Jak podpořit týmového ducha? Vyzkoušejte skupinová trička nebo netradiční aktivity | Blog
25.06.2021
DarčekyOdSrdca
2021-06-25 Jak podpořit týmového ducha? Vyzkoušejte skupinová trička nebo netradiční aktivity      Délka čtení: 3 min.

Jak podpořit týmového ducha? Vyzkoušejte skupinová trička nebo netradiční aktivity

Existovat v týmu, ať už pracovním nebo sportovním, dá někdy zabrat. Kromě vlastního pohledu na řešení problémů musí člověk zohlednit a zpracovat i názory a nálady ostatních členů týmu.

Jak spolu mají jednotlivci fungovat s cílem dosáhnout co nejlepší výsledky, jednou z nejdůležitějších aktivit je podpora týmového ducha. Přečtěte si tipy, jak toho dosáhnout například pomocí skupinových triček nebo „firemní snídaně“.

 

ľudia v žltých tričkách spoločne držia trofej

 

Ověřený recept: Vytvořte trička pro tým, zorganizujte teambuilding nebo si dopřejte dobré jídlo

Přesto, že dnes existuje množství koučů, kteří dokáží svými technikami dosáhnout lepší kooperace v týmech, ne vždy je jejich zásah potřebný. Pokud jste v tomto směru ještě žádnou aktivitu nevyvinuli, vyzkoušejte některý z následujících tipů. Vybudovat a podpořit týmového ducha můžete mezi kolegy, spoluhráči nebo si jednoduše vyplňte prázdný čas s partou kamarádů.

 

Skupinová trička jako výsada? S trendy designem nebo vtipným nápisem můžete vytvořit unikátní kolekci

V případě sportovců je stejné oblečení znakem, že patří do jednoho týmu. Co však v čase, kdy právě neběhají po hřišti nebo trati a jejich dresy odpočívají? Mnohé týmy dokáží skupinová trička stmelit právě v čase mimo tréningů, závodů či zápasů.

Nosit tričko s názvem svého týmu může být vlastně prestiž, kterou týmy často sdílí i s fanouškovskou základnou. Ta se na oplátku hrdě prezentuje jako součást klubu. Výsledkem tohoto fungujícího koloběhu je nejen spolupatřičnost s týmem, ale i jeho podpora a silné základy pro budování odolného týmového ducha.

Originální týmové tričko však nemusí být jen záležitostí spoluhráčů. Je skvělým rozpoznávacím znakem jednotlivých týmů například v táborech, školních soutěžích, olympiádách, soustředěních nebo na firemním teambuildingu. Stačí vymyslet originální design a zapálení členové týmu v něm budou zaručeně i spát.

 

Nejznámější nástroj na budování týmového ducha je teambuilding

Dnes mnozí zaměstnavatelé vědí, že pokud chtějí z týmu zaměstnanců vytěžit maximum, musí podpořit spolupráci a spolupatřičnost jeho jednotlivých členů. Nejčastěji tak dělají formou teambuildingů, které to mají tak trochu i v samotném názvu. Zájezd do zahraničí, výlet, sportovní hry nebo rekreace, jsou ověřený způsob, jak nastavit fungování v týmu na tu správnou vlnovou délku.

K tomu, aby se tak stalo, je potřebné nastavit i aktivity a cvičení. Jejich cílem by mělo být hlavně poukázání na přidanou hodnotu týmové kooperace. Zařadit byste měli i méně náročné aktivity, kde je možné se zaměřit spíše na zážitek jako takový (překvapení, adrenalin, unikátní přehlídka). Ten se bude u každého jednotlivce navždy spojovat právě s účastí ostatních členů týmu.

ruky tímu

 

Aktivity z úplně jiného soudku představí členy týmu v novém světle

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak šikovný či nešikovný dokáže být s fotbalovým míčem například Váš nadřízený? Nebo, naopak, jak to jde v kartách Vašemu trenérovi fotbalu? Skvělým tipem, jak podpořit týmového ducha, jsou aktivity odlišného charakteru jako to, čemu se tým věnuje.

Tak se hierarchie naruší a ti, kteří mají obvykle velící pozici vyplývající z funkce, se najednou ocitnou na samém spodku žebříčku. Nebo si budou minimálně rovni s ostatními členy týmu. Naopak platí, že i náhradníci nebo řadoví zaměstnanci zvítězí ve vrhu kladivem nebo šachové partii proti nejlepšímu útočníkovi z týmu. Vyrovnání pozic, i když v jiné oblasti, než v jaké tým působí, dokáže navodit správný dojem, že každý člen má důležitou úlohu, která je pro fungování a postup týmu potřebná.

 

Zážitková večeře, společný oběd v kanceláři nebo firemní snídaně

Pokud byste rádi utužili vztahy v týmu, nemusíte hned řešit několikadenní zájezd. Někdy postačí skutečně málo, například společný oběd. Místo toho, aby si každý donesl do kanceláře svůj vlastní oběd, vyzkoušejte uspořádat v zasedačce týmový oběd a klidně na něj vyhraďte o půl hodiny navíc. Pokud se Vám tato aktivita osvědčí, můžete ji zavést jako pravidelný rituál, kde si stihnou členové týmu i neformálně popovídat, případně si vypít společnou kávu.

Alternativou jsou oblíbené firemní snídaně, jejichž přípravu mají na starost vždy jiní členové týmu. Věřte, že by se takový start místo tradiční pondělní porady odrazil na pozitivním pracovním nasazení, ale i vztazích mezi jednotlivými členy skupiny. Sportovci si například můžou dopřát společnou večeři nebo absolvovat zážitkovou gastronomii, kde se můžou odosobnit od podání toho nejlepšího výkonu a poznat své spoluhráče i ve vtipných situacích, které společné stravování přináší.

teambuilding

 

Podpořit týmového ducha se dá skutečně různorodě. Někdy stačí změnit prostředí a vymyslet aktivity, které vytrhnou členy týmu z jejich zaužívaných rolí. Nebo si vytvořit prostor na společný oběd, který Vás navíc nebude stát ani velké náklady.

Výsledkem jsou uvolněnější vztahy a možnost poznat se s členy týmu navzájem o něco detailněji. Pokud se však rozhodnete pro ověřený teambuilding, nezapomeňte identifikovat členy týmu skupinovými tričky. Tak budujete nejen týmového ducha, ale i spolupatřičnost a hrdost na výsledky, které tým dosahuje. Ve FaxCopy Vám rádi s návrhem designu u samotným vytvořením skupinových triček pomůžeme.

Objednat trička pro tým