Staňte se čajovým mistrem: Víte, jak ho správně připravit? | Blog

Vážení zákazníci,

dovolujeme si Vás informovat o plánované údržbě Autorizačního systému, která bude probíhat v níže uvedených termínech. V průběhu údržby může dojít k omezení autorizace transakcí na platební bráně, během kterých nebude možné přijímat internetové platby.

PO 29.4.2024 01:00 – PO 29.4.2024 04:00  /  ÚT 30.4.2024 01:00 - ÚT 30.4.2024 01:15  /  ST 1.5.2024 01:00 - ST 1.5.2024 01:15

Děkujeme za pochopení.

18.03.2022
DarčekyOdSrdca
2022-03-18 Staňte se čajovým mistrem: Víte, jak ho správně připravit?      Délka čtení: 4 min.

Staňte se čajovým mistrem: Víte, jak ho správně připravit?

Připravit čaj dnes zvládne i malé dítě. Podle některých vtipných poznámek do dokonce zvládne i ten nejhorší kuchař. Ale, jak ho připravit správně? Ve chvíli, kdy si položíte tuto otázku, může se stát, že na okamžik zaváháte. Právě tak, jak platí pravidlo, že není čaj jako čaj, je zřejmé, že i samotná příprava čaje má svá pravidla a specifika. Přesvědčte se v následujícím článku, že si svůj oblíbený šálek čaje připravujete správně.

čaj nalévaný z konvičky

Dříve, než zjistíte, jak připravit čaj, zorientujte se v jeho druzích

O vzniku lahodného nápoje kolují dokonce i pověsti. Podle jedné z nich čínský císař ochutnal poprvé čaj ve chvíli, kdy mu do hrnečku s destilovanou vodou padlo několik lístků čajovníku. Od toho pamětného momentu si píše čaj svoji vlastní historii napříč celým světem. A i když čaj pochází z jedné a té jisté rostliny – čajovníku, poznáme několik základních druhů čaje, které jsou běžně dostupné i v našich zeměpisných šířkách. Rozdíl mezi nimi vytváří hlavně úroveň oxidace, které při zpracování podléhají. Tak tedy, které to jsou?

 

Legendární zelený čaj

Zelený čaj patří k základní výbavě každého čajového gurmána. V nabídce je totiž hned několik druhů, plus různé příchutě a směsi. Zelený čaj vzniká co nejrychlejším zpracováním lístků čajovníku, aby se proces oxidace vůbec k slovu nedostal.

 

Starý známý černý čaj

Černý čaj si v našich končinách našel své nezastupitelné místo. Hlavně proto, že jeden způsob jeho zpracování přináší drcený obsah do čajových sáčků, které jsou u nás notoricky známé. V případě černého čaje je oxidace lístků žádoucí a trvá dokonce několik týdnů.

 

Labužnický bílý čaj

Do tohoto čaje putují pouze vybrané části čajovníku. Vrchní pupence a lístky v jejich okolí. Žádná oxidace a dokonce ani mechanické zpracování neukracují tento výběrový druh čaje o požitek z jemnosti a lahodnosti.

 

Vyzrálý čaj pu-erh

Až do jeho úplné dokonalosti, někdy i po desetiletí. Aby pu-erh svojí zemitou příchutí přinesl jedinečný požitek jeho milovníkům, probíhá oxidace čajovníkových lístků až ve dvou etapách.

 

Voňavý oolong

Je to pravé “ořechové”, pokud hledáte kompromis mezi zeleným a černým čajem. Když se k tomu přidají ještě omamné aromy vybraných květů, je oolong skutečným požitkem pro náročné milovníky čaje.

 

Návod, jak připravit čaj, má svá úskalí. Naučte se v nich kráčet

Když už víte, jaké rozdíly jsou mezi jednotlivými druhy čaje, zřejmě pro Vás nebude překvapením, že je odlišný i postup, jak který čaj připravit. V zásadě však budeme potřebovat na jeho přípravu to stejné.

 

Příprava čaje se neobejde bez dvou klíčových věcí – kvalitního čaje a vody

Nic komplikovaného to však není. To, bez čeho se neobejdete, je kvalitní čaj a kvalitní voda. Neodmyslitelnou součástí je i šálek, pohár nebo miska, ve které budete čaj podávat. Zatímco někdo preferuje svůj oblíbený šálek z dětství nebo designový skleněný pohár, jsou mezi námi i tací, kteří si na konkrétní hrneček nepotrpí. Originální šálek na čaj s nápadem však docela určitě dokáže dodat celému čajovému rituálu tu správnou atmosféru.

Skleněný hrneček s vlastním potiskem

Jak rozeznat kvalitní čaj od nekvalitního?

Na začátek je potřebné říci, že pouze minimum kvalitních čajů najdete v provedení nálevového sáčku. Jeho obsahem je totiž často „Tea Dust – čajovníkový prach“, který vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kvalitních čajů. Pokud hledáte něco lepšího, docela určitě sáhněte po čajích sypaných. Ideálně ze specializované prodejny nebo čajovny, kde Vás odborní prodejci nasměrují, abyste našli čaj, který splní Vaše očekávání. O kvalitě čaje svědčí i balení. To by mělo být hermeticky uzavřeno a čaj v jeho obsahu by měl mít příjemné aroma a svěžího vzhledu. Zatuchlá, či nepříjemná vůně docela určitě nejsou na místě. Pokud v rukách právě držíte celistvé a rovnoměrně zavinuté čajové lístky, kde je vidět i výhonek, není na co čekat. Chystejte vodu na čaj. Jakou?

I na vodě záleží, pokud chcete čaj připravit správně

Voda je dominantní složkou čaje. I když se může zdát, že její úloha není tak významná, opak je pravdou. Kromě správné teploty, kterou by měla mít v momentu, kdy čaj zalíváte (u různých druhů je odlišná), je důležité i její pH (neutrální voda má pH 7) a obsah minerálů. Právě ty totiž dokáží jemnou chuť čaje ovlivnit. Řešením, které vodu z vodovodu zbaví jemných plynů a minerálů, je její přefiltrování. Například v přenosné nádobě s filtrem. Pokud však takovou právě nemáte po ruce, poohlédněte se v obchodě po balené pramenité vodě s obsahem minerálních solí do 100 ppm nebo smíchejte vodu z vodovodu s destilovanou vodou v poměru 1:1.

Teplota vody pro jednotlivé druhy čaje, by měla být následovná:

Zelený čaj – 75 °C

Černý čaj – 100 °C

Pu-erh a oolong – 95 °C

Bílý čaj – 80 °C

 

Na co všechno kromě kvalitní vody a čaje si dát pozor, pokud chcete čaj připravit jako profesionál

Abyste si osvojili správnou přípravu čaje, nezapomeňte ještě na několik významných detailů, které by mohly celý proces narušit. Co všechno, kromě kvality a teploty vody a výběru čaje musíte vzít do úvahy?

Velikost sítka na louhování

I když se může zdát tato drobnost jako úplná banalita, není to tak. Pokud je totiž sítko, síťka či jakákoliv pomůcka na louhování příliš malá, čajové lístky se nemůžou naplno rozvinout a uvolnit ze sebe požadovanou chuť a aroma.

Poměr čaje a vody

Samozřejmě, není jedno, kolik čajových lístků nebo drti (v případě pu-erh čajů atp.) vodou zalijete. Východiskovým poměrem, který následně můžete přizpůsobit podle své chutí a preferencí, je objem přibližně 1 čajové lžičky na 200 mililitrů na jednu osobu.

různé druhy čajů

Čas louhování

I doba, během které čajovníkové lístky uvolňují své účinky, aroma a chuť do vody, sehrává důležitou roli u přípravy čaje. Jaké jsou doporučené doby louhování pro jednotlivé čaje?

Zelený čaj: 1-3 minuty (v případě prvního louhování)

Černý čaj: 2-5 minut

Bílý čaj: 3 minuty

Pu-erh: 2-5 minut

Oolong: 2-3 minuty

Už jste jednou nohou v kuchyni, abyste mohli dát ohřát vodu na čaj? Věříme, že jsme Vám těmito informacemi zprostředkovali důležité detaily, díky kterým budete od dnešního dne vědět, jak správně připravit čaj. Nezapomeňte však i na atmosféru, díky které si můžete vytvořit vlastní čajový rituál s originálním hrnečkem s fotkou či s motivačním citátem. Stačí si vybrat podle svého gusta.

 

Vytvořit si originální hrneček na čaj