Jak udělat dobré fotky na Instagram | Dárečkyodsrdce.cz
02.07.2024
DarčekyOdSrdca
2024-07-02 Jak udělat dobré fotky na Instagram? Rady a tipy jak fotit mobilem      Délka čtení: 4 min.

Jak udělat dobré fotky na Instagram? Rady a tipy jak fotit mobilem

Toužíte mít na svém profilu fotky, ze kterých vám vybuchne Instagram? Drtivé procento uživatelů této sociální sítě uveřejňuje fotky, které jsou foceny běžně dostupnými chytrými telefony. Dnešní mobilní telefony dokáží pořídit enormně kvalitní záběry, které se mohou rovnat se samotnými fotoaparáty. Nepotřebujete tedy zrcadlovku ani speciální programy na úpravu fotek, stačí znát zásady toho, jak fotit mobilem a vaše fotografie mohou rázem vypadat kvalitněji.

focení mobilem

Instagram fotky dokážou někdy dobře lhát. Známí influenceři často publikují fotografie, které jsou focené mobilem, ale vypadají, jako by je dělal profesionální fotograf. Když si odmyslíme filtry nebo následnou editaci, úpravu jasu, kontrastu, saturace či ostrosti, základem je, abyste věděli, jak fotit mobilem. Existují totiž tipy, triky a platí také zásady, které zaručí, že vaše fotky na Instagramu budou vypadat světově.

Světlo je základem kvalitní fotky, blesk ne

To neplatí jen pro Instagram, ale obecně. Focení je ve své podstatě malba světlem a mít světlo na své straně je vždy důležité. To, že fotit proti zdroji světla, bez ohledu na to, zda jde o slunce nebo bodové osvětlení v obýváku, není úplně správný přístup, zná i amatér. Mobilní telefony mají tendenci záběry mírně přeexponovat – prosvětlit a saturovat. Menší snímače mobilů nedokážou v tomto směru konkurovat digitálním fotoaparátům.

focení mobilem

Přirozené denní světlo představuje pro focení nejlepší podmínky. Pokud nemusíte, blesk nepoužívejte. Ten je vhodný pouze v případě, že nelze využít žádný přítomný zdroj světla nebo za tmy. Je lepší využívat možnost mírného podexponování, tedy fotku mírně ztmavit a následně raději zesvětlit v editoru, než fotku propálit světlem. Při focení v exteriéru se zvykne mluvit o tvz. zlaté hodince, což je čas západu a východu slunce, kdy je světlo jemné a nedopadá tak agresivně na snímač fotoaparátu. Před focením mobilem zkuste statický objekt vyfotit z různých úhlů, abyste věděli, jak vypadají stíny a jak dopadá světlo.

Zlatý řez nebo pravidlo třetin – kompozice fotky

Kompozice je podstatným prvkem kvalitní fotky na Instagram. Správný univerzální recept v tomto směru neexistuje, protože hraje roli to, jakou scénu fotíte, kdo nebo co je v záběru. Zvykne se dodržovat pravidlo „zlatého řezu“ nebo i pravidlo třetin. Jedná se o pomyšlenou mřížku tvořenou svislými a horizontálními čarami. Obraz je rozdělen na 3 x 3, celkem 9 čtverečků. Mřížku je dnes možno zobrazit přímo na displeji. Touto funkcí disponují i ​​slabší mobily s fotoaparátem. Čáry vám pomohou určit si střed fotografie, světlá místa i vodorovnost snímku. Jedná se o podceňovanou funkci, se kterou je velmi snadné pracovat a dokáže výrazně napomoci rozložení scény fotografie.

focení mobilem

Sériové snímání a žádný digitální zoom ani foto aplikace

Může se to zdát jako zbytečné, ale není tomu tak. Sériové snímání má svůj smysl. Snímač při sériovém focení dokáže pořídit několik záběrů za sebou pod přibližně stejným úhlem a vy si můžete vybrat ten nejlepší. Obvykle má sériové snímání pro výběr 5, 10 nebo 30 snímků. Zatímco první bude rozmazaný, další budou kvalitnější a další dokáží zachytit i moment, který by vám po stisku tlačítka mohl jinak ujít.

sériové snímání fotografie

Naopak, vyhněte se digitálnímu zoomu. Digitální přiblížení násobně zhoršuje kvalitu pixelů. Ty jsou méně ostré a výsledná kvalita fotky na Instagramu bude vskutku neuspokojivá. Pokud máte optický zoom, je to lepší, ale optimální je zkusit se k danému předmětu, osobě či scéně přiblížit fyzicky, pokud je to možné. Raději fotku udělejte z větší vzdálenosti a v postprodukci ořízněte. Fotit byste nikdy neměli v aplikaci, například v Instagramu. Používejte originální software – aplikaci, který je v mobilu a vyvarujte se i filtrům přímo během focení. Využívat můžete naopak různé aplikace pro postprodukci a úpravu fotek (Pixlr, Lightroom, Airbrush).

Stabilizace, ostření a foto režimy

Mobilní telefony s elektronickou stabilizací jsou v tomto směru velmi nápomocné. V každém případě, stabilizace obrazu je důležitá, protože pohyb rukou dokáže fotce výrazně uškodit (rozmazáním, rozostřením). Při focení můžete využít pevný podklad, stůl, zídku, stěnu a opřít lokty nebo si pořiďte stativ.

Automatické zaostřování je ve většině případů poměrně spolehlivé, ale je třeba myslet na to, že manuálním zaostřením se možná dočkáte ještě lepší ostrosti záběrů. Pokud přemýšlíte jak fotit fotky na Instagram, co nejlépe a předmětem fotografií jsou osoby, zaostřete vždy na oči.

zaostřování fotografie

Používání scénických režimů (např. noční režim) má svůj význam, především z pohledu, že fotoaparát si softwarově sám upraví čas, clonu a ISO. Některé telefony umožňují nastavovat tyto parametry i manuálně, což je také jedna z možností, přestože u telefonu nejde o tak klíčová nastavení, jako kdyby fotíte zrcadlovkou. Pokud parametrům nerozumíte, vsaďte na režimy. Scénické režimy jako portrét, sport, jídlo atd. jsou vítány.

Mobilní telefon s dobrým snímačem je důležitý

Skutečně krásné fotky na Instagramu má z drtivé většiny na svědomí kvalitní fotomobil. Následně přichází na řadu samotný fotograf a jeho schopnosti. Dnešní smartphony s fotoaparáty jsou vybaveny softwary, které dokáží svými zásahy pořídit kvalitní fotografie, ale bez kvalitních komponentů to nejde. Možnosti nastavení klíčových parametrů a v neposlední řadě kvalita snímačů jsou často směrodatné. Porovnání mobilů z hlediska parametru fotoaparátu vám může pomoci vybrat si ten nejlepší fotomobil, který je základem pro to, aby vaše fotky na Instagramu vypadaly opravdu ke světu.

Náš TIP: Povedla se Vám úžasná fotka, na kterou jste skutečně pyšní? Co ji tak nechat natisknout na fotoobraz a chlubit se s ní každé návštěvě? :)

Chci objednat fotoobraz z vlastní fotografie