5 jednoduchých typů pro rodiče, jak začít školní rok bez stresů | Blog
20.08.2020
DarčekyOdSrdca
2020-08-20 5 jednoduchých typů pro rodiče, jak začít školní rok bez stresů      Délka čtení: 2 min.

5 jednoduchých typů pro rodiče, jak začít školní rok bez stresů

Léto je asi to nejkrásnější období v roce. Od odevzdání vysvědčení již uběhly 2 měsíce a blíží se nový školní rok. Jak jej zvládnout s lehkostí, kterou ve Vás zanechaly voňavé letní dny? Co nepodcenit a čemu se určitě vyhnout, aby byl každý den procházka růžovou zahradou.

Mama vedie malú dcéru do školy

Nenakupujte školní potřeby na poslední chvíli

Děti se vždy těší z nové aktovky, pera, pouzdra a jiných potřebných věcí. I díky nim je nástup do školy o něco příjemnější. Dospělí na tento pocit často zapomínají.

Dopřejte svým drobečkům takovou radost s předstihem. Oni se budou o to více těšit a vy si ušetříte běhání po přeplněných obchodech na poslední chvíli. Obě strany budou spokojené :)

Méně je více

Zní to jako úplné klišé, víme. Tato obehraná slovní hříčka však plně vystihuje téma zájmových kroužků. Právě začátkem školního roku si děti za asistence rodičů vybírají mimoškolní aktivity. Děti chtějí většinou dělat všechno naráz. Však, když to dělají i Pavlík s Lucinkou, tak oni můžou také.

Ano, určitě je velmi důležité podporovat děti v jejich zájmech. Nikdy nevím, jestli nám doma neroste nový Ronaldo. Nemůžeme však zapomínat, že i naše děti potřebují čas na oddych, domácí úlohy a bezstarostné běhání s kamarády po venku.

Nevyplňujte jim proto každý den nějakou aktivitou. Pokud s kroužky začínáte, vyberte jeden, maximálně dva. Pokud bude Vaše dítě spokojené a bude stíhat, můžete přidat další kroužek o rok později. Ve škole se postupně zvyšují i nároky na domácí přípravu. Čas, který stačil minulý rok, již tento rok stačit nemusí, proto přidávejte opatrně.

Odborníci se shodují, že kombinace sportovního kroužku s tvořivým kroužkem, příznivě ovlivňuje vývoj dítěte. Může jít například o tenis a výtvarku, nebo hru na klavíru a balet. Důležité je v první řadě to, aby mělo dítě z volnočasové aktivity radost.

Motivujte svoje ratolesti

Nic není těžší, jak si opět po dvou měsících zvykat na ranní vstávání. Ten nepříjemný pocit si určitě ze svých školních let pamatujete i Vy. Na zvládnutí této situace pro Vás máme malý tip – zkuste je motivovat. Co tak jim v první den připravit oblíbené kakao do hrnečku s vlastním potiskem? Překvapte je fotografií z léta, doplněnou milým textem. Rána budou hned o něco krásnější. 

Revize vysvědčení

Už na začátku školního roku si sedněte a projděte poslední vysvědčení. Pokud je nějaký předmět problematický, zaměřte se na něj od prvního dne. Hrozbu špatných známek je dobré zažehnat dříve, než poslední měsíc před jejich uzavíráním. S Vaším školákem se předmětu věnujte a zkuste si z něj urobit společnou zálibu nebo rituál. Když to nepůjde jinak, zvažte doučování, nebo návštěvu kurzů.

Nezapomínejte na společný relax

Kromě opálené pokožky si z léta všichni odnášíme celou kopu společných zážitků. Chvíle u babičky, u moře, výlet na historický hrad, nebo do známé jeskyně. Určitě máte spoustu krásných fotografií.

Nezapomínejte však, že nejen léto dělá rodinu. Plánujte si společné chvíle oddychu a výlety stále, i během školního roku. Při trošce fantazie se může i obyčejná procházka parkem změnit na nezapomenutelný zážitek.

Náš horký tip

Vytvořte si společný rodinný fotokalendář. Jednu sérii fotek můžou vybrat děti a jednu dospělí. Navzájem můžete potom hlasovat, které jsou ty nejlepší a zaslouží si místo v kalendáři s Vašimi vlastními fotografiemi

 

Vytvořte si svůj rodinný fotokalendář