Jak splnit novoroční předsevzetí? Mějte své cíle na očích | Blog
08.12.2023
DarčekyOdSrdca
2023-12-08 Jak splnit novoroční předsevzetí? Mějte své cíle na očích      Délka čtení: 4 min.

Jak splnit novoroční předsevzetí? Mějte své cíle na očích

Novoroční předsevzetí jsou pokušením pro každého, kdo ví, že by měl na svých neřestech, vyšších cílech nebo případně životním stylu zapracovat. Pokud i Vy patříte k těm, kteří si každoročně 1.ledna pár předsevzetí připraví, čtěte dále. S našimi radami budete o krok blíže k cíli je skutečně dodržet.

předsevzetí 2024

7 zaručených tipů, jak novoroční předsevzetí proměnit na výsledky

Existuje několik ověřených rad, díky kterým už nebudou novoroční předsevzetí jen prázdná slova vyslovena v první lednový den. Nejčastější z nich, jaké například všeobecné cíle zhubnout, přestat kouřit, lépe se stravovat a podobně, jsou už předem odsouzena na neúspěch. Víte proč?

Novoroční předsevzetí musí mít reálný cíl

Kolik kilogramů byste chtěli zhubnout? Kdy byste se chtěli nadobro zbavit závislosti na cigaretách? Jak často plánujete navštěvovat tu novou posilovnu, co právě otevřeli na rohu Vaší ulice? Pokud můžete, předsevzetí pojmenujte co nejpřesněji. Spojené s konkrétním datem či přesným číslem, má větší šanci na úspěch. Nakonec, nezapomeňte, že cíl, který si stanovíte, má být skutečně reálný. Pokud si povíte, že po několikaměsíční absenci od aktivního sportu zvládnete první letošní maraton, zřejmě se už teď můžete připravovat na zklamání. Absolvovat půlmaraton do konce tohoto roku bude přece jen o něco reálnější cíl, nemyslíte?

Bez motivace a inspirace budou novoroční předsevzetí jen prázdné sliby

I když to první dny v roce vypadá s Vašimi plány skutečně nadějně, nezapomínejte, že s přibývajícím číslem v kalendáři, bude zřejmě každá motivace potřebná. Abyste se na to předem připravili, vsaďte na originální způsoby, díky kterým Vaše odhodlání neupadne u první příležitosti. Skvělým tipem je tričko s motivačním nápisem podle Vašeho gusta nebo personalizovaný kalendář plný motivačních citátů, které si můžete sami vymyslet tak, aby Vás skutečně nakopli, když to bude nejvíce třeba. Účinnou motivací při doladění Vašich proporcí je i fotoobraz s fotkou, kde jste se svojí postavou byli skutečně spokojeni, případně ideálem, který byste chtěli dosáhnout.

Každá krize, která přijde, Vás posune blíž k cíli

Ne, skutečně nebude pouze jedna. Hlavně, pokud jste si v rámci novoročních předsevzetí předsevzali některé, z výše uvedených. Zbavit se zlozvyků nebo začít s novým životním stylem skutečně není záležitostí, kterou je možné vyřešit na základě jednoho předsevzetí. Bez dávky pořádného sebezapření, cílevědomosti a vytrvalosti to skutečně nepůjde. Je proto na místě připravit se na to, že přijdou i krize a přijmout je s pokorou. Klidně si pro takové chvíle či období připravte předem nějaké odměny a odstupňujte je podle toho, jak blízko ke splnění svého předsevzetí už jste.

Rozložit si síly pro dosáhnutí cíle je skutečně klíčové

Tato rada přímo souvisí s reálnými cíli z úvodu. Pokud hned na začátku nasadíte příliš vysoké tempo, například v případě každodenního vysoceintervalového tréningu či razantní diety, příliš rychle se dostanete k prvnímu kritickému bodu. Ten však zdoláte s ubývajícími fyzickými silami a přibývající nechutí jen ztěžka. Lepším řešením je rozložit si náročné části na více úseků a zdolávat své vrcholy postupně. Nakonec, není nic horšího, než po pár týdnech nebo měsících opět skončit na startovní čáře a s ještě větší závislostí a nezdravými návyky. To samé platí, pokud chcete zhubnout. Jestliže si dáte za cíl zhubnout 20 kg, tak určitě po několika týdnech, kdy se k této váze nebudete ani blížit, přestanete. Ale dát si na začátek cíl zhubnout 5 kg a pak jít dál, bude pro Vaši psychiku lepší. Kolik kilogramů byste chtěli zhubnout, nebo chcete přibrat?

žena ve sportovním oblečení jí salát

V nouzi poznáš přítele, ale klidně i nepřítele, pokud tě to víc nakopne

I v případě novoročních předsevzetí platí, že přátelé a známí dokáží podat pomocnou ruku právě ve chvíli, kdy máš v plánu celou svoji snahu zahodit. Uděláte tedy dobře, když se jim se svými předsevzetími svěříte a v případě, že na Vás přijdou zaječí úmysly, zavoláte o pomoc. Nakonec, nemusí to být jen přítel, který Vás ve Vašem snažení, i když možná nechtěně, posune vpřed. Stačí se o svých plánech zmínit před svým sokem či osobou, kterou příliš v lásce nemáte. Ta si docela určitě nenechá ujít příležitost podpíchnout Vás a se škodlibým úsměvem čekat na Vaše zakopnutí. A tu radost jí přece neuděláte, že?

Nadchněte pro svá novoroční předsevzetí davy nebo se přidejte ke komunitě

Samozřejmě, pokud nejste zrovna influencer či veřejně známá osoba, nemůžete čekat, že ty davy strhnete doslova. Možná se k Vám přidají na návštěvu posilovny i Vaše nejlepší kamarádky. Nebo se ke snaze o zdravější obědy s radostí přidá i Vaše dcera či dokonce celá rodina. Podpořit se tak můžete navzájem a Vás tak bude pohánět kupředu i „společenská zodpovědnost“, abyste v období krize nepotopili i ostatní. Alternativou je, přidat se k už existující skupině a stát se tak součástí komunity (klidně i na sociální síti), kde Vám můžou fundovaně poradit nebo Vás inspirovat k dalším a dalším výzvám.

Sdílejte své úspěchy a nestyďte se o nich mluvit

Podařilo se Vám dosáhnout první úspěchy v podobě několikatýdnové absence sladkého, pravidelných nikotinových uklidňováků nebo jste zaběhli svůj nejlepší čas? Dejte o tom vědět svému okolí způsobem, který Vám vyhovuje. Ať už se pochlubíte rodině u společné večeře nebo kolegům v kanceláři, případně si vytvoříte příběh na sítích s oslavnými ovacemi, věřte, že přejné reakce Vašeho okolí na sebe nenechají dlouho čekat. Přece jen, sdílená radost je nekrásnější radost. A platí to, samozřejmě, i naopak.  Představte si, jak moc můžete jen na základě pozitivní reakce, pochvaly či obdivného komentáře pomoci někomu jinému v dosáhnutí novoročních předsevzetí. Tak směle do toho, pozitivní podpory není nikdy dost. V nabídce dárečků od srdce zaručeně najdete skvělý tip na vytvoření motivační pomůcky pro sebe či své blízké. Stačí si vybrat ten správný.

Vytvořit motivaci na míru