Co obléct dítěti na křest? Inspirujte se našimi tipy | Blog
02.05.2022
DarčekyOdSrdca
2022-05-02 Co obléct dítěti na křest? Inspirujte se našimi tipy      Délka čtení: 4 min.

Co obléct dítěti na křest? Inspirujte se našimi tipy

Narození dítěte je nepochybně ta nejkrásnější věc v životě mnohých z nás. Svět se najednou obrátí vzhůru nohama a všechna pozornost směřuje k miminku. První významná událost, kterou toto krásné období přináší, je křest dítěte. Po dohodě termínu křtu v místním kostele přicházejí na řadu další povinnosti s ním spojené. Kromě úlohy vybrat pro svého potomka křestní rodiče nebo zabezpečit křestní košilku s údaji dítěte, se budete muset zamyslet například i nad otázkou, co obléci dítěti na křest. Přečtěte si, na co se zaměřit při výběru oblečení na tuto slavnostní událost a jaké možnosti jsou v dnešní době dostupné.

dětské oblečení a řetízek na křest

Co všechno budete ke křtu potřebovat?

Tak, jako každá křesťanská svátost, i křest dítěte se řídí tradicemi a zvyky. I když na mnohých farnostech rádi vtipkují, že nejpodstatnější je nezapomenout přinést na křest dítě, je tu ještě několik věcí a osob, které budete potřebovat. V první řadě, každé dítě, které má být pokřtěno, potřebuje své křestní rodiče. Ti mají ve zvyku zabezpečit i některé z dalších potřeb k vykonání svátosti. Kromě výběru křestní svíčky je jejich úlohou spolu s rodiči naplánovat, co obléci dítěti na křest. Základní symbol křtu, který nemůže chybět, je snad ve všech regionech bílá křestní košilka s vyšívaným límečkem.

 

Křestní košilka – symbol křtu

Výběr křestní košilky je jedna z nejdůležitějších věcí před křtem. Různé regiony a farnosti mají rozdílné zvyky a tradice. Od nich se odráží i výběr křestní košilky.

Na košilce se nejčastěji uvádějí údaje o dítěti, jako je datum narození, jméno dítěte a datum křtu. Doplnit je můžete například obrázkem anděla, kříže, srdce, případně různými vyšívanými ornamenty.

Ne vždy však musí na košilce být výše vzpomenuté údaje uvedeny. Rodiče a křestní rodiče někdy upřednostňují čistě bílou košilku s vyšívaným límečkem, přičemž je to úplně v pořádku a i taková košilka je postačující. V mnohých rodinách se dokonce peřinky a košilky na křest dědí z generace na generaci a v tomto případě by byly údaje na nich nežádoucí.

 

Vyšívat či potisknout?

Pokud se rozhodnete pro košilku s údaji, můžete je dát na košilku vyšít. Barvu vyšívání je zaužívané ladit podle pohlaví dítěte. Ti zdatnější můžou údaje vyšít i sami, případně oslovit babičku, která s tím má určitě bohaté zkušenosti.

Dnešní doba přináší i v tomto odvětví nové trendy a nemusíte se bát vsadit na originalitu. Svému potomkovi můžete zabezpečit originální křestní košilku s potiskem. Košilku ke křtu si můžete dát vyrobit a potisknou údaji přesně podle Vašeho návrhu. Text je možné doplnit obrázkem, případně i fotografií Vašeho dítěte. Vznikne tak velmi originální a jedinečný kousek, který si dítě může uchovat jako památku na celý život. Místo potisku si vyberete podle svých představ. Košilka může být potisknuta na hrudníku i na zádech.

originální křestní košilku s potiskem

Věk, pohlaví dítěte, ale i roční období ovlivňují, co obléct dítěti na křest

Výbava potřebná pro novorozence

Většinou jsou miminka křtěna v období prvních měsíců života. V tomto případě bude bez ohledu na roční období potřebná bílá peřinka, ve které bude děťátko zavinuto. I v případě křtu v teplých měsících je totiž v kostele chladno. Pro novorozence určitě nezapomeňte zabezpečit i čepičku. Ideálně bílou.

Výběr oblečení pod peřinku je na Vás. Před křtem se poraďte na farnosti, jak použít křestní košilku s údaji. I když je podstatným prvkem výbavy na křest, není zvykem ji oblékat, ale pouze přiložit k děťátku na peřinku. Vaše miminko zůstává většinou po celou dobu zavinuto do peřinky. Proto ho v ní můžete nechat oblečeno i v něčem pohodlnějším. Na trhu je dostupných spousta verzí slavnostnějších body, polodupaček a svetříků. Spousta rodičů však i při této vrstvě sahá po slavnostním oblečení pro nejmenší.

 

Co obléct dítěti na křest, když už nepotřebuje peřinku?

Co obléct dítěti na křest v případě, že je starší než pár týdnů či měsíců a peřinku už nepotřebuje? Potřebné je hlavně se zaměřit na barvu. Vzpomínaná bílá je totiž symbolem čistoty a nevinnosti, proto je vhodné vybírat oblečení v této barvě.

Oblečení pro chlapce

Pro chlapce jsou na křest oblíbeny různé elegantní soupravy a komplety skládající se z košile s motýlkem nebo kravatou a kalhot. Tento komplet většinou doplňuje i vestička, který může být pro oživení laděna do barevných tónů. V chladnějším období sáhněte po kompletu, který obsahuje i sako nebo pletený svetřík.

Dobrou volbou jsou určitě i pohodlnější komplety skládající se z měkkých body s límečkem a motýlkem, sladěné s moderními elegantními kalhotami. Doplnit je můžete například i o kšandy.

Oblečení pro děvčata

Pokud máte doma děvčátko, už u této příležitosti zjistíte, že obléct děvčátko na výjimečnou událost je potěšením hlavně pro maminky. V nabídce je množství šatiček v různých velikostech, kde se slavnostní efekt vytváří nejčastěji tylovou sukní a krajkou. Takové šaty, kombinované s bílými punčoškami a zdobenou čelenkou, udělají z Vaší dcery hotovou princeznu.

Samozřejmě, i u oblečení pro malá děvčátka je možnost zvolit něco pohodlnějšího. Mnohé šatičky mají spodní vrstvu ve formě bílých body nebo dupaček, které jsou doplněny lehčí sukní.

Oblečení je potřebné přizpůsobit i ročnímu období. Aby Vaší princezně nebyla zima, vyberte k šatům i pletené bolerko nebo kabátek.

 

křtiny

Jaké oblečení je na křest pro dítě nevhodné?

Možností, co obléct dítěti na křest, je tedy více. Existují však určitá pravidla, podle kterých je potřebné postupovat, abychom dítě na křest neoblékli nevhodně. Zapomeňte na neformální oblečení typu riflových kalhot či teplákových souprav, pozor dejte také na barvu oblečení. Křest dítěte je důležitá sváteční událost. Proto určitě zvolte slavnostní oblečení. Jak již bylo vzpomenuto, ne vždy to musí být saténové šaty a elegantní oblek. Podstatná je hlavně bílá barva a zachování svátečního nádechu.

 

Vytvořit křestní košilku s potiskem