Připomeňte si Světový den prarodičů | Blog
18.09.2023
DarčekyOdSrdca
2023-09-18 Připomeňte si Světový den prarodičů      Délka čtení: 3 min.

Připomeňte si Světový den prarodičů

Každoročně oslavovaný Světový den prarodičů je ta správná chvíle na to, abysme vzdali úctu těm nejmoudřejším a nejlaskavějším členům našich rodin – našim babičkám a dědečkům. Jak můžeme oslavit Den prarodičů, jak vybrat ten nejlepší dárek pro babičku nebo dědečka, a také jak trávit i mimo tento den kvalitní čas s našimi prarodiči? Všechny tyto otázky Vám zodpovíme. Máme pro Vás i víceré tipy na dárečky pro dědečka, nápady na dary pro babičku nebo originální dárky pro oba dva. Nechceme předbíhat, ale jednou z možností může být například fotokniha, jako osobní dar plný vzpomínek a radosti. Pojďme si spolu připomenout důležitost Světového dne prarodičů a ukázat babičkám a dědečkům jak jsou pro nás vyjimeční a nenahraditelní.

Důležité informace o Dni prarodičů

Říká se, že naši prarodiče jsou jádrem rodiny. Představte si svět bez nich, byl by úplně jiný, že? A právě proto si už naši předkové řekli: proč jim nevěnovat celosvětově jeden den v roce? Světový den prarodičů je tu oficiálně již od roku 1979 a jeho podstatou je vyjádřit vděk a respekt starším generacím, které si to jednoznačně za svůj dlouholetý přínos pro společnost zaslouží.

Světový den prarodičů oslavujeme 12. října. Oslavuje se v podzimním období, kdy opadávají listy ze stromů a mění své barvy do nádherných podzimních odstínů. Tehdy je na místě se zastavit a uvědomit si to štěstí, že máme babičky a dědečky, kteří nás doprovází naší cestou života a my je můžeme doprovázet „jejich podzimem života“.

rodinný piknik

Zkusme na chvíli zapomenout na všechny starosti každodenního života a jen se těšit z každé minuty strávené s prarodiči. Dárky pro babičku a dědečka nemusí „ohroziť“ Vaši peněženku, stačí upřímná gesta lásky a úcty. Pokud byste jim však přece jen chtěli udělat radost darováním materiálního dárečku, dále Vám dáme tipy na skutečně oblíbené dárečky pro prarodiče.

Inspirce na oslavu Světového dne prarodičů

Světový den prarodičů je ten čas v roce, kdy si můžeme uvědomit, jak jsou naše babičky a dědové pro nás nenahraditelní. Jak bysme mohli tento den oslavit? No přece tak, že tento den strávíme s nimi. Prarodiče si nesmírně váží chvíle strávené s námi. Milují to, když jsme s nimi a dělíme se o naše zážitky, ale i životní překážky. Společné chvíle můžou být různorodé, od procházky po parku, přes výlet na jejich oblíbené místo, až po sezení na lavičce a příjemný rozhovor.

prarodiče s vnoučetem

Klidně jim však můžete udělat radost i něčím jiným, novým. Vezměte je do divadla, na koncert nebo na výstavu do galerie. Fantazii na plnohodnotné strávení volného času s Vašimi prarodiči se meze nekladou. Můžete si s nimi zahrát například oblíbenou karetní hru nebo jim navařit jejich oblíbene jídlo. Nebo jim přečtěte Váš vlastnoručně napsaný list, kde shrnete všechny věci, pro které je obdivujete a za co jim děkujete. Nebo by se jim možná líbilo listování ve starých rodinných albech plných společných fotografií, které je potěší a zahřejí u srdce vždy, když je vezmou do ruk.

Nápady na dárečky pro dědy a babičkuhrneček s vlastní fotkou

Najít správný dárek pro naše babičky a dědečky může být náročné, jelikož jim chceme ukázat jak moc pro nás znamenají. Prarodiče jsou však na druhé straně lidé, kteří ocení každé gesto lásky a uznání. Důležité je, aby jim dárečky přinesly radost. Bomboniéra nebo květy můžou potěšit oči a i chuťové buňky, ale možná je ještě více potěší skutečně originální dárek vytvořený z Vašich společných fotografií, například fotokalendář, fotoobraz nebo hrneček s fotkou, který využijí na oblíbený čaj a kávu.

Při výběru správného dárečku pro prarodiče se můžete zaměřit i na to, co rádi dělají. Luští Váš děda rád křížovky? Kupte mu křížovky na celý rok dopředu, nezapomeňte ani na gumu a tužku. Miluje Vaše babička čtení? Kupte jí knihu nebo předplaťte časopis.Rádi Vaši prarodiče vždy v neděli hrají sedmové karty? Vytvořte jim jedinečný dárek – personalizované sedmové karty z Vašich společných fotografií.  Baví se a trénují si paměť s nejmladšími vnoučaty hraním pexesa? Vytvořte jim originální pexeso z vlastních fotografiírázem se tato zábava stane ještě oblíbenější.

Význam fotoknihy či fotokalendáře jako dárku pro prarodiče

Krásný dárek pro prarodiče je fotokniha plná neopakovatelných vzpomínek, kterou jsme vzpomínali už výše ve článku. Určitě se shodneme na tom, že není nic milejší jak vidět úsměv na tvářích našich babiček a dědečků. A co by mohlo vyvolat větší úsměv než listovat mezi starými fotografiemi, které jim připomínají ty nejkrásnější momenty strávené s rodinou? Takový dáreček ocení nejen Vaši prarodiče, ale i Vy sami. Je trvácný a roky se zvyšuje jeho emocionální hodnota. A pokud náhodou neoblibujete fotoknihy, porozhlédněte sa po užitečných kalendářích z vlastních fotografií, které Vaše prarodiče můžou provázet celým rokem spolu s příjemnými momenty na fotografiích.

S fotoknihou, či fotokalendářem se prarodiče budou pyšnit všem návštěvám a známým. Kromě fotografií, do fotokalendáře můžete přidat i piktogramy, či zvýraznit důležitá data, například narozenin, svátků či výročí.

stolní kalendář z vlastních fotek

Vytváření fotokalendáře je jednoduché. Ideální je, nejdříve si udělat výběr fotek a později přemýšlet nad tím, jaký kalendář vybrat a v jakém pořadí do něj fotky vyskládat. Fotokalendář jako dárek potěší minimálně dvakrát: poprvé, když jej prarodiče dostanou a potom při každém otočení strany v něm. Pokud ještě váháte nad tím, čím potěšit své prarodiče na Světový den prarodičů, tak fotokalendář je ideální volbou. Není to jen obyčejný dárek, ale i způsob, jak jim ukázat jak moc pro Vás znamenají, například vyznáním na každé straně kalendáře. Fotokalendář se stane jejich cenným pokladem, který budou opatrovat a pyšnit se jím.

Koupit fotodárek pro prarodiče