Oslavte s blízkými den čokolády: 5 způsobů, jak si ji vychutnat | Blog
19.09.2022
DarčekyOdSrdca
2022-09-19 Oslavte s blízkými den čokolády: 5 způsobů, jak si ji vychutnat      Délka čtení: 3 min.

Oslavte s blízkými den čokolády: 5 způsobů, jak si ji vychutnat

Den čokolády je nepochybně skvělý způsob, jak si tuto obíbenou dobrotu dopřát bez výčitek. Představte si, že se dokoncae v roce setkáváme až se dvěma podobnými událostmi. 7. července oslavujeme Světový den čokolády a v září každoročně na 13-tý den připadá Mezinárodní den čokolády. Víte však, že existuje vícero způsobů, jak si můžete tuto lahodnou cukrovinku vychutnat? Vybrali jsme několik z nich.

tabulková čokoláda

K zářijovému dni čokolády patří šálek lahodného nápoje

Právě první sychravé dny, nebo o něco chladnější večery babího léta, přinášejí skvělou možnost, jak si vychutnat šálek horké čokolády. Nepochybujeme o tom, že svůj oblíbený recept máte, ale vyzkoušet něco nové není nikdy na škodu. Přidat do horké čokolády mini marshmellov, špetku skořice nebo dokonce chilli dodá nápoji nový rozměr. Třešničkou na dortu je domácí šlehačka doplněná o vanilkový nebo mátový extrakt. Nakonec není jedno ani to, do čeho si tuto lahůdku naservírujete. Úsměv na tváři Vám vykouzlí originální hrneček s potiskem a fotkami, ktěrý si můžete vytvořit přesně podle svých představ.

 

Čokoládový puding musíte vyzkoušet. Ne však ledajaký!

Pokud jste si právě pomysleli, že taková obyčajná věc, jakou je čokoládový puding, přece není žádným horkým tipem, čtěte dál. Čokoládový puding, o ktorém hovoříme, není ten klasický z prášku, který si pohodlně koupíte v kterémkoliv obchodě. Tento puding si připravíte doma, avšak bez obav. Nezabere Vám to více, než deset minut. Výsledek však rozhodně stojí za to. Jak na něj?

½ šálku cukru, ¼ šálku škrobu (kukuřičného nebo bramborového) a ½ čajové lžičky soli smíchejte v hrnci a postupně přilévejte mléko (budete potřebovat přibližně 0,5 litru). Metličkou zašlehejte 4 žloutky a neustále míchejte, až dokud směs nedojde k varu. Posledním bodem je čokoláda nalámaná na kostky. Je jen na Vás, či se rozhodnete přidat kvalitnejší hořkou, lahodnou mléčnou nebo dokonce bílou (v případě posledních dvou doporučujeme ubrat z množství cukru v úvodu). Když se všechna čokoláda rozpustí, můžete přidat pár kapek bourbonu nebo rumu (verze pro dospělé) a odstavit ze sporáku. Následně puding naservírujte do misek a vychutnejte ještě teplý nebo si ho nechte zchladit v ledničce.

čokoládová pěna

Nadýchaná jako obláček. Čokoládová pěna je závislost

Je možné ji sehnat i v instantní verzi, podobně, jako puding a horký nápoj. Pokud si však raději připravíte svoji vlastní, můžete si ji obohatit o další oblíbené ingredience a zvolit intenzitu čokoládové chuti přesně podle svých představ. Všechno, co budete potřebovat, máte zřejmě doma i v této chvíli: hořká čokoláda, máslo, vejce a sůl. Jaký je postup? Ve vodní lázni si rozpustíme přibližně 100 g čokolády (podle chuti i více/méně) a jednu polévkovou lžíci másla. Následně přidáme za stálého míchání 3 vaječné žloutky. Posledním bodem, který doporučujeme do hmoty zapracovat opravdu postupně a citlivě, jsou 4 vyšlehané bílky se štipkou soli. Po vychladnutí můžeme servírovat.

Oslavte den čokolády kulinářskými specialitami

Věděli jste, že čokoláda chutná vyjimečně a zajímavě i v kombináci s nesladkými pokrmy? Aktuálním gastronomickým trendem jsou variace, které boří o čokoládě jakékoliv předsudky. Možná jste už ochutnali čokoládový popcorn. Nebo vynikající fazulové brownies či řepovo-čokoládový dort. O něco vyšším levelem, který však rozhodně stojí za zkoušku, je čokoláda v kombinaci se zeleninou v různé úpravě. Tak schválně. Vyzkoušejte si připravit chřest na másle a jeho konečky jemně namočit do rozpuštěné čokolády. Nebo jí postříkejte pečený květák. Za velké dobroty se považují olivy v čokoládě nebo sušená rajčata v čokoládové omáčce.

 

Zdravá čokoládová kaše potěší nejen v den čokolády

Už jste se setkali se snídaňovými kašemi, které se připravují v noci? Ikdyž to zní zvláštně, takzvané “overnights oats” kaše jsou skvělým způsobem, jak nutričně vyváženě, zdravě a chutně odstartovat klidně i každý den. S mírnými obměnami si je zaručeně zamilujete i Vy. Navíc ušetříte i množství času, jelikož si je stačí ráno vytáhnout z ledničky už hotové. Do zavařeninového poháru nasypeme ¾ šálku jemných ovesných vloček, lžíci chia semínek, 1 a ½ šálku mléka (klasického nebo rostlinného), lžíci medu a pořádně promícháme. Tuto fázi si připravte ještě večer, aby kaše mohla v noci odpočívat v ledničce. Ráno pohár vytáhněte, a podle toho, či máte raději studenou snídani nebo teplou kaši, upravte. Ve studené verzi můžete přidat oblíbené ovoce a, samozřejmě, nastrouhanou vysokopercentní čokoládu. V opačném případě si kaši přihřejte a postupujte podobně. Pro čokoholiky doporučujeme při ohřívání přidat neslazené holandské kakao.

hrneček s nápisem

Přemýšlíte i Vy právě nad tím, který z receptů vyzkoušíte jako první? Věříme, že jste díky těmto tipům nabrali bohatou inspiraci. Když k ní přidáte i speciální servírování, například v podobě personalizovaného hrnečku, úspěch je zaručen.

Objednat hrneček s potiskem