Potěší blízké i přírodu: 7 tipů na zero waste dárečky | Blog
22.03.2022
DarčekyOdSrdca
2022-03-22 Potěší blízké i přírodu: 7 tipů na zero waste dárečky      Délka čtení: 4 min.

Potěší blízké i přírodu: 7 tipů na zero waste dárečky

Ekologické principy a ochrana životního prostředí pronikají i do našich domácností a každodenního života. Jednou z možností, jak se chovat ve svém životě s větším ohledem k přírodě a šetřit její zdroje, je zero waste, v překladu bezodpadovost. Možná jste již zachytili, že někteří Vaši přátelé u nakupování zvažují, či je produkt možné využít i jiným způsobem, nebo se snaží eliminovat celkové množství odpadu, které jejich domácnost vyprodukuje.

zelené srdce z trávy se vznáší nad dlaněmi

Věděli jste však, že zero waste můžou být i dárečky? Pokud i vy inklinujete k ekologičtějšímu způsobu života nebo máte ve své blízkosti někoho, komu právě sháníte originální dárek, přinášíme řešení. Inspirujte se tipy na zero waste dárky z našeho seznamu.

 

Zero-waste dárky podle principů bezodpadovosti. Jaké to jsou?

Jak jsme již v úvodu vysvětlili, zero waste dárek souvisí s filozofií nulového odpadu. Ta má několik základních principů, které napomáhají nejen k minimální, ale dokonce k žádné tvorbě odpadu.

 

Filozofie s nulovým odpadem začíná v naší mysli
 

Jako každá filozofie, i bezodpadovost a život, který se k ní přibližuje, začíná v naší hlavě. Znamená to, že dříve, než příště budete v rukou držet třeba i stou hračku pro své dítě, popřemýšlejte, zda ji skutečně potřebuje. To stejné platí pro kabelku, šátek, nový telefon či dokonce auto. Zero waste v první etapě, kterou si klidně můžete vyzkoušet hned dnes, představuje jednoduché pravidlo. Co nepotřebuješ, odmítni. A podobně je to i v případě dárečků. Nedarujte zbytečnosti jen proto, že byste měli, nebo se to patří.

 

Zredukujte zbytečnosti. I z nich můžou vzniknout dárečky s nádechem zero waste
 

Pokud si osvojíte tento princip, druhým krokem je „uklidnit si před vlastním prahem“. Nebo spíše za ním. Rozhlédněte se po své domácnosti, určitě se tam najdou předměty, které využíváte jen sporadicky, případně leží ještě zabalené v krabici tak, jak jste je dostali. Zkuste tyto věci zredukovat. Pokud jsou mezi nimi dárečky, které jste sami dostali, klidně je posuňte dál někomu, komu udělají radost. (Pozor však, ab neputovali zpět k tomu, kdo Vám je daroval.)

 

Opravit, ne kupovat nové

Bohužel, žijeme dobu, kdy je často jednodušší koupit nové, než opravit to staré. Jako argument se často používá slovo nerentabilní. Avšak, jak moc jste vzali do úvahy i to, kolik odpadu koupí nové věci vyprodukujete?

Světlým příkladem a začarovaným kruhem je elektronika. I Vám se už pokazila pračka měsíc po tom, jak jí uplynula záruční lhůta? Odpověď servisního technika byla, přepokládáme, opravit se to neoplatí, doložíte pár korun a máte novou. Pokud však přihlédneme na to množství odpadu, které se výměnou pračky vytvoří, není to docela pravda. Z globálního hlediska se mnohokrát oplatí věci opravit, než vyměnit. Nakonec, pokud máte šikovné ručičky, a člověk, kterého chcete obdarovat vlastní předmět, který byste dokázali opravit, směle do toho. I to je způsob, jak vytvořit originální zero waste dárek a navrátit tak věci, které jsou často i srdečními záležitostmi, zpět do života.

 

Recyklace je úžasný způsob, jak na zero waste dárečky

Dalším principem bezodpadové filozofie je recyklace. Jednoduchým příkladem je poškozené oblečení, které už ani šikovná švadlenka neobnoví. Stačí nůžky, jehla a niť a klidně si z něj můžete vyrobit hadry na uklízení, odličovací tampony, nebo ušít dětem maňásky či originálního usínáčka. Takovým způsobem můžete využít i prázdné skleněné nádoby a připravit svým blízkým jako dárek bylinnou sůl do koupele, léčivý čaj z vlastní zahrádky, handmade ovocné kůže nebo sušenky, které jste sami upekli.

ručně ušité srdíčko z látky v dlaních

 

Kompostování – proměna na životadárnou hmotu jako skvělý zero waste dárek

Zero waste způsob života zahrnuje v poslední fázi přeměnu organických zbytků, které neumíme výše vzpomenutými způsoby nějak vyřešit, na kompost. Ten je neocenitelným pomocníkem každého zahrádkáře či milovníka rostlin. Pro někoho, kdo to s ekologickým způsobem života myslí skutečně vážně, je skvělým dárkem právě kompostér. Dnes dokonce bez problémů najdete i druhy, které si najdou místo přímo v kuchyni v paneláku.

 

Sedm originálních nápadů na dárky, které mají k zero waste blízko

Když už poznáme principy zero waste, snadněji se zorientujeme při hledání dárků, které s tématem bezodpadovosti souvisí. Ve všeobecnosti je možné říci, že když se budete rozhlížet mezi předměty, hledejte takové, které jsou vytvořeny z recyklovatelných materiálů. Nebo se poohlédněte po dárcích z druhé ruky. Ideálně, když se dají po jejich původním významu využít i na něco jiného a jsou vyrobeny z materiálů, které jsou rozložitelné.

Připravili jsme pro Vás 7 tipů na dárky, které potěší každého zero waste nadšence.

Plátěná taška

Bezodpadovým pomocníkem a univerzálním dárkem je plátěná taška. Když si ji vložíte do kabelky, případně do auta, množství použitých igelitek a sáčků značně eliminujete na minimum. Plátěná taška, obohacená například originálním potiskem, je skvělým dárkem pro muže i ženu.

Přírodní houba – lufa

Můžete ji zakoupit ve specializovaných obchodech nebo dokonce i sami vypěstovat (pěstuje se podobně jako dýně, tvarem připomíná cuketu). Po vysušení zůstane „kostra“, která po namočení plní funkci například ekologické houbičky na nádobí.

Přírodní houba – lufa

Bambusový kartáček

Umíte si představit, kolik odpadu vzniká z klasických plastových kartáčků? Alternativo je kartáček z bambusu, který je plně rozložitelný. Určitě k němu najdete i šikovné pouzdro z organických materiálů.

Obal na potraviny ze včelího vosku

Umyvatelný, ekologický a hlavně praktický. Skvěle poslouží na zabalení svačiny pro děti do školy nebo na výlet, či dokonce na zabalení celého chleba, pokud si obdarovaná osoba peče svůj vlastní.

Darujte zážitek

Ideální řešení na dárek, který nevytváří žádný odpad. Adrenalinový seskok, výlet či zájezd na vysněné místo. Skvělé vzpomínky a zážitky na celý život si potom můžete zvěčnit díky obrazu s vlastní fotkou.

Netradiční dobroty nebo pochoutky od farmářů

Zaměřte se na domácí řemeslný trh a poohlédněte se po netradičních dobrotách. Nebo si nechte vyskládat balíček přímo od výrobce specialit, jako jsou například různé domácí pomazánky, domácí pralinky a podobně. Z takového dárku zaručeně nezůstane žádný odpad.

Nevyčíslitelný seberozvoj

Posledním tipem na zero waste dárek, je seberozvoj. Darujte kurz, rozšířené studium nebo webinář. Cenné vědomosti nebo zručnosti, které obdarovaný získá, jsou nakonec k nezaplacení.

Podařilo se Vám díky našim tipům zorientovat se v nabídce zero waste dárků, které potěší každou ekologicky smýšlející osobu ve Vašem okolí? Nakonec, každý z nich je i skvělým způsobem, jak na cestu bezodpadovým životem inspirovat i někoho, kdo se zatím jen odhodlává. Stačí vybrat ten správný zážitek, produkt z rozložitelných materiálů, praktickou tašku nebo si vyhrnout rukávy a vdechnout druhou šanci na život něčemu, co už sami nepotřebujete.

Objednat originální obraz s vlastní fotografií