Jak se namotivovat na pravidelné tréninky ve fitku i po měsíci? | Blog
28.09.2021
DarčekyOdSrdca
2021-09-28 Jak se namotivovat na pravidelné tréninky ve fitku i po měsíci?      Délka čtení: 4 min.

Jak se namotivovat na pravidelné tréninky ve fitku i po měsíci?

Díváte se na své břicho a vzpomínáte na novoroční předsevzetí chodit cvičit? Udržet si zvyk a dělat pro své tělo něco pravidelně je docela výzva. Proto jsme si pro Vás připravili 5 triků, díky kterým si jednodušeji zvyknete na cvičení a uděláte z něho součást své rutiny. Nové začátky se nemusí vztahovat jen k novému roku. Můžete začít ihned!

Unavené ženy na rotopedu

Síla vůle

Dnes se ve spojení s jakoukoliv námahou – ať už je to cvičení, práce nebo studium – hovoří o „motivaci“. Málokdo Vám však řekne, že motivace je pouze škrtnutí zápalky. Na to, abyste založili vatru, potřebujete něco jiného. Pevnou vůli.

Jen ta Vás totiž donutí obléct se a jít do tělocvičny, i když se Vám zrovna nechce. Jen ta Vás donutí běžet po cestě, když venku prší. Pevná vůle, ne motivace, je cestou k těm výsledkům, které jste si vysnili. A její nedostatek je to, proč se na dosažení svých cílů pokaždé vykašlete.

Naštěstí, i silná vůle se dá trénovat. I když se to možná zdá těžké, můžete se překonat a kráčet. A tím nejjednodušším způsobem, jak na to, je obelhat svůj mozek. 5 způsobů, jak obelhat svůj mozek jsme si pro Vás připravili i my: takhle se donutíte ráno vstát a jít cvičit.

1. Najděte si partnera

Samozřejmě, máme na mysli toho tréninkového. :)

Když se podíváte na každého seriózního sportovce, zjistíte, že má svého „sparringa“. Tréninkového partnera, který mu pomáhá, sleduje tréninky, upozorňuje na věci, které by si sám nevšiml a radí, co může udělat lépe.

V neposlední řadě je sparring partner i Váš motivátor. Když totiž víte, že v tělocvičně na Vás někdo čeká, nebo máte dohodnutý společný ranní běh, je těžší otočit se na druhý bok a říct si „dnes ne“.

Dohodněte se s kamarádem, nebo kamarádkou a stanovte si čas, kdy se setkáte. Pocit, že Vás někdo čeká, je skvělým impulzem, abyste nechali lenivost za dveřmi!

2. Rovnováha mezi rutinou a novotou

U tréninku je nejdůležitější rutina. Musíte si vytvořit zvyk chodit do tělocvičny, který se pro Vás stane samozřejmostí, že cvičení půjde samo.

Jenže rutina má jednu obrovskou nevýhodu: je nudná. Nikdo netouží po nudném životě, nudném ranním rituálu, nudném cvičení. Většina lidí se chce bavit a objevovat nové věci.

Proto je důležité najít rovnováhu mezi rutinou a novotou. Řekněte si například, že každé ráno si půjdete zacvičit. Jednou vyběhněte brzo ráno na cestu a dejte si několikakilometrový běh. Druhý den dejte ve fitku zabrat břišním svalům. Potom si běžte zaplavat do jezera. Běžte jinou trasou, dělejte nové cviky. Zní to paradoxně, ale právě díky nedodržování rutiny se můžete snadněji donutit k pravidelnému cvičení.

3. Kombinujte velké a malé cíle

Poznáte ten pocit, když se pro něco zapálíte (například začít cvičit a vyrýsovat skvělý six-pack), ale už za dva týdny je Vaše nadšení pryč? Je to proto, že se Vám velký cíl, který je během na dlouhou trať, zdá jako fatamorgána – každý den se snažíte, ale je stále stejně vzdálený.

Proto je důležité kombinovat velké cíle s drobnými vítězstvími.

Dejte si na každém tréninku malé extra výzvy. Například dnes udělejte o 5 sed-lehů více jak minule. Nebo si dlouhý běh rozdělte na krátké úseky (ještě po ten strom, ještě po tu značku). Oslavte každé malé vítězství. Stanovte si na každý den takové úlohy, které Vás posouvají k Vašemu cíli. Kombinací velkého cíle s malými výzvami jej budete moci dosáhnout mnohem jednodušeji.

4. Odměňte se, motivujte se

Udělejte něco, co ve Vás vyvolá pocit závazku.

Kupte si běžecké boty. Nechte si na ručník vyšít něco, co Vás motivuje. Nechte si na tričko natisknout citát Vašeho idolu. Nebo si nad postel zavěste plakát, který Vás vždy po vzbuzení nakopne. Je to jen na Vás. Najděte si cokoliv, co Vás jednoduše donutí vstát a jít.

A pokud jste to už zkoušeli, ale nepomohlo Vám to, můžete na to jít přesně opačně! Řekněte si, co si dopřejete potom, až splníte svůj cíl. Velkou zmrzlinu? Půjdete plavat do oceánu? Vylezete na Sněžku? Přidejte k Vašemu cíli i jasně stanovenou odměnu, která pro Vás bude silným hnacím motorem.

zmrzlinový pohár

5. Okořeňte si cvičení

Pokud Vás cvičení nebaví, proč ho nespojit s něčím, co Vás baví?

Začněte během tréninku ráno například poslouchat audioknihu. Řekněte si, že ji budete poslouchat pouze během cvičení – takže pokud budete chtít vědět, jak kniha skončí, jednoduše se budete muset zatít a pracovat na sobě.

Nebo vyzkoušejte Zombies, Run! – aplikaci, která z Vašeho denního běhu udělá zápas o přežití. Utečte před zombíky, budujte svou základnu a odhalte, co se stalo se světem, který zasáhla apokalypsa.

Milujete pokémony? Udělejte si z chytání příšerek v Pokémon GO svou tréninkovou činnost! Místo bezcílného běhu běžte vždy od pokémona k pokémonovi – chyťte svého MewTwo nebo Venusaura a u toho zlepšujte svoji kondici.

Cvičení by neměla být otravná činnost, kterou „musíte“ dělat. Do které se musíte každé ráno nutit. Je to něco, co udržuje Vaše tělo v kondici a zdravé – a je jen na Vás, abyste z toho udělali činnost, která Vás bude bavit!

Motivujte se po svém