Které hry podporují inteligenci dětí? | Blog
13.05.2024
DarčekyOdSrdca
2024-05-13 Které hry podporují inteligenci dětí?      Délka čtení: 2 min.

Které hry podporují inteligenci dětí?

Už v předškolním věku se dítě může pomocí her hodně naučit. Stačí, když si s ním zahrajete schovávanou nebo si večer rozložíte pexeso. Zvýšit inteligenci u dětí můžete ať už karetními nebo jinými společenskými hrami.

Více inteligencí?

Někdo se cítí víc ve své kůži, když tančí nebo sportuje a jiný se zase najde v řešení složitých logických úkolů. Teorii o tom, že inteligence není jen jedna a rozděluje se až do 7 základních kategorií, přinesl americký psycholog Howard Gardner v roce 1983 (později k nim přidal další). Myšlenka, kterou si z ní lze odnést je, že ke každému člověku je třeba přistupovat individuálně a ne podle jednoho vzorce.

Sledujte, co ho baví

Když každý den maluje pěkné obrázky, bude mít silnou vizuální inteligenci. Pokud víte, že už v pěti letech vše s chutí počítá, asi bude dobrý v matematice a logickém myšlení. Podle toho, co ho baví, můžete zlepšovat jeho silné stránky již v mladém věku.

KartyOtec se synem hrají karty

Žolík, sedma nebo faraon. U těchto her musíte přemýšlet, jaký krok udělat, abyste se dostali k cíli. Podporují logiku a strategické myšlení, tedy podle Howardova rozdělení jsou nejvhodnější pro děti s logicko-matematickou inteligencí. Na sedmové karty s vlastními fotografiemi  z pevné polyesterové fólie, které pořídíte v našem e-shopu, můžete použít až 32 Vašich nejoblíbenějších fotografií.

Šarády

Slyšeli jste už o této moderní hře? Prostřednictvím šarád si procvičí pohyb a ukazování gesty, a tedy tělesně-pohybovou inteligenci. Hra je určena již pro školáky. Jeden člověk slovíčko ukazuje a druhý hádá. Cílem je, aby ten druhý uhodl co nejvíce slov za vymezený čas.

Pexeso

Kdo by neznal hru Pexeso, ten by ani nezažil dětství. I když si jej dnes snadno zahrajete i na internetu, kartičky s obrázky se tím nedají nahradit. Zvířata, pohádky či druhy ovoce a zeleniny – to vše mohou být motivy této staroznámé dětské hry.

V našem e-shopu si ovšem můžete zvolit pexeso s vlastními fotkami. Fotky si vyberete sami. Pexeso přizpůsobíte tomu, co má vaše dítě nejraději. Navíc je zřejmé, že zlepšuje paměť a zažijete s ním spoustu zábavy.

Šach

Hra, kterou mají opět rádi děti i dospělí. Je specifická tím, že při ní musíte uvažovat několik kroků dopředu, abyste si vítězně řekli: Šach Mat. Někde se dokonce uvádí, že musíte přemýšlet až 20 kroků v předstihu. :) Je výborná k procvičování vizuální představivosti, jakož i strategického myšlení.

Tak neváhejte a zahrajte si s dětmi nějakou hru už dnes večer. Kromě toho, že jim zlepší některou ze schopností, budou mít radost ze společně stráveného večera a skvělé zábavy.

Objednat personalizované hry