Trápíte se u balení dárků? S našimi tipy to hravě zvládnete | Blog
26.11.2021
DarčekyOdSrdca
2021-11-26 Trápíte se u balení dárků? S našimi tipy to hravě zvládnete      Délka čtení: 4 min.

Trápíte se u balení dárků? S našimi tipy to hravě zvládnete

Pro někoho je balení dárků hračka, pro jiného, naopak, noční můra. Přepadá i Vás s blížícími se Vánocemi pomalu, ale jistě zoufalství pokaždé, když nahlédnete do skrýše, kde jste nahromadili vánoční dárky všech tvarů?

V tom případě jsou následující řádky věnované právě Vám. Po jejich přečtení se stanete expertem na balení dárků (nejen těch vánočních). Nebo, minimálně u této aktivity neztratíte množství času, které můžete věnovat například svým blízkým.

potreby na balenie vianočných darčekov

 

Jak na balení atypických dárků?

Zabalit krabičky o rozměrech 10x5x5 centimetrů je jako sen. I když mnozí potřebují získat aspoň nějakou základní zručnost a několikrát si balení vyzkoušet, stále hovoříme o nejjednodušším způsobu balení. Pokud samozřejmě vyloučíme dárkovou tašku.

Náš TIP: I balení dárků ve tvaru kostky nebo obdélníku si můžete ulehčit tím, že si je na balicí papír položíte diagonálně a následně složíte přečnívající hrany.

 

Realitou však je, že jen minimum dárků má pravidelné tvary a ostré hrany, které balení ulehčují. Dříve, než si tedy připravíte samotné potřeby na balení, inspirujte se našimi tipy:

 

Jak zabalit měkký dárek?

Oblečení, plyšové hračky, dekorace, polštářky a podobné dárky, které jsou z měkčího materiálu, můžou při balení způsobovat menší problémy. Hlavně, když je není možné složit aspoň do pravidelného tvaru. V tom případě máte hned dvě možnosti. Tou první je použít krabičku, kterou můžete buď zabalit, nebo klidně jen ozdobit. Druhou variantou je, že neforemný dárek stočíte do tvaru válce a ten následně zabalíte do tvaru bonbonu.

 

 

Jak zabalit nadrozměrný dárek?

Má tento rok Ježíšek megalomanské plány? Aby překvapení zůstalo překvapením až do poslední chvíle, je potřebné i velký dárek nějakým způsobem zabalit. Opět máte několik možností. Tou první je pojmout tuto úlohu skutečně kreativně a v případě, že je dárek v krabici, pustit se do výzdoby původního obalu (vymalováním krabice atd). Pokud to však například z důvodu barevnosti krabice (příliš tmavá atd.) není možné, zůstává Vám jen dárek obléci do obalu z balicího papíru. V tomto případě je nejlepším způsobem nastříhat si přibližně takové rozměry, jaké mají jednotlivé strany krabice a ty na ni s dostatečným přesahem nalepit.

 

     

 

Jak zabalit kulatý nebo oválný dárek?

Kulaté dárky jsou pro mnohé skutečnou pohromou. Pravdou však je, že je jejich balení mnohem jednodušší a mnohokrát i efektivnější, než v případě balení klasických hranatých dárků. Základem je, připravit si dostatečně velký balicí papír ve tvaru čtverce. Do jeho prostředku umístíte kulatý předmět a následně zvedáte rohy papíru směrem nahoru. Pomocí prstů stáhnete papír v místě nejblíže u předmětu a spoj zpevníte šňůrkou, stuhou či páskou. Přečnívající papír odstřihnete pomocí nůžek a jemně roztáhnete.

 

 

Náš TIP: U balení dárků ve tvaru koule nebo oválu Vám skvěle místo klasického balicího papíru poslouží látka nebo celofán, se kterým se lépe pracuje při vytváření výsledného spoje.

 

Balení dárků nemusí být jen klasické. Inspirujte se kreativním balením, které zaujme

Máte chuť své balení ještě něčím oživit nebo zapojit více kreativity? V případě dárkového balení jsou takové aktivity více než vítané. Vlastnoručně zhotovený obal s nápadem nejen potěší obdarovaného, ale dokáže navodit tu správnou atmosféru i u věčných remcalů. Prosím, vybrali jsme pro Vás několik nápadů, jak netradiční a nápadité balení vyzkoušet.

 

Vyrobte si vlastní balicí papír

Nenatrefili jste zatím na balicí papír, který by Vás oslovil? Pro všechny detailisty, vánoční skřítky a kreativní duše nabízíme řešení. Vyrobit si vlastní balicí papír můžete i doma. Postačí Vám klasický nepotisknutý balicí papír, potřeba k malování či kreslení a Vaše fantazie. Výrobu vánočního papíru můžete nakonec svěřit i do rukou Vašich dětí. Samozřejmě jen v případě, že už odhalili to největší vánoční tajemství.

 

    

 

Balení dárků povyšte na umění s 3D prvky

Pokud Vás nápad vyrobit si vlastní dárkové balení uchvátil natolik, že už přemýšlíte nad nejvhodnějším designem, věřte, že handmade balicí papír není zdaleka vrcholem kreativity. Vyhrajte se i s tím posledním detailem a dejte obdarovanému pocítit, že byl jeho dárek zabalený s výjimečnou pozorností. Například pomocí drobností, které zakomponujete do balení. Maličkosti s vánočním nádechem, přírodní prvky, nebo originální kartičky s věnováním můžete vytvořit hned na několik způsobů.

   

 

Zabalte dárky tak trochu jinak

Nakonec, nikde není napsané, že při balení dárků musíte použít balicí papír. Alternativou, která šetří Vaši peněženku, ale hlavně přírodu, je například papír ze starých novin, nebo látka, které můžou opětovně posloužit. Skvěle se zabavíte a odreagujete i u výroby dárkových krabiček. Ty jsou také použitelné vícekrát a obdarovaný je může použít například na další rok.

 

   

 

5 dobrých rad k balení dárků na závěr

1. Dříve, než se do samotného balení dárků pustíte, přesvědčte se, že máte všechen potřebný balicí materiál a kreativní potřeby na výrobu handmade ozdob a doplňků.

2. Myslete na životní prostředí a snažte se balení recyklovat. Pokud už použijete balicí papír, pokuste se ho stříhat s co nejmenším odpadem a využít na maximum.

3. Namísto klasické používejte oboustrannou lepicí pásku. V určitých momentech Vám nahradí chybějící třetí ruku.

4. U samotného balení si papír zohněte a pomocí tlaků prstů předznačte budoucí linii, kde jej složíte.

5. Pokud už jste zoufalí a balení dárků, i přes naše tipy a návody, není aktivita pro Vás, elegantně Vás zachrání dárkové tašky. Nakonec, jak už jsme v článku uvedli, klidně si je můžete i vyzdobit podle svého gusta. A další rok je opět použít.

Věříme však, že jsme Vás inspirovali a už v této chvíli přemýšlíte, jak a čím své letošní dárkové balení oživíte. Směle do toho!

Dárečky od srdce