5 důvodů, proč byste se měli vrátit k omalovánkám | Blog
14.09.2021
DarčekyOdSrdca
2021-09-14 5 důvodů, proč byste se měli vrátit k omalovánkám      Délka čtení: 2 min.

5 důvodů, proč byste se měli vrátit k omalovánkám

Omalovánky pro dospělé jsou mimořádnou zábavou a efektivní terapií. Pokud ještě stále váháte nad jejich koupí, přesvědčí Vás pět benefitů této milé aktivity.

Antistresové omaľovánky pre dospelých

Věděli jste, že omalovánky doporučoval svým pacientům už nejslavnější psycholog Carl Jung? Věděl, proč to dělá. Vědci už několik desetiletí vědí, že omalovánky jsou účinným terapeutickým nástrojem a přispívají k lepšímu zdravotnímu stavu.

K omalovánkám pro dospělé inklinují většinou lidé, kteří si rádi malovali už jako děti. Návrat k příjemným aktivitám z dětství je přirozeným jevem, jak vyventilovat negativní emoce. Kromě toho, díky omalovánkám uniknete před mihotajícími světly mobilů a obrazovek televizorů.

Zapomenete na problémy a starosti

Díky vybarvování se naučíte relaxovat. Omalovánky běžně doporučují i psychologové svým pacientům, kteří se neumí odreagovat od každodenních problémů. U monotónní činnosti, jako je vybarvování, se Vaše mysl soustředí jen na barvy a tvary. Aspoň na pár minut přestanete přemýšlet na sebou a svými starostmi. Omalovánky jsou v podstatě taková meditace s pastelkami v ruce.

Vrátíte se zpět do dětství

Je to velká škoda, že kreslení a omalovánky většina lidí zavěší na hřebík ještě dříve, než dokončí základní školu. Vzpomínáte si ještě na to, jaké bylo Vaše dětství? Jen tak sedět, houpat nohami a vybarvovat princezny. Pokud ne, Váš mozek si to pamatuje.

I když už dnes máte o pár let víc, malování Vás vrátí v čase. Najednou budete opět tou malou bezstarostnou holčičkou, která dělá něco jen tak pro radost.

Posílíte svůj intelekt a organizační schopnosti

Je vědecky dokázané, že vybarvování rozvíjí intelektuální schopnosti. Pokud se Vám to zdá neuvěřitelné, je to tak. Vybarvování je pro Váš mozek celá věda a nutí ho pracovat a zlepšovat své schopnosti.

Než Váš mozek najde estetickou a oku lahodící barevnou paletu, musí zapojit celou škálu myšlenkových pochodů: kombinování, plánování a využívání fantazie. To je docela slušný tréning. Díky němu se rozvíjí oblasti zodpovědné za cílevědomost a koncentraci. Kromě toho, vybarvování výrazně zlepšuje i rozhodovací a organizační schopnosti.

Snížíte svoji hladinu kortizolu a budete zdravější

O tom, že omalovánky snižují stres, není pochyb. Na druhé straně jen málokdo ví, že ovlivňují i Váš zdravotní stav. Když už ležíte s chřipkou, pomůžou Vám už jen tak zabít nudu, ale jako prevence, v kombinaci se zdravým životním stylem fungují výborně.

Vlivem dlouhodobého stresu vzniká v lidském organismu nadměrné množství kortizolu. Zvýšená hladina kortizolu oslabuje přirozenou imunitu a současně klesá i množství bílých krvinek. V konečném důsledku je tak vystresovaný člověk náchylnější k onemocnění a déle se pak zotavuje.

Omalovánky jsou skvělou skupinovou terapií

Vybarvování nemusí být ani zdaleka individuální činností. Pomalu se začíná objevovat i jeho skupinová forma. Pokud máte možnosti, čas a chuť, zkuste zorganizovat ve svém okolí podobnou akci. Ocení ji určitě jak maminky na mateřské dovolené, tak senioři. Skupinové vybarvování omalovánek může být také skvělým firemním teambuildingem.

Vyfarbovacie tričko s fixkami na textil

Kromě papíru můžete vybarvovat i obrázky na textilu nebo například na hrníčku. Oba tyto originální antistresové dárečky od srdce najdete již brzy v naší nabídce.

Dárečky od srdce