Námořnická trička: Z uniformy na módní styl | Blog
01.06.2021
DarčekyOdSrdca
2021-06-01 Námořnická trička: Z uniformy na módní styl      Délka čtení: 2 min.

Námořnická trička: Z uniformy na módní styl

Kdysi byla symbolem Napoleonských vítězství, dnes jsou běžným tričkem v šatníku téměř každé ženy. Z námořnických triček se během stovek let stal skutečný styl. Přečtěte si zajímavosti z jejich historie.

 

Dievča v pásikavom tričku leží na móle

 

Začalo to ve Francii

Historii námořnických triček začala psát Bretaň, provincie v západní Francii. Jako úplně první je začali nosit místní rybáři a obchodníci, aby se odlišili od ostatních.

Proužkovaná trička byla dobře a zdaleka viditelná. I proto se stala součástí francouzského námořnictva. Původní námořnické uniformy měly 21 proužků, kdy každý z nich znázorňoval jedno Napoleonovo vítězství. Od roku 1840 se stala povinnou uniformou i pro námořníky v Anglii.

Když se to líbí královně, tak se to musí líbit i mě

Přelom námořnické uniformy na módní trend způsobila známá návrhářka Coco Chanel, která přišla v roce 1917 s novou kolekcí proužkovaných oděvů.

A jak už to tak bývá, aby se něco rozšířilo do světa, potřebujeme na to celebritu nebo přinejmenším osobnost, kterou pozná zbytek světa. A proto zaměřte svoji pozornost do tehdejší královské rodiny v Anglii, kde žila královna Viktorie se sympatiemi k proužkům.

Pro svého čtyřletého syna dala ušít námořnický oděv, ve kterém absolvoval královskou plavbu. A světe div se, námořnické oděvy se staly trendem obchodů. Největší slávu získaly začátkem 20. století, kdy se jim říkalo „breton tee-shirt“.

Modrá je dobrá i pro jiné celebrity

A tak se z pracovní uniformy stala během několik let ležérní, někdy i vtipná trička, která nosí mladší, starší, ale i ti nejmenší, děti.

Námořnická trička vnášejí skutečně takový slabý vítr do vlasů. Proužkovaná trička jsou znakem svobody, ležérnosti, ale i stylu a elegance. Mnohé celebrity hvězdného nebe, jako Marilyn Monroe, Pablo Picasso nebo Brigitte Bardot, se v nich rádi ukazovali před kamerami a fotografy.

Námořnické tričko může být i vtipné. Stačí k němu mít originální potisk

Pokud chcete mít jedinečné námořnické tričko, kupte si jej s originálním potiskem. Vyberte si vtipný obrázek či text, který se Vám k němu hodí, a vytvořte si jej na naší stránce. Je jisté, že široko-daleko nebudete mít žádnou konkurenci. :)

 

Chci mít doma námořnické tričko