4 kroky jak si vytvořit fotokalendář klidně i v září | Blog
20.09.2021
DarčekyOdSrdca
2021-09-20 4 kroky jak si vytvořit fotokalendář klidně i v září      Délka čtení: 3 min.

4 kroky jak si vytvořit fotokalendář klidně i v září

Fotokalendáře z vlastních fotek už nějaký ten čas zdobí naše pokoje, kuchyně či kanceláře. Dostali jste jeden darem a rádi byste si obstarali nový, případně ještě jeden, který vytvoříte podle svých představ?

V následujícím článku Vám ozřejmíme čtyři jednoduché kroky, jak si můžete nový kalendář vytvořit klidně i dnes. Protože právě fotokalendáře mají oproti klasickým kalendářům na celý rok tu výhodu, že nemusí začínat zrovna lednem a vy taktéž nemusíte čekat na ten správný čas, kdy kalendáře na následující rok budou v prodeji.

prázdny kalendár na stene

 

Krok první: Vyberte si typ kalendáře, šablony a pozadí

V prvním momentu byste se měli zamyslet nad tím, jaký typ kalendáře by se Vám nejvíce líbil. Ať už se rozhodnete pro závěsný, posterový nebo stolní, na výběr je hned z několika druhů.

V kategorii stolních jsou v nabídce měsíční, dvoutýdenní a týdenní kalendáře. U závěsných kalendářů si můžete zvolit buď roční, nebo měsíční a to v různých formátech a také s různou orientací (na výšku, na šířku).

Pokud však s kalendářem nechcete vůbec manipulovat a vytvořilo se Vám volné místo například na ledničce, sáhněte po kalendářích typu poster, které Vám (podobně jako plakáty), budou v kombinaci s vybranou fotografií, přinášet celoroční přehled o aktuálním datu. Specialitou jsou potom kalendáře ve spojení s praktickou magnetkou, či šikovné kapesní kalendáře.

Mnohé editory, hned po zvolení kalendáře, nabízejí možnost vybrat konkrétní šablonu. Ty se liší uspořádáním fotografií a typem kalendária (se jmény, beze jmen, s místem pro poznámky atd.). V některých případech si můžete dokonce zvolit i téma či barevné pozadí jednotlivých stran kalendáře.

 

Krok druhý: Nahrajte vybrané fotografie

Přirozeně se tu nabízí otázka. Jaké?

Co se týká výběru konkrétních momentek, skvělým zdrojem jsou například fotografie z poslední dovolené. Nebo, pro každý měsíc vyberte fotografii, která tematicky koresponduje s významnou událostí, která Vás v daném období čeká (narozeniny, lyžovačka, Vánoce atp.). Babičku a dědečka vždy potěší momentky jejich vnoučat a fotografie, ze kterých srší láska a rodinná pohoda.

4 kroky jak si vytvořit fotokalendář klidně i v září

Co však v případě, že žádné vhodné fotografie nemáte? I přes tuto skutečnost si můžete vytvořit originální fotokalendář podle svých představ. Inspirujte se například místy, které byste chtěli v životě navštívit, oblíbenými herci, zpěváky, neobvyklými fotkami z říše zvířat, či svým hobby… Jednoduše čímkoliv, co Vám pomůže Vašemu kalendáři vdechnout osobní kouzlo. Skvělým tipem je také místo fotografií použít například motivační citáty nebo výroky významných osobností.

Z pohledu technických parametrů je potřebné nahrát soubory (fotografie, obrázky,… ) ve formátu JPG, případně PNG. Doporučené rozlišení fotografií je 5 px na 1 mm tisku (příklad: pro rozměr tisku 30 x 40 cm je doporučené rozlišení fotografie 1500 x 2000 px).

 

Krok třetí: Personalizované nastavení jako třešinka na dortu

Skvělou vychytávkou, která ještě více vyzdvihne originalitu a hlavně osobní kouzlo každého kalendáře, jsou personalizovaná nastavení. Kromě toho, že si kalendář vyskládáte podle svých představ, můžete doplnit i zvýraznění výjimečných dnů. Příklade jsou narozeniny členů rodiny a přátel, oslavy, jubilea nebo jiná významná data, která ve Vaší domácnosti rezonují. Mimochodem, je to i skvělá pomůcka pro chronické zapomětlivce na data jako je výročí svatby, či narozeniny :).

Mimo zvýraznění data nabízejí pokročilé editory i možnost doplnění různých ikonek a piktogramů, textů, či krátkých poznámek, které se skutečně můžou hodit. A hlavně, v personalizovaných fotokalendářích se nezapomíná ani na ty, jejichž jméno se v klasickém kalendáři nevyskytuje. Stačí ho jednoduše doplnit a problém je vyřešený.

 

4 kroky jak si vytvořit fotokalendář klidně i v září

 

Krok čtvrtý: Vsaďte na kvalitní zhotovení

Pravdou je, že fotokalendáře už nejsou takovou převratnou novinkou jako kdysi. Nabídka tohoto sortimentu je v různých eshopech s reprografickými službami skutečně široká. O to více však platí, že byste se při výběru měli zaměřit hlavně na spolehlivého dodavatele, který má s výrobou takových produktů zkušenosti a také technologie, díky kterým bude krásný nejen online editor nebo program na tvorbu kalendáře, ale hlavně výsledek.

Základem jsou hlavně kvalitní tisk, důsledné svázání stran do hřebene, děrování s dostatečnou vzdáleností od okraje a detaily jako je háček na zavěšení či kartonová podložka u závěsných kalendářů. Když už si s kalendářem dáte tak velkou námahu a najdete ty vhodné fotografie pro konkrétní měsíce či týdny, bylo by škoda z balíku vybrat nekvalitně svázaný a neprofesionálně vytisknutý kalendář na tenkém papíru s rozostřenou grafikou.

Fotokalendář s vlastními fotkami je stále jedním z nejoblíbenějších personalizovaných dárečků. A i když se už koncem léta objevují v prodejnách zásoby nových kalendářů na nejbližší rok, s fotokalendáři máte jistotu, že si je můžete nechat vyrobit kdykoliv Vás napadne. Klidně i v předstihu, nebo například se stranami od září 2021 do září 2022. Stačí jen vybrat vhodné fotografie a hurá do toho.

Vyrobit fotokalendář