10 aktivit, jak zabavit děti přes letní prázdniny | Blog
26.07.2022
DarčekyOdSrdca
2022-07-26 10 aktivit, jak zabavit děti přes letní prázdniny      Délka čtení: 3 min.

10 aktivit, jak zabavit děti přes letní prázdniny

Jak zabavit děti, když poslední zvonění ukončí školní rok a před nimi jsou najednou dva měsíce volnějšího programu? Odpověď zřejmě pozná každý rodič nejlépe, podle toho, co jeho děti rády dělají, případně v čem by se měly během prázdnin hravou formou zdokonalit. To najdůležitější pro letní prázdninové aktivity je zábava. Vybrali jsme pro Vás deset kreativních a zajímavých aktivit, ze kterých si zaručeně vyberete.

 

děti na lodi

 

Kreslení je univerzální způob, jak zabavit děti

A většina z nich ho miluje. Pro ty, kteří v něm nenacházejí velkou zábavu, stačí možná jen objevit způsob, jak je motivovat a probudit v nich zájem. Nakonec, nemusí to být jen klasické pastelky a papír, které budou v kreslení sehrávat hlavní roli. Zahrejte si na umělce a vytáhněte trumf z rukávu – prázdné plátno na malování, které si děti můžou pomalovat například temperovými barvami. Skvělou volbou je kompletní sada na malování vhodná i pro nejmenší, která obsahuje například i šablonu.

 

Když ne kreslení, vyzkoušejte zábavné foukání

Nakonec, kdo řekl, že kreslit je možné jen klasickými pastelkami či barvami? Foukací fixky představují zábavnou alternativu, jak vytvořit první umělecká díla na nástěnsku do dětského pokoje. Ještě jste se s něčím podobným nesetkali? S originálními šablonami k foukacím fixkám si děti můžou vytvořit krásné pozvánky, pohlednice nebo koláže. A malý bonus na závěr – s foukacími fixkami zaměstnáte nejen jejich ruce a hlavu, ale na jistý čas dokonce i jejich ústa. :)

 

Zahrejte si na módní návrháře

Další možností, jak zabavit děti během letních prázdnin, je návrh a výroba vlastního oblečení. Nejideálnější jsou například trička, ale klidně si můžete vyrobit i vlastnoručně zdobené šátky, zástěry nebo tašky. Nechejte děti vytvořit návrhy na šablonu, kterou vytvoříte na papír a následně výtvory zrealizujte přímo na oblečení, ideálně na bílé nebo bledé. Dnes už není problém sehnat popisovače nebo dokonce barvu ve spreji na textil, které jsou skutečně nevypratelné a z výsledného díla se můžete těšit celé prázdniny.

 

Vsaďte na aktuální hit, jak zabavit děti – malování na kameny

Malované kameny jsou veselou zábavou už nějakou dobu a děti stále neomrzely. Navíc, tuto kreativní aktivitu můžete spojit i s procházkou v přírodě, kde si vhodné kameny na malování pohledáte. Ideální volbou k jejich zdobení jsou akrylové barvy. Pro kreslení nebo zvýraznění jemných kontur doporučujeme sáhnout po šikovném akrylovém popisovači, který je přesně určen na povrchy, jako napříklady kameny, sklo nebo porcelán a navíc odolá i vodě nebo otěru

 

Poznáte scrapbooking? Hurá na dekorační papíry a pásky

Scrapbooking (z anglického “výstřižek” a “kniha”) je technika, kterou si oblíbí každý malý střihač a lepič. Ti, kteří propadli vášni scrapbookingu naplno, mají už různorodou speciální výbavu, jako stuhy, washi pásky nebo drobnosti, kterými své výtvory dekorují. V případě, že svým dětem plánujete na začátek rozšířit obzory, postačí Vám sada dekoračních papírů a fólií, stužky, pásky, dekorační nálepky nebo krajka. Nebo vlastně cokoliv, co se dá nalepit na obálku budoucího diáře nebo zápisníku. Samozřejmostí jsou nůžky a lepidlo. A nezapomínejte, fantazii se meze nekladou. Nechte se unášet vystřihováním, lepením a vytvářením originálních obalů z výstřižků a kousků.

 

Strávit čas v kuchyni je velmi inspirativní

Možná totiž ani netušíte, co se v tom Vašem dítěti ukrývá za mistra kuchaře. Děti umí být při vaření velmi kreativní a pokud nevíte, jak zabavit unuděné tváře během prázdnin, je zástěra a vařeka zaručený recept na zábavu a nové poznatky. A co byste mohli vytvořit? Léto je nevyčerpatelnou studnicí čerstvého ovoce a zeleniny. Vaše ratolesti si můžou vyrobit vlastní nanuky, které pohodlně nalijete do plastových forem a dokonce tak máte zdravou chlazenou pochoutku na horké dny. Nebo si upečte například pizzu podle vlastní fantazie. Ikdyž můžou být na první pohled kombinace skutečně zvláštní, odhoďte předsudky. Právě takto totiž přicházejí na svět ty najlepší chuťové kombinace na světě.

 

maminka s dcerkou vaří v kuchyni

 

Modelování podpoří motorické zručnosti

V nabídce plastelíny a modelovací hmoty existuje dnes spousta možností, jak sa realizovat při modelování. Zatímco klasická barevná plastelína osloví ty nejmenší, starší si můžou svá díla i vystavit, pokud použijí plastelínu schnoucí na vzduchu. No a pro ty, které modelování chytilo za srdce, jsou tu modelovací hmoty (terakota) a nástroje na modelování, pomocí kterých dokáží vytvořit skutečné umelěcké skvosty. Ty na závěr můžou dotvořit pomocí barev a vymodelovat si tak handmade klíčenky nebo násadky na tužky.

 

Když nevíte, jak zabavit děti, vyzkoušejte ruční práce

Samozřejme, hravou a poutavou formou. Nakonec, ten, kdo dnes umí plést, šít, štupovat nebo vyšívat si lehce poradí i v nepředvítalených časech, které jsme měli možnost zažít jen nedávno. Připravte své děti na situace, kdy se budou muset spolehnout sami na sebe a využijte léto k tomu, aby jste je s několika ručními pracemi seznámili. Zábavné přišívání knoflíků, štupování děravé ponožky křiklavými barvami nebo pletení handmade šálu jsou skvělé tipy, jak vyplnit čas.

 

Hokusy – pokusy pro malé vědátory

Které dítě nemá rádo pokusy? Chemické nebo fyzikální, důležité je, že takovou zábavnou a poutavou aktivitou děti dokáží pochopit souvislosti a dění okolo sebe, a to bez nudných učebnic. Vyrobte si věž ze špaget a marshmallow, sopku ze sody bikarbóny nebo si vyzkoušejte míchání barev pomocí kelímků, kuchyňské utěrky, vody a temperových barev. Pokusů pro děti různého věku a zaměření je spousta a na většinu z nich Vám postačí pomůcky a kreativní potřeby, které běžně najdete doma.

 

Klasické hry, avšak přesně podle jejich představ

Na klasiku mnozí rodiče i děti nedají dopustit. Co naplat, ověřené hry jako domino, faraon, puzzle či pexeso zaženou nudu a zaručeně přinesou množství zábavných momentů a vzácných chvil. Zdá sa Vám, že jsou ty Vaše hry doma již nějaké ohrané? Vyzkoušejte obnovit jejich slávu pomocí fotky z Vaší dovolené, momentek z posledních Vánoc, vtipných výroků, nebo oblíbených motivů Vašich dětí. Personalizované hry tak získají novou tvář a hodiny zábavy můžou opět začít.

Podařilo se Vám načerpat inspiraci a tipy, jak zabavit děti, například i během těchto letních prázdnin? Věříme, že Vám náš výběr pomůže ve chvílích, kdy budete bezradně přemýšlet, jak jim vyplnit volný čas, nebo se dívat ven na upršané počasí, kdy podobné kreativní aktivity přijdou skutečně vhod. Nezapomeňte si tedy doplnit zásoby.

Koupit personalizované hry