4 společenské hry, se kterými to na Silvestra roztočíte | Blog
28.12.2021
DarčekyOdSrdca
2021-12-28 4 společenské hry, se kterými to na Silvestra roztočíte      Délka čtení: 3 min.

4 společenské hry, se kterými to na Silvestra roztočíte

Silvestrovská noc je dlouhá! Jak ji plánujete strávit vy? Možná se setkáte se známými, které jste dlouho neviděli, možná zůstanete jen v domácím kruhu rodiny. Většina z nás se ale utáhne někam na chatu či na party, kde to s přáteli pěkně roztočíme.

Silvestrovská party

Obvykle to bývá stále stejné. Lidé se rozlezou, vytvoří skupinky a každý si najde vlastní zábavu. Někteří se usadí k lahvi oblíbeného nápoje, jiní si budou vyprávět veselé příhody v úzkém kruhu. Další budou zase vymýšlet hlouposti, na které radši nebudou druhý den vzpomínat. Ale málokdy se stane, aby se všichni zapojili do jedné společné aktivity.

Často se najde někdo, kdo se pokusí dát věci dohromady pomocí nějaké společenské hry. Vytáhne krabici a začne vysvětlovat pravidla… Ale jak jste si už určitě nejednou všimli, nefunguje to úplně dobře. Obvykle nemůže hrát každý, „nehráči“ si rychle vytvoří vlastní zábavu a partie se trhá. A dokonce i lidé, kteří hrají, se často začnou po pár kolech nudit. Najednou zjistíte, že to jednoduše není ono.

Víte proč?

Odpověď je jednoduchá, i když se to tak nemusí zdát. Nesprávné hry.

Každá správná silvestrovská hra totiž musí splňovat 2 věci: zapojit všechny zároveň a vtáhnout hráče do děje. Když se Vám podaří spojit tyto dvě věci, uvidíte, že si za jednu noc zahrajete klidně i několik partií – a všichni se budete bavit.

V záplavě společenských her je však těžké najít ty, které Vám toto zabezpečí. A proto jsme je otestovali za Vás a vybrali 4 nejlepší hry, u kterých se zabaví celá parta:

1. Dobble

Tato jednoduchá postřehová hra je ideální pro skupinku do 8 lidí, přičemž vůbec nezáleží na jejich věku. Hra má několik variant, ale v každé z nich jde o to, abyste se díky hledání stejných symbolů na kartičkách postupně zbavili či získali co nejvíc karet.

Všichni hráči hrají Dobble zároveň, takže hra nemá žádné prostoje. A jelikož jde o šikovnost rukou a bystrost očí, často v ní děti dokáží porazit dospělé. Ideální je však na začátek večera, kdy jsou děti ještě bdělé a chcete je zapojit do zábavy.

2. Černé historky

Tato hra dokonale procvičí Vaši fantazii, ale patří do série „Pro dospělé“. V balíku najdete 50 karet, které obsahují z jedné strany krátký příběh. Často obsahují jen dvě či tři věty, které se vztahují k nějakému zločinu/neštěstí. Například „Žena dala svému muži jídlo. Po několika hodinách je našli oba mrtvé.“. Z druhé strany karty potom najdete plné vysvětlení příběhu – co se přesně stalo.

Jeden hráč (vypravěč) si přečte celý příběh a následně odpovídá na otázky ostatních odpověďmi „ano“ a „ne“, případně „nepodstatné“. Ostatní se snaží aspoň přibližně uhádnout, co se skutečně stalo.

PPříběhy jsou často tak bizarní, že řešení jen těžko uvěříte a někdy tak snadné, že Vás ani nenapadne. Ale v partii hádáte všichni zároveň, což dovolí Vašim mozkovým závitům pracovat naplno!

3. Cards Against Humanity

Přitvrzujeme. Karty proti lidskosti Vám ukážou, jak jednoduché je zahodit všechny bariéry korektnosti či společenského dekora a přitom se skvěle zabavit.

Funguje to jednoduše. Každý hráč dostane kartičky s různými slovy a slovními spojeními. Následně jeden z hráčů otočí „vypravěčskou kartu“, která obsahuje otázku nebo tvrzení, které si žádá doplnění. Ostatní vyloží takovou kartu z ruky, která podle nich nejlépe sedí do kontextu.

Karty se zamíchají a hráč, který otáčel vypravěčskou kartu, vybere tu odpověď, která se mu nejvíce pozdává – bez toho, aby věděl, koho byla která karta. Otázky jako „Co má papež v tajnosti rád?“, nebo „___ - dětmi ověřené, matkami doporučené“ udělají často i z nevinných odpovědí důvod na celovečerní smích.

A to nejlepší? Nemusíte je kupovat. Na internetu jsou dostupné i zdarma. Stačí je vytisknout a hrát.

Hrací karty proti lidskosti

(zdroj: https://tabletopplayground.mod.io/karty-proti-lidskosti )

4. Městečko Palermo – staré dobré městečko

Na to, abyste si ho zahráli nepotřebujete nic, jen partu a půl hodiny času. V této hře jde o souboj mafiánů a policie o vládu nad Palermem a jeho obyvateli.

Policie v osobě kapitána Kitanyho se snaží zatknout všechny mafiány. Úlohou mafiánů je zůstat posledními ve hře po tom, co jsou vyřazeni všichni obyvatelé města a policie. Podrobnější pravidla najdete například zde.

Výhodou Městečka Palerma je v podstatě neomezený počet hráčů, kteří ho můžou hrát kdykoliv. Jedinou nevýhodou je, že hráči postupně vypadávají – takže si budou muset najít jinou zábavu.

partia pri stole

Nyní už víte, s jakými hrami to můžete na Silvestra skutečně roztočit. Takže už jen zvolit tu správnou partu, rezervovat chatu a můžete se do toho pustit!

A na konec už jen povinné silvestrovské varování: pijte s rozumem, s pyrotechnikou opatrně a hlavně – dobře se bavte!