Jak se slaví Dušičky ve světě | Blog
13.10.2020
DarčekyOdSrdca
2020-10-13 Jak se slaví Dušičky ve světě      Délka čtení: 3 min.

Jak se slaví Dušičky ve světě

Dušičky jsou v našich končinách dny, kdy si připomínáme své blízké, kteří již nejsou mezi námi. Křesťanská tradice má svůj původ v mystickém zvyku indoevropských národů, které věřily, že v tento den se k nám vracejí duše zesnulých. Pojďte se spolu s námi podívat, jak se noc duchů oslavuje v dalekých koutech světa.

Severní Irsko

Začínáme rovnou krajinou, ve které má svoje kořeny samotný svátek smrti. „Samhain“ znamenal pro Kelty ne jen konec léta, ale byl i dnem, kdy duchové mohli vkročit mezi živé. Typické jsou ohnivé vatry, které mají odstrašit zlé duchy. V domácnostech se peče „Barmbrack“, sladký chléb plněný rozinkami a ovocem, který připomíná naši vánoční štolu. Irové věří, že to, co v koláči najdete, Vám prozradí Vaši budoucnost. Najděte prsten a čeká Vás svatba, po náprstku zůstanete sami a dřívko Vám slibuje cestovatelský zážitek. Samozřejmě, vyřezávané dyně a strašidelné kostýmy nemůžou chybět.

Horiaca vatra

Guatemala

V tomto latinsko-americkém státě se během noci smrti organizují oslavy plné zábavy a doprovodných programů. Guatemalčané tráví tento den na hřbitovech, kde zdobí hroby pestrými barvami a květy. Společně tam jedí tradiční jídlo „Fiambre“ a nabízejí jej i svým mrtvým příbuzným. Za zmínku stojí i 3000 let stará mayská tradice pouštění draků. Děti pouštějí draky na hřbitově s vírou, že duše, pro které byl drak vyrobený, jejich vzkazy dostanou. Draky se proslavilo město Sumpango, kde se každoročně koná festival draků. Rodiny a přátelé tu společně vyrábějí obrovské, až 5 metrů vysoké draky.

Nepál

Na mrtvé vzpomínají v jiné dny jako my i v Nepálu. „Gai Jatra“, jinak i festival krav, je nejpopulárnějším festivalem v krajině. Na přelomu srpna a září lidé vzdávají hold těm, kteří je opustili v průběhu roku. Pestrobarevný průvod je známý především v Údolí Kathmandu, kde Nepálčané vodí krávy, nebo chlapce převlečené za krávy, po ulicích města. Jde o událost, která se nese v karnevalovém duchu, je plná komedie, satiry, kostýmů a malovaných tváří.

Nepálske dieťa

Bali

Festival, který trvá deset dnů, nese název „Galugan“ a oslavuje duchy, kteří navštěvují zemi během těchto dnů, tvůrce celého vesmíru a vítězství dobra nad zlem. Místní obyvatelé postaví u vchodu do domu vysoké bambusové sloupy a ozdobí je kokosy a květy. Také tvoří ovocné a květinové dary do chrámů a svých domácích oltářů. Muži se oblékají do kostýmů „baronga“, mýtické šelmy, která je bohem – ochráncem. Poslední den, kdy se duchové předků vracejí do říše mrtvých, místní připravují žlutou, kurkumovou rýži.

Japonsko

Tradiční svátek zesnulých se v Japonsku slaví v srpnu. Festival „Obon“ je japonský budhistický zvyk trvající tři dny, během nichž rodiny navštěvují hřbitovy a čistí hroby. Mezi tradice těchto dnů patří také rozsvícení lampionů v domech na přívítání duší a následné ukládání hořících lampionů na řeku, aby doprovázely duchy zpět do světa mrtvých. Na vystoupení se v kimonech a dřevěných sandálech tancuje lidový tanec Bon.

Japonsko

San Francisco, Kalifornia

Během posledních dvou říjnových víkendů se jediné celoroční viktoriánské muzeum v San Franciscu promění na strašidelný dům. Historický dům z roku 1886 Haas-Lilienthal se těší velké popularitě mezi domácími i turisty. Průvodce Vás provede přes slabě osvětlené salóny domu a vypráví strašidelné příběhy, během kterých máte pocit, že „tam něco je“. Ve skutečnosti je. Výkřiky jsou zaručeny!

Zažili jste výjimečná Halloween v zahraničí? Připomeňte si jej o rok ve Vámi vytvořeném kalendáři s vlastními fotografiemi.


Vytvořit fotokalenář s vlastními fotkami