Hurá na kolo! Nezapomeňte na základní cyklistickou výbavu | Dárečkyodsrdce.cz
04.06.2024
DarčekyOdSrdca
2024-06-04 Hurá na kolo! Nezapomeňte na základní cyklistickou výbavu      Délka čtení: 2 min.

Hurá na kolo! Nezapomeňte na základní cyklistickou výbavu

Jarní slunce nám najednou otevírá nekonečné možnosti, jak rozhýbat své kosti nejen ve fitness centru, ale i venku. Pokud i vám tato zima přišla přímo nekonečná, určitě se neumíte dočkat, jak vyměníte stacionární kolo v posilovně za to klasické.

Cyklista při západu slunce

Avšak předtím, než vytáhnete svého dvoukolého oře, přesvědčte se, že jste na novou sezónu připraveni. Na co byste neměli v rámci základní cyklistické výbavy zapomenout?

Povinná výbava pro cyklisty

Pokud jste aktivním cyklistou, určitě víte, že povinnou výbavu na kolo ukládá dokonce i zákon. Kolo, které není vybaveno ani základními bezpečnostními prvky (reflexní prvky, odrazová světla), se může snadno stát účastníkem nebo dokonce příčinou dopravní nehody.

Kromě reflexních prvků myslí vyhláška také na vaši osobní bezpečnost. Spolehlivá přilba by měla být proto na hlavě každého cyklisty do 15 let. Starší osoby ji potřebují vždy, když opustí území obce.

Vybavte se na kolo vhodně

Kromě povinné výbavy existuje několik dalších doplňků a pravidel, která z vašeho koníčku udělají příjemnou zálibu nebo dokonce vášeň do každého počasí. Na co tedy nezapomenout, abyste si mohli jízdu na kole užívat naplno?

Buďte připraveni na všechno

Cyklistika, podobně jako každý jiný sport, v sobě zahrnuje i určitá rizika. Nejčastějším problémem, se kterým se můžete setkat je defekt. Právě proto byste v brašně měli sebou nosit i několik šikovných pomocníků. Ti vám pomohou, abyste i v případě problému dorazili do cíle na kole, a ne pěšky vedle něj.

Cyklista na cestě s kopci před sebou

Zcela určitě se vám přijde vhod malá přenosná pumpa, lepící souprava na duše a montpáky. Pomocí nich bez problémů uvolníte plášť z kola a vaše cesta může pokračovat podle původního plánu. A nezapomeňte na multiklíč. Ten se sejde téměř v každé nepředvídatelné situaci.

Správné oblečení je klíčové

Když už jste se do jízdy na kole skutečně zamilovali a zařadili jste ho mezi své oblíbené outdoorové aktivity, nemůže ve vašem šatníku chybět ani cyklistické oblečení. Základem je vybrat si takové, které vás i přes přiléhavé střihy nebude v pohybu omezovat.

Nezapomeňte, že do jarního počasí se hodí více tenkých vrstev, které dokážete v případě potřeby doplnit nebo naopak schovat do brašny. Pokud vás náhle překvapí studený vánek, potěšíte se funkčním návlekem na ruce či kolena. Samozřejmostí by měla být tenká čepice nebo šátek, sluneční brýle a láhev s vodou.

cyklisté na silnici

NÁŠ TIP: Společný cyklo výlet, nebo dokonce i cyklo dovolená, jsou oblíbenou součástí skupin kolegů, či přátel, kteří každý rok společně objevují nová místa a zdolávají nové výzvy. Udělejte si skupinová funkční trička, která budou připomínkou Vašich předchozích výletů.

Objednat funkční trička s vlastním potiskem