Svatební rozpočet. Tipy, jak ušetřit nejen výdaje, ale i čas | Blog
06.08.2021
DarčekyOdSrdca
2021-08-06 Svatební rozpočet. Tipy, jak ušetřit nejen výdaje, ale i čas      Délka čtení: 4 min.

Svatební rozpočet. Tipy, jak ušetřit nejen výdaje, ale i čas

Svatební rozpočet je obvykle záležitost, která chtě nechtě obere naše sny o dokonalé svatbě hned v několika položkách. Vždy však existuje možnost, jak ušetřit. Často však na místě vah stojí dvě veličiny – nejen peníze, ale i čas. Které z nich byste chtěli ušetřit vy?

 

svadobná fotografia nevesty a ženícha

 

Přinášíme Vám tipy, které pomohli nejedné nevěstě a ženichovi snížit výdaje nebo urychlit svatební přípravy jejich velkého dne bez toho, aby museli upustit ze svých požadavků a hlavně, aby výsledek nepůsobil „laciným dojmem“.

Vyberte si variantu, která Vám sedne nejlépe a vyřešte položky ze svatebního rozpočtu elegantně a bez stresu. Osloví Vás easy verze, která šetří Váš čas, zlatá střední cesta, která ukrojí ze svatebního rozpočtu o něco menší kousek, nebo low-cost verze, nejméně náročná na výdaje, avšak s vyšším požadavkem na Váš čas a šikovné ruce?

 

Originální svatební oznámení na míru, přizpůsobená verze z katalogu, nebo handmade výroba

Dříve, než to celé vypukne, řeší novomanželé způsob, jak svoji svatbu ohlásit. Bez svatebních oznámení se obejde skutečně jen málokdo. Pravdou je, že sice tak zásadně rozpočet neovlivní, ale jak se říká, korunka ke korunce…. Kterou cestou se při výrobě svatebních oznámení vydáte vy?

1. Easy verze – svatební oznámení na míru

Tato varianta Vám sice dává volné ruky při výběru svatebních oznámení, ale je potřeba počítat s tím, že suma za jejich vyhotovení se může vyšplhat o něco výš. Jediné, co však potřebujeme, je říci o svých představách grafikovi nebo šikovné osobě, která Vám komplet realizaci zabezpečí. Čipkový lem, oznámení s melodií, koláž fotografií na exkluzivním papíru – to není jen cena materiálu a finalizace trvající hodiny, ale i grafické práce, které se do konečné částky za svatební oznámení také promítnou. Nepopíratelnou výhodou je však skutečná originalita a fakt, že dostanete do rukou finální produkt a jediné, co je ve Vaší režii, je oznámení doručit adresátům.

2. Zlatá střední cesta – svatební oznámení z katalogu

V každém dobrém copycentru nebo grafickém studiu najdete katalog svatebních oznámení. Když Vás nějaký vzor osloví, stačí doplnit Vaše údaje a případně detaily, vybrat si typ papíru ze vzorkovníku a pak už jen oznámení v daném termínu vyzvednout. Pokud se rozhodnete pro toto přehledné a rychlé řešení, můžete si kdykoliv spočítat, kolik Vás jedno svatební oznámení bude stát. Výsledná suma bude vždy zaručeně nižší, než oznámení komplet na míru.

 

svadobné oznámenie vzor

 

3. Low cost – vsaďte na handmade, vyhraďte si však dostatek času

A nakonec je tu poslední způsob z našeho porovnání, u kterého sice nějakou tu korunu ušetříte, ale jen v případě, že nebudete brát do úvahy položku „Váš čas“. Svatební oznámení si totiž můžete navrhnout i sami. Stačí se trochu seznámit s dostupným online editorem, kde najdete často i nějaké předdefinované vzory, které si můžete upravit podle svých představ. Následně stačí připravit grafické podklady v dostatečné kvalitě, vybrat si ozdobný papír a odeslat k tisku. V momentu, kdy si vytištěné listy vyzvednete, nezapomínejte ještě na finalizaci v podobě řezání či skládání do finální podoby. Nadšené duše (a jejich partneři) možná stráví několik večerů stříháním a lepením ve společnosti kreativních kancelářských potřeb.

 

Originální dárky pro hosty ve třech cenových kategoriích. Pro ty, kteří nemají čas, ale i ty, kteří se chtějí realizovat

Bez dárků pro svatební hosty to skutečně nepůjde. Počítali jste s nimi ve Vašem svatebním rozpočtu? I v tomto případě platí, že můžeme mluvit o stovkách, ale klidně i o tisících korunách. Vše závisí od Vašeho výběru a času, který chcete nebo můžete jejich přípravě věnovat.

1. Easy verze – personalizované dárky pro hosty

Hitem jsou hlavně keramické drobnosti, které s nápaditým potiskem vytváří skutečně originální pozornosti pro svatebčany. Mimořádně oblíbený je například hrneček s melodií svatebního pochodu, který můžete nechat potisknout grafikou s osobním svatebním monogramem, mottem nebo iniciály a datem svatby.  Pozornost v duchu výslužky si nakonec hosté odnášejí i domů, případně jim ji novomanželé doručí osobně před svatbou. Pokud do ní plánujete zahrnout i láhev dobrého svatebního vína, bezstarostným řešením je víno s fotografií – kvalitní obsah ze známých vinařství a personalizovaný design, který můžete znovu přizpůsobit svým představám.

2. Zlatá střední cesta – originální krabička s překvapením

Pokud je rozpočet na dárky pro svatební hosty omezenější, případně byste chtěli skutečně jen mile vzbudit jejich pozornost, vsaďte na známou marketingovou poučkuobal prodává. Ve vašem případě to může být originální krabička s fotografií. Její obsah už tak kreativní být nemusí, potěší i bonbony, nebo pokud si chcete šplhnout, domácí perníčky. I v této variantě najdete řešení pro svatební víno. Ať už jako součást výslužky, nebo na svatebních stolech, skvěle se bude vyjímat láhev s gravírováním. Skutečně elegantní řešení za dostupnou cenu, při kterém se nemusíte hodiny trápit s nalepováním etiket.

 

vzor vlastnej etikety na víno

 

3. Low cost – handmade svatební dárky jsou in, pokud jste zruční a máte čas

Jedno je jisté. Vlastnoručně vyrobené dárky pro svatebčany budou patřit k nejmenším položkám ve svatebním rozpočtu. Jejich realizace má však skutečně smysl jen tehdy, když si na vytvoření množství prezentů troufáte a hlavně, pokud máte na takovou aktivitu v období před svatbou čas. Řešením jsou například domácí koláčky z trvanlivého těsta, které zabalíte do minipytlíčku z celofánu a přidáte už jen na míru vytisknutou nálepku s iniciály novomanželů a datem svatby. Nezapomeňme však na svatební víno. V low cost variantě počítejte s návštěvou velkoskladu nebo vinotéky, kde Vám víno nalahvují. Pokud se však ani Vám nelíbí nic neříkající láhev vína do výslužky, s minimálními náklady ji proměníte na osobnější, když ji olepíte etiketou podle Vašich představ.

 

Oslovila Vás některá z cest, kterou se vydat, abyste ušetřili nějakou tu korunu ze svatebního rozpočtu nebo Váš drahocenný čas? Věříme, že se Vám to i díky našim tipům na originální svatební oznámení, nápadité dárky pro svatebčany nebo svatební víno podaří. Stačí si vybrat možnost, která Vám bude nejvíce vyhovovat.

Hrneček s melodií svatebního pochodu