Modrotisk: Potisk na trička, známý po staletí | Blog
11.01.2022
DarčekyOdSrdca
2022-01-11 Modrotisk: Potisk na trička, známý po staletí      Délka čtení: 2 min.

Modrotisk: Potisk na trička, známý po staletí

Naši předkové si mnohokrát museli vystačit sami. Pokud chtěli nosit vzorovaná trička, šaty či košile, jednoduše si je museli vyrobit. Neexistovaly tucty obchodů a e-shopů, kde si dnes objednáte oblečení s potiskem za pár minut. Jedna z metod, kterou používali, byla modrotisk.

Modrotisk na tričku

Díky propracované metodě modrotisku mohli nosit nádherný oděv s folklorními motivy. Metoda modrotisku je známá už 400 let a v podstatě nezmizela do dnes. Vznikají z ní oděvy modré (indigové) barvy s tisknutými vzory.

Tato metoda je založena na podobném principu jako batikování. Jde o negativní vzorování, které vypadá tak, že místo motivu zůstane bílé. Na výrobu oděvu pomocí modrotisku však existuje přesný a i trochu komplikovaný postup. My Vám ho ve zkratce přiblížíme.

Speciální směs (papp) a dřevěné vzory

Látka by měla být z přírodního materiálu, buď bavlny, vlny nebo lnu, dokonce je dobré ji naškrobit. K tomu, abyste mohli na oblečení vytvořit krásný vzor, potřebujete dřevěnou formu. Na vzor formy naneseme speciální směs z malířské hlinky a arabské gumy (tzv. papp) a formu na materiál otiskneme. Tak vzniknout na oděvu požadované vzory.

Výtažek z rostliny Indigofera tinctoria

To však ještě stále není všechno. Dalším krokem je barvení látky v roztoku indiga, aby se celý materiál obarvil na modro. Tričko, či jiný kus oblečení, se na kovovém věšáku ponoří do speciální nádoby s indigo barvou. Po 20 minutách se z nádrže vyjme. Oxidace indiga způsobí, že se materiál zabarví.

Modrá látka, bílé vzory

Pokud si vzpomínáte, že na začátku se vzory vytvořily pomocí forem namočených v pappu, tak nyní jdeme vzory „vytáhnout“ do bíla. Docílíme toho tím, že látku vypereme v roztoku s kyselinou sírovou, která místo vzoru vybělí. Nakonec ji ještě propláchneme ve studené vodě a usušíme.

Obrázkový postup modrotisku si můžete prohlédnout například zde, v podání pana Trnky.

Modrotisk není tím nejjednodušším způsobem výroby potisku na trička, šaty či mikiny, proto se mu v dnešní době věnuje pouze úzká skupina lidí. My Vám ale nabízíme možnost, jak si podobné vzory zhotovit jen za pár kliknutí. Tričko s potiskem můžete mít hotové za pár minut.

Chci si vyrobit vlastní potisk