak fungovalo běžně, ale dnes často ani nevíme, kdo je naším sousedem. Tato vědomost a dobré vztahy se svým okolím Vám ale v případě, že odcházíte na dovolenou, můžou být víc než nápomocné. Pokud je totiž Váš dům v hledáčku zlodějů, případně po něm jen pokukují, všímají si hlavně detaily, které Vaši nepřítomnost prozradí.

Řešení? Poproste sousedku, aby Vám jednou za čas vyměnila boty u dveří, vybrala plnou schránku, nebo přesunula něco u domu. Pokud jsou vaše vztahy se sousedy nadstandartní, máte vyhráno. Zjevná manipulace se žaluziemi, roletami nebo chvilkové zapnutí světla podvečer odradí každého potenciálního lupiče.

2. Starý dobrý chlupatý alarm

Někdy můžou i ty nejlepší zabezpečovací systémy selhat. Mnohé z nich dokáží zloději dokonce odpojit tak, že se do Vaší domácnosti dostanou za pár minut. Pokud nechcete nic nechat na náhodu, pojistěte se. Ideálně čtyřnohým kamarádem s tak trochu většími rozměry a hlavně odstrašujícím chrupem. To však jen v případě, že máte opět dobrého souseda nebo kamaráda, který Vašeho chlupáčka přijde nakrmit, doplnit mu vodu a trochu se s ním projít. Někdy možná postačí zastrašit potenciální vandaly originální cedulkou na bráně, která i okolojdoucím jasně napoví, koho teritorium je přímo za ní. Tuctové "pozor, zlý pes" můžete nahradit vtipným varováním nebo jednoduchým a jasným oznamem. 

Vlčiak s vycerenými tesákmi, ktorý útočí na ruku cudzieho človeka

Vyrobit tabulku s motivem psa

 

 

3. Nezapomeňte zabezpečit i zahradu

Dům je jedna věc, a pokud v něm máte nainstalovaný alarm, málokteří zloději si troufnou na jeho vykradení. Mohem snáz však můžou vyrabovat věci z Vaší zahrady, když se před odchodem na dovolenou dostatečně nepřipravíte a nezamyslíte nad tímto krokem. Před odchodem na dovolenou je důležité zabezpečit tyto věci tak, aby byly v bezpečí před krádeží nebo poškozením.

Jedním z nejlepších způsobů, jak zabezpečit zahradní nářadí a nábytek, je jejich uskladnění v interiéru Vašeho domu nebo v uzamknutém záhradním domečku.

A pokud něco přece jen musí zůstat venku, udělejte to hlavně nenápadně. Čím méně viditelné jsou Vaše věci z ulice, tím méně se stávají cílem pro zloděje.

Nakonec, měli byste také zvážit zabezpečení vaší zahrady jako celku. Mohli byste nainstalovat bezpečnostní kamery nebo detektory pohybu, které Vám můžou upozornit na jakoukoliv podezřelou aktivitu v okolí Vašeho domu.

4. Fotky na sociálních sítích

Nedá nám nevzpomenout ještě jednu věc. Někdy si to sami možná neuvědomujeme, ale zlodějům tak trochu podáváme pomocnou ruku. Do svých domácností, ale i životů často pouštíme neomezené množství lidí. Přidávate i Vy fotky z dovolené na sociální sítě? Ještě k tomu jako veřejně dostupné? V tom případě sa nedivte, pretože jste právě díky Facebooku, Tiktoku nebo Instagramu celému světu prozradili, že zatímco si Vy užíváte na dovolené, Vaše domácnost zeje prázdnotou.

5. Nepřátelské aplikace

Nakonec ještě jedna vychytávka, která Vás ve světě nejmodernější techniky, dat a aplikací dokáže nečakaně ohrozit. Máte ve svém telefonu zapnutou automatickou polohu, která zaznamenává každý Váš krok? No, pak stačí malá nepozornost, nevinný status o počasí, nebo vytoužené vítězství v oblíbené hře na sociální síti, a Vaše malé tajemství je venku. Před odchodem na delší čas si proto nezapomeňte lokalizaci vypnout, vyhnete sa tak nechtěnému úniku informací.

Žena si na dovolenke fotí výhľad na mesto

Ale abysme nezněli jen přísně a vážně, nabízíme Vám i malý tip pro vaše krásné vzpomínky. Nechte si po návratu domů, který po přečtení těchto rad určitě plnohodnotně zabezpečíte, vytisknout fotografie z dovolené například jako vzpomínku v originálním kalendáři