Čeká vás dlouhá cesta na dovolenou? | Dárečkyodsrdce.cz
09.07.2024
DarčekyOdSrdca
2024-07-09 Čeká vás dlouhá cesta na dovolenou? Tipy, jak si ji zpříjemnit      Délka čtení: 4 min.

Čeká vás dlouhá cesta na dovolenou? Tipy, jak si ji zpříjemnit

Léto je ideální čas pro dovolenou. Děti mají delší přestávku díky prázdninám a pozvolnější atmosféra vládne i na pracovištích, kde si většina z nás čerpá dny volna. Chystáte se i vy na delší cestu na dovolenou? Tipy, které jsme pro vás sesbírali, vám zaručeně pomohou překonat kritické chvíle v autě či letadle nebo zabavit ty nejmenší.

rodina se synem cestuje autem

Několikahodinová cesta na dovolenou: Tipy, jak zabavit děti

Cestovali jste někdy s dětskou posádkou? Potom zřejmě víte, co to obnáší. Pokud jste si dosud užívali moment, kdy jste zabouchli dveře kufru a konečně vystartovali, s malými pasažéry ta práva legrace teprve začíná. Během dlouhé cesty se téměř s jistotou vyskytnou chvíle, kdy budou potřebovat zabavit či přivést na jiné myšlenky, aby cesta na dovolenou byla jako tak snesitelnou. Tipy, jak jim vyplnit čas, zaručeně ocení i vaši spolucestující.

Čteš, čtu, čtěte. V autě, vlaku i v letadle

Léty ověřený způsob, jak zabavit děti jakékoli věkové kategorie, jsou knihy. Pro nejmenší ty velké obrázkové, pro starší klidně interaktivní s hádankami a pro teenagery poutavé detektivky, komiksy nebo zamilované letní romány. Pokud se jim číst nechce, převezměte tento úkol na sebe a do příběhu se můžete klidně ponořit i celá rodina. Skvělou volbou, kterou si děti oblíbily, jsou takzvané mluvící knihy. Koupit je můžete s interaktivním perem, které po přiložení převypráví dialog, hádanku nebo celý příběh. Stačí si vybrat podle tématu a věku dítěte tu nejvhodnější.

Nálepky, křížovky a tajenky jsou při cestě na dovolenou tip jako vyšitý

Podobně jako v případě čtení i nalepování v nálepkových knihách a sešitech dokáže vyplnit dlouhou cestu na dovolenou. Tipy, po kterých tématech sáhnout, můžete načerpat přímo u vašich ratolestí. Nalepovací sešity s fotbalovou, zvířecí či auto-moto tématikou si oblíbí školáci i prcci v předškolním věku. Bonus navíc – nalepováním zároveň děti trénují trpělivost a jemnou motoriku. Křížovky, osmisměrky a tajenky jsou spíše vhodnější pro starší členy posádky, ale pokud už se váš předškolák v abecedě orientuje jako doma, klidně mu můžete při jejich řešení pomoci.

Slovní a personalizované hry jsou zábavou pro celou rodinu

Pokud cestujete autem a už opravdu nevíte, jak děti pobavit, jsou slovní hry něco, co zaručeně pomůže. Navíc je můžete hrát kdykoli si smyslíte, jelikož k nim nic speciálního nepotřebujete. Hádej, na co myslím, Pantomima a jim podobné slovní rébusy vám navíc zaručí vtipné momenty. V případě, že je vaše cesta na dovolenou v rukou jiného řidiče, doporučujeme sáhnout po personalizovaných hrách. Jsou alternativou těch klasických stolních, nicméně jsou doplněny o vlastní fotografie, nápisy nebo obrázky. Personalizované pexeso, sedmové karty s potiskem a domino s vlastními fotkami jsou skvělou volbou, cestujete-li vlakem nebo letadlem.

personalizované karty

I pro dospělé může být cesta na dovolenou zdlouhavá. Tipy, jak ji zvládnout, mějte v záloze

Pokud jsou v posádce děti, klidně se můžete přidat k některé z výše uvedených aktivit a překlenout dlouhé chvíle spolu s nimi. Pokud si však vystačí samy, usnou nebo cestujete v bezdětné posádce, vyzkoušejte některou z následujících ověřených rad.

Kniha. Vyberte si, zda bude listovat, ťukat ve čtečce/mobilu nebo poslouchat

Nasávat nové informace nebo se pohroužit do poutavého příběhu nikdy nebylo jednodušší. Můžete si vybrat tradiční způsob a knížku si přečíst. Pokud má však vaše zavazadla omezení nebo jste na delších toulkách, kdy zaváží každý gram, určitě oceníte modernější možnosti. E-knihy, které si pohodlně stáhnete do své elektronické čtečky knih nebo mobilní aplikace, jsou bez omezení. Klidně si tak s sebou na dovolenou můžete vzít i celou knihovnu. Virtuální, samozřejmě.

Inu, a konečně, nesmíme zapomínat na audioknihy. Při jejich poslechu dokonce nemusíte upírat zrak na písmena, ale můžete zároveň obdivovat krásy okolí. Nebo si dokonce oči zavřít a nechat svoji představivost pracovat na plné obrátky.

Cesta na dovolenou jako možnost vzdělávat se nebo relax při antistresových omalovánkách

Při poslechu ještě na okamžik zůstaneme. Kromě audioknih se v poslední době roztrhl pytel s podcasty. Vedle cestování tak můžete rozšířit své obzory v tématech, která vás zajímají, poslechnout svého oblíbence nebo využít čas přesunu na dovolenkovou destinaci na vzdělávání. Bohatý výběr podcastů naleznete v jedné z mnoha aplikací (Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts…).

Skvělým tipem, jak si cestu na dovolenou zpříjemnit, jsou antistresové omalovánky. Podobně jako společenské hry jsou spíše vhodné při cestování letadlem nebo vlakem, které jsou stabilnější. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli, rozhodně doporučujeme pár si je sbalit na nejbližší dovolenou a zresetovat tak svou mysl.

Čeká vás v příštích týdnech ještě nějaká delší cesta na dovolenou, při které vám naše tipy přijdou vhod? Pokud ji plánujete autem, nezapomínejte také na řidiče. Sice se musí plně věnovat řízení, avšak k jeho pohodlí a dobré náladě můžete přispět drobnými detaily, které v autě vytvoří tu správnou atmosféru. Příkladem je vůně do auta s UV potiskem nebo stínítka do auta s vtipnou fotografií či nápisem podle vašich představ. Dlouhá cesta na dovolenou opravdu nemusí být strašákem, pokud se na ni správně připravíte.

Objednat hry na cestu