Tipy na vánoční stolování | Blog
08.12.2020
DarčekyOdSrdca
2020-12-08 Tipy na vánoční stolování      Délka čtení: 3 min.

Tipy na vánoční stolování

Tipy na vánoční stolování

 

Vánoce jsou jednou z největších slavností roku a pojí se k nim spousta tradic a zvyklostí. Vánoční stolování začíná v období adventu pečením cukroví a zapalováním adventních svíček a vrcholí ve svátečních dnech, kdy se schází celá rodina a společně spolu hodují. Štědrovečerní večeře je zlatým hřebem Vánoc a každá hospodyně chce mít svůj stůl prostřený co nejkrásněji. Máme pro Vás několik tipů jak letos ozvláštnit výzdobu vašeho vánočního stolu.

Tipy na vánoční stolování

Základem je sváteční ubrus

Sváteční ubrus je typickou vánoční proprietou, na vás ale záleží, jakou mu dáte podobu. Oblíbené jsou tématické ubrusy s pestrým vánočním motivem, ubrusy jednobarevné i ubrusy s jemným elegantním dekorem. Některé hospodyňky dávají doprostřed ubrusu šifonový, saténový, tylový, či organzový běhoun, který sváteční tabuli zajímavě ozvláštní.

Použijte tématické vánoční ubrousky

Ubrousky jsou jednoduchá, ale velmi efektní dekorace. Papírové ubrousky jsou praktičtější, látkové jsou zase ozdobnější. Popusťte uzdu fantazii a kreativitě a poskládejte z nich nějaký zajímavý tvar na zpestření stolu. Ze skládání ubrousků můžete udělat také zábavnou vánoční aktivitu pro členy rodiny. Zkuste si složit třeba stromeček, vánoční hvězdu, sněhovou vločku, vějířek a nebo růži. Slavnostní vzezření dodá vašim ubrouskům také nějaký jemný doplněk, jako například kroužek, větvička chvojí, či tyčinka skořice. Výslednou kompozici zavažte na mašličku ozdobnou stužkou a nebo krajkou.

 

Tipy na vánoční stolování

Adventní věnec, svíčky a drobné dekorace

Pokud máte velký stůl a vejde se vám na něj váš adventní věnec, naaranžujte ho doprostřed stolu. Na dekoraci stolu můžete použít také slavnostní svícen a nebo klasické svíčky. Středová dekorace udává náladu celé sváteční tabuli. Myslete ale na to, že je především důležité, aby byl stůl přehledný a všichni na sebe dobře viděli. Na svátečním ubruse se také krásně vyjímají drobné dekorace. Použít můžete snítku jehličí, pírka a nebo jiné přírodní materiály, jako jsou šípky, plátky sušeného pomeranče, vlašské oříšky, nebo třeba zimní jablíčka, či jiné ovoce. Evergreenem na vánočním stole jsou také zdobené perníčky. Dalším oblíbeným doplňkem je drobná vykrajovaná keramika a korálky. Nebojte se kombinovat. Na elegantním ubruse se zajímavě vyjímají například rustikální prkénka, dřevěná kolečka s kůrou a šišky.

Tipy na vánoční stolování

Kromě stolu ozdobte také jeho okolí

Kromě svátečního stolu ozdobte také pokoj, ve kterém budete večeřet. Na okno zavěste vánoční světýlka, nebo vánoční hvězdu, dodá to vašemu štědrovečernímu stolování romantické důvěrnosti. Nábytek ozdobte chvojím, jmelím a dalšími přírodninami. Do misek naaranžujte ovoce a cukroví. Velmi dekorativní je například ananas. Použili jste někdy k vánoční výzdobě balonky? Jestli ne, zkuste svázat stříbrné, zlaté a nebo červené.  Děti balonky milují, budou nadšené. Vánoční balonky jim můžete dát také do dětského pokoje. Nafoukněte je heliem, ať krásně drží tvar. Balonky jsou symbolem oslav, využijte je také na vánoční párty s kolegy a nebo na setkání s partou kamarádů.

Tipy na vánoční stolování

Důležitější než jakákoliv výzdoba, je vaše nálada

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv výzdobu, myslete na to, že Vánoce jsou především svátky klidu a radostného očekávání. Důležitější než dokonale prostřený stůl, je to, abyste byli v pohodě a nestresovali se. Zdobení domova a svátečního stolu, by pro vás měla být radost, pokud se ale ze všech příprav cítíte vyčerpaní, polevte a jdete se raději dívat s dětmi na pohádky a nebo si pusťte vaše oblíbené koledy, zavřete oči a nechte, ať i vás znovu okouzlí vánoční atmosféra. Koledy dodají sváteční atmosféru také vaší Štědrovečerní večeři. Zapalte svíčky, pusťte koledy a užijte si čas se svými nejbližšími.

 

Tipy na vánoční stolování

Zdroj obrázkov: heliumking.cz

                          freepik.com