Využijte svůj balkon naplno: Tipy, jak si vytvořit malou zahrádku ve městě | Blog
26.04.2024
DarčekyOdSrdca
2024-04-26 Využijte svůj balkon naplno: Tipy, jak si vytvořit malou zahrádku ve městě      Délka čtení: 4 min.

Využijte svůj balkon naplno: Tipy, jak si vytvořit malou zahrádku ve městě

Žijete v bytě a máte balkon? I váš balkon má potenciál stát se malým zeleným útočištěm uprostřed rušného města. Poradíme vám, jak proměnit i váš balkon či terasu, na místo plné květin a zeleně. Máme pro vás tipy a triky jak uspořádat balkon tak, abyste i z malé plochy vytěžili maximum, aniž byste se cítili stísněně. Nezapomeneme poradit ani tipy na fotodekorace a jiné doplňky, které zútulní i váš balkon. Pomůžou vám k tomu podsedáky s vlastním potiskem nebo polštáře s originálním designem podle vás. Pustíte se tedy i vy do vdechnutí nového života vašemu balkonu?

Jak přetvořit balkon na mini zahrádku a oázu vašeho klidu?

Chcete mít svoji vlastní zelenou oázu klidu hned za dveřmi vašeho bytu? Balkonové zahrádky jsou k tomu jako stvořené. Představte si, jak se po hektickém dni pohodlně usadíte mezi kvítky, nadechnete se jejich krásné vůně a alespoň na chvilku se odpoutáte od městského ruchu. Tak co vy na to? Pojďme spolu objevit, jaké květiny pro vás budou ty pravé a které vám navodí pocit harmonie. Co takhle levandule nebo máta? Tyto krásky nejen úchvatně vypadají, ale také krásně voní a pomohou vám uvolnit se. Mátu a levanduli později můžete použít i do letních osvěžujících limonád, připravit si z nich sladký sirup nebo si je vysušit na zimu do zdravého čaje. Levanduli si můžete také hezky usušit a nechat si ji celoročně jako dekoraci, ať už ve vaší domácnosti nebo venku na balkoně.

Při výběru květin a rostlin na balkon nezapomeňte kombinovat rozličné výšky rostlin, barvy jejich květin a také textury jejich listů. Kromě estetických benefitů bude taková pestrost prospívat rostlinám navzájem – například některé bylinky jsou přirozenou obranou proti nezvaným škůdcům a pomohou vaší balkonové idylce prosperovat. Levandule ubrání růži proti mravencům a mšicím, nebo máta a bazalka svou vůní odpudí mšice a dřepčíky.

Využijte svůj balkon naplno: Tipy, jak si vytvořit malou zahrádku ve městě

Nezapomeňte ani na výběr květináčů a nádob na květiny, které jsou vhodné do exteriéru a vhodně doplní celkový vzhled vašeho balkonu. Možná vás zaujmou keramické květináče, které mají tradiční vzhled, ale sáhnout můžete i po oblíbených plastových květináčích nebo stále oblíbenějších květináčích z recyklovaných materiálů.

Na balkoně máte i několik možností jak si vyhrát s prostorem – nezapomínejte se zaměřit i na prostor nad vámi. Vertikální řešení jako závěsné koše, visící květináče a poličky, mohou udělat na vašem balkoně divy a to nejen prakticky, ale také vizuálně.

Pro pohodlí na vašem balkoně by vám neměly chybět pohodlné židle, případně sedačka či houpací síť. Nezapomeňte ani na pár stylových polštářů s vlastním potiskem nebo podsedák na židle s vlastním potiskem. Hodit se vám může i malý sedací pytel.

Úsporné uspořádání balkonu pro více místa a zeleně

Obáváte se, že vám chybí na balkoně dostatek místa? Nebojte se. S trochou fantazie a chytrým uspořádáním balkonu, dokážete i z toho nejtěsnějšího prostoru vykouzlit útulnou zelenou oázu. Začněte s využitím každého centimetru ve vertikální rovině – policové systémy, regály, visící květináče či sítě k sezení.

Tipem na ušetření prostoru na balkoně může být i multifunkční řešení pro nábytek – ty vám umožní mít dostatek volného prostoru pro pohybování na balkoně. Sáhnout můžete například po skládacích židlích a stolcích, které po jejich využití jednoduše poskládáte stranou. Oblíbené jsou i palety, které nejen perfektně poslouží jako podstavce pro vaše květináče, jako poličky na fotodekorace, ale klidně i na sezení. Na balkoně se vám určitě sejde i menší truhlice či box na vše, co potřebujete mít po ruce - lopatku, rukavice na sázení či časopisy při odpočinku. Úložný box může sloužit i k sezení, stačí vybrat takový, který bude z pevného materiálu a na vrch doladit podsedáky s vlastním potiskem, aby sezení na něm bylo pohodlné.

Využijte svůj balkon naplno: Tipy, jak si vytvořit malou zahrádku ve městě

Určitě nepřehlédněte ani mini balkonové zahrádky do výšky na stěnách, které mohou být plné aromatických bylinek, které se vám sejdou i do vaření nebo například s popínavým břečťanem, který krásně zazelená i váš balkon. Byla by škoda nevyužít i květináče, které se zavěšují přímo na zábradlí. Neuberou vám místo na balkonu a je to super finta, jak si dopřát ještě více zeleně a neubrat ze vzácného prostoru balkonu pod nohami. Stejně efektivní je využití i visacích květináčů, do kterých můžete zasadit převislé typy květin (např. Petunie, Fuksie, Lobelky), které krásně dotvoří vaši malou oázu klidu na balkoně.

Podsedáky a polštáře s vlastním potiskem pro pohodlí na balkoně

Chcete, aby váš balkon křičel originalitou? Vsaďte na polštáře a podsedáky s vaším vlastním potiskem, který jim dodá šmrnc. Vytvoření této originální a zároveň praktické fotodekorace na balkon nechte na nás. Stačí, abyste si vybrali vaši fotografii, kterou si chcete nechat na podsedák potisknout. Klidně to může být i text nebo jakýkoli nápis. Pohodlné sezení je přece základem a s takovým osobitým stylem se z vašeho balkonu stane útulný koutek pro relax. Je na vás ať už si necháte potisknout fotografii rodiny, květin, oblíbeného místa nebo motivační hlášky, fantazii se meze nekladou. Balkonové doplňky s vlastním potiskem vašich fotografií, dodají vašemu balkonu umělecký a osobní nádech. Klidně vsaďte i na stylové zarámované fotky nebo třeba fotoobrazy na plátně z vašich fotografií. Zavěste si je na zeď nebo např. položte na parapet. Takové fotodekorace jsou vhodné i jako dárek, pro kohokoli, kdo rád tráví čas doma, na balkoně či terase.

Využijte svůj balkon naplno: Tipy, jak si vytvořit malou zahrádku ve městě

Zní to lákavě? Začněte v přetváření vašeho balkonu ještě dnes

Tak už tolik neváhejte a dodejte vašemu venkovnímu prostoru osobitý charakter s novým rozmístěním nábytku, fotodekoracemi na míru a podsedáky či polštáři přesně podle vašeho gusta. Staňte se designérem své relaxační mini oázy, která bude oku lahodící, ale také funkční. Stačí si vybrat z naší bohaté nabídky dekorací a dárečků s vlastním potiskem. Protože právě promyšlené detaily dělají domov domovem.

Nakupovat fotodekorace a fotodárečky