Jak si vybrat kvalitní kávu? Důležitý je nejen původ | Blog
20.04.2022
DarčekyOdSrdca
2022-04-20 Jak si vybrat kvalitní kávu? Důležitý je nejen původ      Délka čtení: 3 min.

Jak si vybrat kvalitní kávu? Důležitý je nejen původ

Mnozí z nás si bez ní neumí představit svůj den. Někteří se dokonce bez doušku svého ranního povzbuzovače ani nepřevlečou z pyžama. Poradíme Vám, jak si vybrat kávu, při které si můžete i doma dopřát chuť jako z místní kavárny. Když si Vaše domácí vychutnávání navíc doladíte originálním hrnečkem s vlastním potiskem, pití kávy pro Vás může být ještě větším požitkem, než do dnešního dne.

žena obírá kávovník

Arabica versus Robusta. Jak si vybrat kávu podle druhu?

Ve světě existuje reálně více jak 100 druhů kávovníku. Kávový průmysl je však založen na dvou základních odrůdách – Robusta a Arabica.

Arabica

Pokud jste i Vy jedním z kávových nadšenců, určitě víte, že u otázky, jak si vybrat kávu, se vyplatí přiklonit k Arabice. 100 % Arabica zpravidla naznačuje vyšší kvalitu ve Vašem šálku kávy. Představuje až 75 % celkové produkce. Její chuť je jemná a sladká.

Robusta

Robusta se může pěstovat v horších podmínkách a s menším množstvím vody. Proto je její pěstování ekonomičtější, ale káva je méně kvalitní. Co se týká samotné chuti, je spíše hořká a těžká. Kávoví experti často tvrdí, že jí chybí komplexnost.

Mohlo by se zdát, že na základě druhu je výběr kávy jasný. Káva je však věcí chuti a ne vždy platí vzorec 100 % Arabica = to, co od kávy očekáváte. Robusta se ve velkém množství využívá jak příměs ke kvalitnější Arabice hlavně pro vyrovnání a zvýraznění chuti a jiných aspektů kvalitní kávy. Pokud máte například rádi ve své kávě stabilní a hustější pěnu, sáhněte po směsi těchto dvou druhů. Bohatá pěna se bude krásně vyjímat ve skleněném hrnečku s vlastním potiskem, který si můžete navrhnout přesně podle svých představ.

 

Původ kávy a chuťové tóny regionů výrazně ovlivňují rozhodnutí, jak si vybrat kávu

Chuť kávy udává hlavně prostředí, ze kterého pochází. Kromě regionu pěstování kávovníku mají vliv na její chuť a kvalitu i nadmořská výška, půda a klimatické podmínky. Káva pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách má plnější a bohatou chuť.

Jížní Amerika

Káva z této oblasti je mírně sladká a jemná, objevují se v ní známky medu a karamelu.

Mezi najvětší producenty patří Brazílie, kde se pěstuje až 30 % světové produkce. Další vyhledávanou je káva z Kolumbie, která zastává třetí místo v produkci. Výběrem kávy z jedné z těchto dvou krajin tedy zaručeně nic nezkazíte.

Střední Amerika

Káva pěstovaná ve Střední Americe má hladkou a vláčnou chuť. Její tóny jsou převážně ovocné, mírně oříškové. Za zmínku stojí hlavně káva z Kostariky, Guatemaly a Hondurasu. Pokud Vás láká něco speciálního, určitě ochutnejte výrazně exotickou kávu z Panamy.

Afrika

U kávy z Afriky je typický náznak vína, bobul a ovocná květinová chuť. Jednoznačným lídrem je Etiopie. Káva z této krajiny má výraznou exotickou ovocnou vůni. V jasné borůvkové a jahodové chuti najdete i jemnou chuť vinné révy.

Asie

Hlavní zastoupení pěstování kávy v Asii má odrůda Robusta. Káva z krajin jako Indonésie, Vietnam, Thajsko a Indie je zemitá, dřevitá a kořenistá.

Šálek kávy a zrnka kávy

Sběr a zpracování kávovníku

Kvalitu a chuť kávy ovlivňují i podmínky při pěstování a metody zpracování kávových zrn. Pěstovatelé musí při sběru vystihnout správný moment, kdy jsou plody šťavnaté a zralé. Zelené nebo naopak příliš zralé plody by mohli narušit tu správnou chuť Vašeho oblíbeného ranního šálku kávy.

Samotný sběr kávových třešní probíhá ručně nebo hromadně. Samozřejmě, ruční sběr je pracnější a časově náročnější, zaručuje ale precizní práci a kvalitu vysbíraných třešní.

Zpracovat posbíranou kávovou úrodu je možné několika způsoby:

  • přirozené zpracování – sušení na vzduchu a teple, čím vynikají sladké, medové a ovocné tóny. Káva má těžší a intenzivní chuť.
  • mokré zpracování – je preciznější, náročnější a výsledkem je kvalitní káva. Káva je lehčí a komplexnější, zvyšuje se květinové aroma.
  • honey metoda zpracování – je kombinací výše vzpomenutých

 

Důležitou úlohu při rozhodování se, jak si vybrat kávu, sehrává i úroveň pražení

Kofein se pražením spaluje. Světlá pražená zrna mají tedy větší sílu jako ta tmavá. Při světlém pražení se zachovávají i regionální vlastnosti zrn. Střední pražení znamená, že zrna dostávají více pražené chuti, avšak stále v nich najdete charakteristiku regionu. Tmavým pražením nabírá káva hořké tóny a těžko v ní rozpoznat regionální chutě.

Ve skutečnosti by kvalitní káva měla být připravena ze zrn, která nebyla pražena více jak před 3 až 4 týdny. Vhodnou volbou, jak si vybrat kávu, která bude čerstvě pražená, je navštívit lokální pražírny. Zde Vám kromě čerstvě pražené kávy nabídnou i odborné poradenství.

 

Balení a forma kávy

Kávová zrna jsou po upražení balena do speciálních obalů s jednosměrnými ventily. Zabraňují hlavním nepřátelům kávových zrn, kterými jsou vlhko, světlo a vzduch, dostat se ke kávě a narušit tak její kvalitu. Po otevření obalu je ideální kávu spotřebovat co nejdříve, aby si zachovala své vlastnosti. Na domácí použití proto upřednostněte kávu v menších baleních.

Pokud nevlastníte kávovar na zrnkovou kávu, sáhněte po té mleté. Možná Vás překvapí, že káva zůstáva po semletí skutečně čerstvá jen tři minuty. Pro dosáhnutí maximální kvality je nejlepší pomlet si zrnkovou kávu těsně před jejím použitím. Časem se sice nepokazí, ale ztrácí hlavně důležité aroma. Pro nadšence kávy, kteří nemají možnost použít mlýnek na kávu nebo jednoduše nemají dostatek času na jeho použití, je řešením koupě mleté kávy.

Káva v šálku

Instantní káva a její nástrahy

Stále méně populární se stává káva rozpustná. Jedná se o instantní kávu, která má jednu velkou výhodu. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Negativ, která se s jejím pitím spojují, je však podstatně víc. Kromě toho, že nikdy nevíte, jakou odrůdu kávy pijete, kde a jak byla zpracovaná a pražená, zřejmě ani její chuť a vůně nenaplní očekávání od kvalitní kávy. Instantní káva je často vyrobena z méně kvalitních kávových zrn a část z nich bývá nahrazena různými kávovinami. Taková káva je potom náchylná na tvorbu nebezpečných plísní tzv. mykotoxinů a akrylamidů, které jsou pro organismus škodlivé.

 

Stále si nejste jistí, jak si vybrat kávu? Navštivte některou z lokálních pražíren

Při časové vytíženosti padne z času na čas na užitek i instantní káva. Odpověď na otázku, jak si vybrat kávu však jednoznačně tkví v dobře vybrané zrnkové kávě, ideálně z nedaleké pražírny. Na tomto místě Vám navíc vyškolený personál rád poradí, jak si vybrat kávu podle Vaší chuti. Stačí už pouze originální hrneček podle svých představ a chutnou a kvalitní kávu si můžete dopřát i doma.

Chybí mi originální hrneček na kávu